https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejstarsi-znamy-ptak-na-svete-ma-v-70-letech-dalsi-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejstarší známý pták na světě má v 70 letech další mládě

6.3.2021 15:15 | HONOLULU (ČTK)
Zoologové se dlouho domnívali, že albatrosi se dožívají maximálně 40 let. Tito ptáci stráví až 90 procent života ve vzduchu nebo na moři, na pevninu míří jen kvůli rozmnožování, a nikoli pravidelně každý rok.
Zoologové se dlouho domnívali, že albatrosi se dožívají maximálně 40 let. Tito ptáci stráví až 90 procent života ve vzduchu nebo na moři, na pevninu míří jen kvůli rozmnožování, a nikoli pravidelně každý rok.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | National Marine Sanctuaries / Wikimedia Commons
Nejstarší známý volně žijící pták na světě, minimálně 70letá samice albatrosa pojmenovaná ornitology Wisdom (Moudrost), vychovává letos na tichomořském atolu své další, už nejméně čtyřicáté mládě. O raritní události napsal list The Independent.
 

Tuto konkrétní samici albatrosa laysanského ochranáři okroužkovali v roce 1956 a tehdy její stáří odhadli na pět let. Od té doby ji sledují a pozorují, jak se vrací na tichomořský atol Midway, kde albatrosi vyvádějí mláďata.

Albatrosi jsou zvířecím druhem, který je známý vytvářením dlouhodobých monogamních párů, Wisdom ale za život vystřídala více partnerů, které postupně přežila. Pár se samcem nazvaným Akeakamai tvoří od roku 2010, uvedla Beth Flintová z americké vládní agentury pro ochranu přírody USFWS.

"Každý rok, kdy se Wisdom vrátí, se dozvídáme více o tom, jak dlouhý život mohou mít mořští ptáci a jak dlouho jsou plodní," citoval deník Flintovou.

Zoologové se dlouho domnívali, že albatrosi se dožívají maximálně 40 let. Tito ptáci stráví až 90 procent života ve vzduchu nebo na moři, na pevninu míří jen kvůli rozmnožování, a nikoli pravidelně každý rok. Po oplodnění samice snášejí zpravidla jen jedno vejce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.3.2021 16:56
Předčí Homo, gratuluji!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2021 19:19 Reaguje na Karel Zvářal
Homo ale dělá vše pro to, aby i tento druh zmizel v propadlišti dějin.
P.S. Moc se mi líbí, jak jste v případě označení člověka použil pouze rodový název. Ten druhový je u spousty jedinců silné přehánění, případně doslova lež. -)))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.3.2021 19:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Děkuji za reakci, ale když napíši H. erectus, ozve se mi profesní antropolog, že tento dřívější druh hledali, avšak marně... zřejmě již vyhynul. Nevyhynul, moudrý už dávno není, a kdo kouká na dokumenty, tak s kotekou je erectus nojstále-)).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2021 19:45 Reaguje na Karel Zvářal
Homo erectus asi skutečně vyhynul, Homo habilis taky, Homo sapiens pasuje akorát na některé jedince. Ještě mě tak napadá Homo debilis, akorát nevím, jestli je to vědecky správně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.3.2021 19:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vědecky by to asi neprošlo, ale věcně je to správně.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.3.2021 00:20 Reaguje na Karel Zvářal
A kolik jich je, těch homo debilis. A slále přibývají.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.3.2021 09:08 Reaguje na Jiří Daneš
Já si myslím, že to procento je pořád stejné, akorát díky tomu, že se ozývají čím dál tím hlasitěji, jsou více vidět.
Odpovědět

Jirka Černý

7.3.2021 14:52
Teď jde o to zda je to rarita a nebo je taková dlouhověkost běžná. Asi to potvrzuje že mořské ryby jsou zdravé, nebo alespoň po většinu jejího života to tak bylo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2021 20:13 Reaguje na Jirka Černý
Hlavně pohyb na čerstvém vzduchu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist