https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-tygru-zije-v-usa-jako-domaci-mazlicci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce tygrů žije v USA – jako domácí mazlíčci

10.11.2011 01:19 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Hned první otázkou totiž je, odkud se tygr k soukromému chovateli dostal. Panuje obava, že roztomilá tygřata jsou odlovována z volné přírody.
Hned první otázkou totiž je, odkud se tygr k soukromému chovateli dostal. Panuje obava, že roztomilá tygřata jsou odlovována z volné přírody.
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
V USA žije v zajetí více tygrů, než kolik jich je ve volné přírodě. A nejde přitom o zoologické zahrady, ale většina jich je chována soukromníky. Minulý měsíc uniklo několik šelem ze špatně vedeného soukromého chovu divokých šelem. Policisté pak museli zastřelit 18 uniklých bengálských tygrů, 17 lvů, šest medvědů černých a dva medvědy grizzly, tři pumy, dva vlky a paviána. Na základě tohoto excesu se mezinárodní ochranářská organizace WWF pustila do lobbování za zákaz soukromých chovů tygrů, píše ENN.
 

Jen v USA je v držení soukromých vlastníků tisíce tygrů, odhaduje se číslo kolem 5 tisíc kusů. Nikdo ale není povinen informovat o jejich zdravotním stavu, narozených mláďatech či důvodu úmrtí. Proto panuje obava, že se neregulovaný soukromý chov může stát zásobárnou a současně i motivací pro černý trh. Zákaz chovu by se neměl týkat akreditovaných zoologických zahrad a cirkusů.

V celé Asii přitom přežívá jen kolem 3200 tygrů. Některé státy jako Alabama, Idaho, Ohio, Nevada, Severní a Jižní Karolína, Západní Virginie a Wisconsin přitom žádným způsobem neregulují vztahy chovatele vůči svému okolí. Nikdo tak neumí říci, co bude s tygry například po smrti majitele. Dalších šestnáct států z federace vydává jakési povolení k chovu nebezpečných šelem, ale zpětně nekontroluje, kolik zvířat jakého druhu je chováno nebo v jakých podmínkách zvířata žijí. Zbývajících šestadvacet států tygry v soukromých sbírkách a chovných zařízeních zakazuje.

O co tedy WWF v národní tygří kampani jde? Především o zákaz soukromého vlastnictví tygrů. Lidé, kteří již tygry chovají, by byli povinni vyřídit si licence a potřebná povolení. Nově by přibyla povinnost jednou ročně nahlásit všechny prodeje, směny a výměny, narození a úmrtí, včetně důvodů a příčin, které je k tomu vedly. Navíc by tyto informace, rozdělené do různých databází, měly být přístupné veřejnosti. Hlavním cílem WWF tedy je prosvítit temný kout americké legislativy, která umožňuje chovat prakticky jakékoliv zvíře u sebe na dvorku, ať už pochází odkudkoliv. WWF se snaží o zavedení zákazu, anebo alespoň přísných regulačních pravidel již léta.

Hned první otázkou totiž je, odkud se tygr k soukromému chovateli dostal. Panuje obava, že roztomilá tygřata nacházejí svou cestu do menažérií zbohatlíků odlovem z volné přírody. A na druhé straně neregistrovaných pět tisícovek tygrů chovaných v zajetí, to už je pořádné lákadlo pro mnohamilionový černý trh, obchodující s tygřím masem, kůží a jinými trofejemi. „Tragédie v Ohiu je pro bezpečnost občanů noční můrou,“ ujišťuje Leigh Henry, poradce WWF pro zachování druhů. „Přitom celkový efekt zákazu chovu v USA by mohl snížit celosvětovou poptávku po tygrech z volné přírody.“

Článek byl uveřejněn 20. 10. 2011 na serveru Environmental News Network pod názvem „WWF calls for ban on pet tigers“. V článku byly použity i informace ze zprávy abc news Zanesville Animal Massacre Included 18 Rare Bengal Tigers z 19. 10. 2011.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist