https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-orientace-na-podzemni-vodu-jako-zdroj-pitne-vody-neni-udrzitelna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula: Orientace na podzemní vodu jako zdroj pitné vody není udržitelná

22.3.2023 13:32 | PRAHA (ČTK)
kapka vody
Česko se nemůže do budoucna spoléhat na zásoby podzemních vod jako zdroje pitné vody kvůli změnám klimatu. Novinářům to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na zásobování pitnou vodou se podzemní voda podílí zhruba z 50 procent, druhou polovinu zajišťují vodní nádrže. Na dnešek připadá Světový den vody.
 

Nekula uvedl, že růst průměrné teploty o dva stupně Celsia se očekává s vysokou pravděpodobností už kolem roku 2030, dříve se očekával takový růst teploty až v roce 2040, uvedl. "To způsobí ztrátu v rozsahu 160 až 200 milimetrů vody ze srážkového úhrnu," řekl.

Upozornil na to, že nárůst teploty vzduchu vede ke ztrátě velkého objemu vody výparem do atmosféry. "Již deset milimetrů srážek méně na našem území představuje přibližně 780 milionů kubíků vody. To je objem větší, než je obsah naší největší přehrady Orlík," řekl. Uvedl, že globálně se nejspíše nepodaří omezit emise skleníkových plynů, které vedou k růstu teploty i přes snahu států EU.

Ministr řekl, že pro zásobování pitnou vodou i výrobu elektrické energie mají zásadní úlohu přehradní nádrže. Uvedl, že 50 procent zásob pitné vody zajišťuje 47 vodárenských nádrží. Za celou dobu své existence nikdy neomezily odběry vodáren, i když několikrát jejich zásobní objem výrazně klesl, doplnil.

Nekula upozornil na to, že z disponibilního objemu podzemních vod se odebírá až 80 procent pro zajištění dostatku pitné vody. Její dostupnost ohrožuje například chybějící sněhová pokrývka nebo rychlý odtok vody z přívalových srážek. "Orientace na zdroje podzemních vod není do budoucna udržitelnou cestou při výhledu růstu teplot vzduchu," řekl.

Ministerstvo proto nabízí podporu pro propojení veřejných vodovodů a napojení na vodárenské nádrže. "Za posledních šest let ministerstvo poskytlo na omezení následků sucha dotace ročně ve výši téměř 15 miliard Kč, 60 procent tvořily peníze z fondů EU," uvedl Nekula. Za toto období se postavilo 686 kilometrů vodovodních sítí, 43 úpraven pitné vody a financovalo se 63 projektů propojení vodárenských soustav. Vzniklo také přes 2300 malých vodních nádrží a rybníků. Ministr doplnil, že 100 milionů korun ročně jde na obnovu a modernizaci závlahových soustav a podpora směřuje i na protipovodňová opatření, loni to bylo 900 milionů korun.

Ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Vilém Žák řekl, že dotace na propojování vodárenských soustav je cestou, jak se ČR může nejrychleji a nejefektivněji adaptovat na klimatickou změnu.

Předseda představenstva Svazu vodního hospodářství ČR Petr Kubala poznamenal, že ČR nyní žije v době vodního blahobytu, který ale nevydrží věčně právě kvůli změnám klimatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

22.3.2023 15:07
Opět nesmysl se sněhovou přikrývkou a jinak?-to je pane objev! Zdá se, že nějaká ta přehrada bude brzo na pořadu dne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.3.2023 15:29 Reaguje na pavel peregrin
Za těch 33let, jich mohlo stát několik, že !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.3.2023 15:46 Reaguje na pavel peregrin
Jasně. Betonová lobby potřebuje kšefty. DOL spadl ze stolu, tak je třeba honit kšefty jinde.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.3.2023 16:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To není o betonové lobby.
To je o celospolečenském zájmu, sociálním smíru - pokud ti to něco říká !
Odpovědět
va

vaber

23.3.2023 08:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ministr Kupka ,prohlásil že místo na DOL dá peníze na užitečnější věci a jmenoval úvazky a mola pro lodě
Odpovědět
hi

22.3.2023 19:47
"Vzrůst teploty se očekává v roce 2030.". Znamená to častější extrémní sucho a záplavy. Ani další přehrady nás nezachrání. Měli bychom především urychleně skončit s dalším ekonomickým růstem a devastací přírody. Dobrovolně se zříci nadměrného konzumu. Začít se uskrovňovat než nás k tomu donutí totální kolaps ekologie a ekonomiky.
Pokud se nezřekneme blahobytu, sami máme možná ještě šanci nějak dožít; budoucí generace již takovou šanci mít nebudou. Pokud se proti blahobytu
postavíme, může to zničit tržní systém v jeho dnešní podobě a nahradit jej jiným snad decentralizovaným systémem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.3.2023 08:18 Reaguje na
Kdo je to prosím my? Vy sám(sama) žijete tak, jak radíte ostatním?
Chudé dotlačit k úsporám ještě větší chudobou, ale bohatí na tom
naopak zbohatnou a budou o to více plýtvat. Zavedete přídělový systém jako za a po válce, kdy každý dostal svůj díl a dost? A co zbytek zeměkoule? Než utopické vize, tak je lépe se připravit a
stavět nádrže, kde se dá a nečekat na zázrak, že se lidé zřeknou
dosavadního přepychu. Bohužel dnešním trendem není práce, ale kecy,
kecy, kecy. VŠ produkují kecálisty žvanící nesmysly a prosazující
dotované utopické projekty. Tak co? Už žijete plně v souladu s
přírodou a můžete se bez studu podívat do zrcadla svých vizí ?
Jinak tržní systém má pouze jedinou alternativu a tou je plánované
řízení hospodářství a nic jiného. Buď budeme vše regulovat a nebo
nic. Pokud zasahujeme do trhu uměle, tak vzniká deformovaný trh,
který je nynější specialitou hlavně v EU. Takže jaké máte zcela
konkrétní řešení bez těch všeobecných keců o ničem ?
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.3.2023 13:13 Reaguje na
Je hloupost strašit lidi počasím. Adaptace je prostě práce, v lesích, na přehradách, a ne ty výmysly. Ekonomický nerůst se ordinuje lidem, jenže nadnárodní firmy se ho rozhodně nezříkají. Asi jste si všiml, že zboží je méně a vzrostly ceny. Takže růst zisku pro někoho stále ano, je, zato růst blahobytu a spotřeby lidmi už ne. Tomu se asi říká ekologie:) Decentralizace? Naopak jde všem nadnárodním organizacím o kontrolu a centralizaci, to přece vidíte na jejich proslovech o kontrole a dělení zdrojů, o globálním myšlení, klimatu, digitalizaci... I burza je podle me centralizace. Decentralizovaný systém je stát a mezistátní dobrovolné smlouvy.
Myslíte, že tento tlak na uskrovnování a menší spotřebu je globální?
Odpovědět
hi

24.3.2023 08:17 Reaguje na Jarka O.
Hloupost je spíše snažit se řešit následky a ne příčiny. Trvalý růst není trvale udržitelný a nakonec se budeme stejně nuceni se uskrovnit. Na zastavení nárůstu teploty máme již jen 8 let. Nejvyšší čas přestat podléhat reklamám a řídit se selským rozumem.
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.3.2023 09:12 Reaguje na
Podle mě je práce jak jsem psala právě ta správná prevence. Nechávat padlé stromy a klestí v lese, když vím, že je sucho a horko například, je zločin. Nemít přehrady, když vidím, že deště jsou v současnosti hlavne přívalové, taky. Likvidovat lesy, zemědělskou půdu a ptactvo OZE, dát své zdroje cizincům, při vědomí konečnosti zdrojů, taky. Likvidovat státní rozpočet ekologistickými akcemi taky. Nemít vztahy s dodavateli surovin to dělá jen .ůl. Jak píšete, že Vy neškodíte, tak to je hezké, ale sám víte, že to těm nad námi nestačí, chtějí peníze A život, protože jsou nic než sobci a lakomci. Strašit lidi počasím je stále hloupost. Tento rok není suchý. PS: Reklamy nejsou moje hobby:)
Odpovědět
Pe

Petr

25.3.2023 16:45 Reaguje na Jarka O.
Likvidovat lesy je zločin, a naopak nechávat v lese suchou hmotu taky, tak co teda chcete? Půdu v lese vyluxovat a vytřít? Suché stromy kácet, nebo nekácet? A co lesy rovnou zrušit? Stejně je to jen riziko požáru, a těch klíšťat... Co?
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.3.2023 22:52 Reaguje na Petr
Nejlepší pravdivé příspěvky o lesích píše p. Ptáčník. Je mi Vás líto, pokud jste nezažil dřívější pěkné hospodářské lesy na velikých územích, protože takové už po vydrancování nezažijete. Byly to lesy, které zadržovaly vláhu, což je potřeba jako sůl. Vlastně vašemu příspěvku nerozumím.
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.3.2023 22:31 Reaguje na
Kde se pořád berou tyhle naivní žvásty o uskrovňování?

Na světě je několik miliard lidí, které zajímá jak se mít aspoň o trochu líp. Pokud se nějaký eurokonformní hlupák dobrovolně uskromní, akorát usnadní někomu v Africe zvýšení spotřeby. Nic víc.
Odpovědět
hi

24.3.2023 08:08
Snažím se alespoň co nejméně škodit. Než postavíme další přehrady nebude je již čím naplnit. Prázdné přehrady a vyschlé řeky můžeme již nyní vidět v Itálii, Francii atd. Při dalším nárůstu teploty to u nás vypadat jinak nebude. Dobrovolně se zříci nadměrného konzumu je to nejsnadnější co může každý z nás udělat.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

24.3.2023 09:37 Reaguje na
Co to je nadměrný kozum u průměrného občana ČR, co když se zjistí, že nepomůže ani minimální konzum (úroveň lovci a sběrači), jen se zhroutí ekonomika. Co dál? Pak už nepostavíme nic. Není lepší pracovat na přizpůsobení se měnícímu se klimatu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist