https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-lesy-cr-budou-v-pristich-6-letech-potrebovat-50-miliard-kc-na-investice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula: Lesy ČR budou v příštích 6 letech potřebovat 50 miliard Kč na investice

22.9.2022 00:50 | PRAHA (ČTK)
Lesy ČR budou v příštích pěti až šesti letech potřebovat na obnovu cest a pěstební činnost 50 miliard korun. Na tiskové konferenci v Praze k výsledkům lesního hospodářství to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Uvedl také, že průměrný hospodářský výsledek vlastníků lesů byl loni velmi dobrý - a to hlavně díky růstu cen dříví. Lesy ČR letos odvedou do státního rozpočtu 3,8 miliardy korun.
 

Na obnovu cest, které jsou ve špatném stavu kvůli těžbě, potřebuje podle něj podnik na dalších šest let zhruba 20 miliard Kč a na pěstební činnosti asi 30 miliard Kč. Nekula zmínil, že stále se uskutečňují diskuse o státním rozpočtu na příští rok. "Moje pozice je, aby co nejvíce prostředků, které vygenerují Lesy ČR, zůstávalo v lesích a resortu ministerstva zemědělství, abychom investovali do obnovy krajiny, lesů a infrastruktury," řekl.

Průměrný zisk vlastníků lesů před zdaněním byl loni podle ministerstva zemědělství 4488 korun na hektar. Meziročně je to nárůst na více než dvojnásobek, v roce 2020 byl průměrný zisk vlastníků 1291 Kč na hektar. Ministerstvo zemědělství (MZe) loni vyplatilo vlastníkům dotace na lesní hospodaření ve výši téměř 1,8 miliardy korun, meziročně o více než 600 milionů více a na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity vyplatilo přes 3,3 miliardy korun.

"Někteří vlastníci by bez příspěvků poskytnutých ministerstvem zemědělství dosáhli záporného hospodářského výsledku," řekl Nekula.

Bez dotací by byly ve ztrátě lesy v majetku měst a obcí, kde je průměrný hospodářský výsledek ztráta 1846 Kč na hektar. Státní lesy by bez příspěvku měly zisk 1572 Kč na hektar a majitelé soukromých lesů by měli zisk 3452 Kč na hektar.

Nekula doplnil, že MZe poskytne vlastníkům lesů další podporu na adaptaci na klimatické změny a zvýšení odolnosti lesních porostů. Na příspěvek za letošní rok bude přijímat žádosti na jaře příštího roku a předběžně se počítá se čtyřmi miliardami Kč.

V českých lesích bylo loni obnoveno 49 790 hektarů lesů, z toho bylo 40 679 hektarů porostů bylo vysazeno a přirozeně se obnovilo 9111 hektarů lesů. Nekula uvedl, že plocha lesních pozemků trvale roste a loni se zvýšila o téměř 1500 hektarů na více než 2,6 milionu hektarů. V porovnání s rokem 2000 jde o nárůst o více než 41 000 hektarů.

"Trvale narůstá podíl smíšených lesů s převahou listnatých stromů. Podíl listnáčů mezi lety 2000 a 2021 se zvýšil z 22 procent na 29 procent," dodal. Minulý rok se v ČR vytěžilo 30,3 milionu metrů krychlových dřeva bez kůry, proti roku 2020 je to o 5,5 milionu metrů krychlových méně, 86,9 procenta vytěžených stromů bylo zasaženo kůrovcem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

22.9.2022 07:42
"Na obnovu cest, které jsou ve špatném stavu kvůli těžbě, potřebuje podle něj podnik na dalších šest let zhruba 20 miliard Kč"

"Moderní" těžká technika se opravdu vyplatí.
Cesty zničené, lesní půda se vším živým rozježděná, nebo naopak uválcovaná na beton, vynikající. Dobře to děláme.
Odpovědět
Pe

Petr

22.9.2022 07:45 Reaguje na Petr
Teď se tam budou navážet tuny kamení, nebo i aafaltovat. To bude krása.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.9.2022 14:58 Reaguje na Petr
Důležité je, že vydělaly podniky Moniky a také podniky jen jsou součástí svěřeneckých fondů, které nikomu nepatří.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

22.9.2022 07:55
Zajímavá je tato pasáž: "Bez dotací by byly ve ztrátě lesy v majetku měst a obcí, kde je průměrný hospodářský výsledek ztráta 1846 Kč na hektar. Státní lesy by bez příspěvku měly zisk 1572 Kč na hektar a majitelé soukromých lesů by měli zisk 3452 Kč na hektar". Hodně názorně to ukazuje efektivitu obecního a státního vlastnictví.
Odpovědět
Pe

Petr

22.9.2022 08:10 Reaguje na Dalibor Motl
To sice ano, ale vše má mnoho úhlů pohledu.
Například pěstební činnost. Státní lesy zaplatí za práci lépe, městské už trochu hůř, a soukromí majitelé si to buď ožnou sami, nebo mají zaměstnance za plat, za který by mnoho lidí ani nevstalo.
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.9.2022 10:38 Reaguje na Petr
já rád od obce nebo od lesů ČR tak hektar-dva koupím. ale oni nějak systémově nechtějí prodávat ani holiny.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

22.9.2022 13:26 Reaguje na Petr
Chápu, že jde o průměr z určitým způsobem nepřesné statistiky a hospodářský výsledek není (hlavně u obcí) jediné ani rozhodující kritérium. Svou roli hraje i to, že někde "pěstební činnost" téměř neexistuje, protože se masivně využívá přirozené zmlazení a jinde je třeba převádět nevhodné porosty na něco smysluplnějšího. Některé podniky třeba staví lesní cesty, budují vodní nádrže nebo investují do školek a jinde "žijí z podstaty". Tyhle vlivy se ale ve velkých číslech dají do určité míry (a při vědomí všech těch opodstatněných námitek) "zanedbat".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.9.2022 12:48 Reaguje na Dalibor Motl
Ne že bych tu chtěl hájit obce, nebo nedej přírodo dokonce stát, ale pravda je, že tyto subjekty v řadě případů zohledňují a někdy i preferují mimohospodářské funkce lesa, což se na té ekonomice nutně projeví. A rozhodně to nelze považovat za nějaký nedostatek.

Tím netvrdím, že toto je jediná příčina toho rozdílu, ale bez jejího zohlednění je to srovnání dost naprd.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.9.2022 19:48
Myslím si, že je to žádost o dotaci na kterou vláda najde šalamounskou
odpověď , která splní přání zájemců o koupi státních lesů. Odpovědí bude
rozprodej části lesů a z prodeje budou dotovat opravy lesních cest. Pak
odprodají část s opravenými cestami, aby bylo na opravu zbytku cest a
bude dokonáno. Heslo chudý stát, doplní heslem chudý a zadlužený a zcela poslušný vůči věřitelům. Chystá se poslední etapa vlastizrady rozprodejem majetku státu a národ mlčí!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist