Někteří včelaři mají letos desetinu produkce medu proti normálu
Běžně včelaři med stáčejí dvakrát ročně, poprvé koncem června a podruhé koncem července. "Já jsem letos vytáčel jenom jednou. Tím, jak sezona byla zkrácená, bylo všechno do sebe hrozně nahuštěné. Všechny včely jsem musel zakrmovat, aby mi nepadly, aby vůbec vydržely mezeru v nedostatku potravy," uvedl Tůma. Podle něj některým včelařům, kteří nezakrmovali, včelstva uhynula. Navíc včely po zakrmení nejsou v tak dobré kondici jako při přirozené stravě, a i to se následně projevuje v produkci medu.
Některá včelstva v minulých letech zdecimovala varroáza, parazitární onemocnění včel. Zatímco běžná roční ztráta včel bývá podle předsedy kolečské organizace do 30 procent, při předloňském rozšíření nemoci stavy včel v regionu klesly o 50, 80 či dokonce 100 procent. "Mně se stalo něco podobného. Včelařím deset let a za devět let předtím jsem ztratil jeden úl. Před dvěma lety jsem ztratil všechny," řekl Tůma.
Dlouhodobým problémem jsou též pesticidy na polích a nedostatečné informování včelařů zemědělci o přesném termínu postřiků. Produkci medu podporuje pestřejší skladba zemědělských ploch včetně takzvaného greeningu - což je systém hospodaření, při kterém se střídají plodiny, udržují stanovené plochy trvalých travních porostů a některé pozemky jsou vyčleněny například pro krajinné prvky včetně alejí. Vhodné je sázení ovocných stromů či pěstování svazenky na polích. Tato rostlina se využívá jako pícnina či zelené hnojení a produkuje velké množství nektaru. Naopak některé nové odrůdy řepky mají výrazně méně nektaru. Objevují se i nové plodiny, které jsou pro včely nebezpečné, například druh lípy obsahující látku, která včely omámí a ony následně hynou, uvedl.
Negativní vliv má i sucho, při kterém rostliny takzvaně nemedují, včely pak nemají dost potravy a snižuje se počet včelstev. Ideální také není kumulace včelstev v některých částech krajiny, včelaři mají úly většinou ve vesnici a mimo ni chovají včely spíše výjimečně. Důvodem jsou mimo jiné obavy z krádeží úlů, které v dnešní době nejsou výjimkou.
Kolečská organizace včelařů má kolem 40 členů. Před pěti lety byla na hranici zavření, nyní včelařů výrazně přibylo včetně mladých lidí, včelaření se stává i moderní záležitostí. Je to i díky tomu, že se lidé více zajímají o ekologii. Český svaz včelařů navíc zajišťuje svým členům nejen vzdělávání, ale třeba také organizaci léčení nákaz.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (10)
Jakub Graňák
23.8.2021 10:13 Reaguje na Vladimir Mertanvaber
23.8.2021 08:30včelaři seberou včelám med,potom je nakrmí cukrem ,včely z toho udělají něco jako med a potom jim to zase seberou a opět je nakrmí cukrem?
Jakub Graňák
23.8.2021 08:52 Reaguje na vabervaber
23.8.2021 09:07 Reaguje na Jakub Graňáknemám nic proti včelařům ,jsou to většinou dobří lidé
Vladimir Mertan
23.8.2021 10:05 Reaguje na vaberPre včely veľmi dobre stráviteľný je med z facélie, agáta, lipy, alebo zvyšky z jarnej a letnej znášky.
Pozor na med, ktorý začal kvasiť! Kvasinky sa v úli rozmnožia a napadnú aj ostané zásoby. Môžu v úli prežiť až do jari a pustiť sa do novej znášky, čím zničia úrodu medu. Kvasinky takžiež počas zimy zatažujú včelám trávenie.
Svatá Prostoto
23.8.2021 11:14 Reaguje na Vladimir MertanOmluvou mi budiž to, že med nerad:-))).
A jo, já vím že je zdravý a fajn a super a tak. I tomu věřím. Ale prostě mi nechutná, to je marný.
Petr Dvořák
23.8.2021 11:36 Reaguje na Vladimir MertanProblémem jsou tzv. melecitózní medy, melecitóza má původ v některých medovicích (často se uvádí modřín).
A obecně jsou pozdní medovicové (zpravidla tmavší) medy považovány za méně vhodné, kvůli většímu obsahu minerálních látek. Ovšem udává se, že naše původní (vyhynulá resp. vyhubená) včela snášela zimování na medovicových medech lépe. Dnes se můžeme setkat i s tím, že některým liniím včel dělá problémy jakýkoliv med. Ovšem včely zimující na cukru mají zase chudší mikrobiom trávicí soustavy.. Těch proměnných je v té problematice opravdu obrovské množství.
Jak se říká, co včelař, to dva názory..