https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecke-ministerstvo-zivotniho-prostredi-vola-po-omezeni-fukaru-na-listi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německé ministerstvo životního prostředí volá po omezení fukarů na listí

20.11.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Německá vláda se nyní rozhodla podpořit ohrožený hmyz a v rámci nového akčního plánu hodlá sumou 100 milionů eur zafinancovat nejrůznější programy jeho ochrany.  / Ilustrační foto
Německá vláda se nyní rozhodla podpořit ohrožený hmyz a v rámci nového akčního plánu hodlá sumou 100 milionů eur zafinancovat nejrůznější programy jeho ochrany. / Ilustrační foto
Foto | Ed Dunens / Flickr
Německá vláda se nyní rozhodla podpořit ohrožený hmyz a v rámci nového akčního plánu hodlá sumou 100 milionů eur zafinancovat nejrůznější programy jeho ochrany. Se zákazem hmyz hubících pesticidů, například kontroverzního glyfosátu, zatím příliš nespěchá. Ten bude mimo zákon postaven až v roce 2023. Zatím jsou hlavním bodem programu fukary na listí. Píše o tom DailyNews.
 

Německé ministerstvo životního prostředí tím zareagovalo na podnět strany Zelených, která se dožadovala konkrétnějšího legislativního rámce užívání fukarů na listí. V čem je problém? „Jsou do krajnosti ohlušující, se znečišťujícími spalovacími motory,“ vyjmenovává Silvia Benderová, poradkyně ministerstva pro otázky hmyzu.

„Odfoukávání listí se negativně promítá do půdní biologie. A samozřejmě, odvátý a nasátý hmyz skrytý v listí může dojít k úhoně. Ničena jsou jak klidová stádia zimujícího hmyzu, pavouci a jejich hnízda, tak i semena rostlin.“ Ohrožena mohou být i další malá zvířata, která v hromadách tlejícího listí nachází úkryt.

Víření prachu fukary navíc může dostat do ovzduší nejrůznější patogeny, skryté v zemi. Jejich původ může být skutečně rozmanitý. „Kromě půdních bakterií se tak do ovzduší mohou dostat třeba i ty ze psích exkrementů. To pak může být zdravotní riziko pro všechny v okolí a hlavně pro ty, kteří s fukary pracují."

Otázka omezení fukarů je tedy současně v gesci těch, kteří bojují za veřejné zdraví, hmyz, čisté ovzduší a proti znečištění prostředí hlukem. Vysavače a fukary totiž dělají kravál v rozmezí od 90 – 120 decibelů a je to prý na podzim dost nelichotivá akustická kulisa většiny měst a vesnic.

Přímou odpovědí ministerstva na podnět a zjištění pak je, že fukary zatím nějak centrálně imperativně zakazovat nehodlají, ale doufají, že je lidé budou používat jen tam, kde je to obecně nevyhnutelné a nezbytné. „Není to tak, že bychom teď fukary chtěli zakázat, ale silně doporučujeme, aby jejich majitelé nebo konkrétní obce zvážily opatření, jak jejich užívání omezit.“

Kdo chce mít trávník bez listí, měl by raději zvolit nehlučné hrábě. Ostatně, návrh na omezení používání různé zahradnické techniky je prý stále „na stole a v jednání“, pokud by nedošlo k nějaké samovolné optimalizaci.

„Fukary na listí a nejrůznější vysavače jsou potenciálně fatální pro hmyz, ukrytý v listí,“ stojí v ministerské tiskové zprávě. „A my si nemůžeme dovolit nic podcenit.“ Jak prokázala studie z roku 2017, v Německu se za posledních 30 let snížila početnost vybraných skupin hmyzu (v 60 % sledovaných rezervacích) o 75 %. Pokles je vysvětlován nejrůznějšími příčinami, od klimatických změn, přes intenzivní zemědělství až po nadužívání pesticidů.

Německá vláda věří, že se jí podaří štědře zafinancovaným akčním plánem tento neradostný trend zvrátit. A do doby než konečně legislativně odstaví glyfosát a další agresivní neselektivní pesticidy, bude tím nejlepším krokem omezit používání fukarů na listí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

20.11.2019 05:41
Pane Dohnale, můžete mi prosím poslat odkaz na glyfosát hubící hmyz? to jsem zatím nikde v literatuře nenašla. Díky.
TO, že je v listí spousta různých breber, je pravda. Proto listí neuklízím. Příroda si poradí sama, umí ho rozložit. Možná by stačilo listí z ulic sfoukat fukary na elektřinu a dát do kompostů, jako to se to dělá obvykle.
Co ti lidé všechno nevymyslí.
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

20.11.2019 07:02 Reaguje na Katka Pazderů
jj. jde o "nepřímý vliv" - glyfosát totiž hubí bakterie v trávicím taktu včel, oslabuje jejich imunitu vůči patogenům. https://www.pnas.org/content/115/41/10305
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2019 12:37 Reaguje na Radomír Dohnal
Asi to moc nevadí, když včelstev máme posledních 80 let zhruba stejně. http://www.vcelky.cz/historie.htm
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

20.11.2019 12:48 Reaguje na Richard Vacek
No, zaprvé, když má glyfosát v subletálních dávkách prokazatelný vliv na včelu medonosnou (a ve vyšších dávkách má letální dopady, ale čistě teoreticky by se s takovou dávkou včela neměla setkat..), tak má velmi pravděpodobně stejný vliv i na jiné včely a pravděpodobně i na další hmyz, který se netěší úzkostlivé péči včelařů.
No a za druhé, počet domestikovaných včelstev nic nenapovídá o tom, kolik úsilí stojí takové včelstvo udržet při životě a kolik nese v průměru užitku.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2019 13:26 Reaguje na Petr Dvořák
Pokud je něco v nějaké koncentraci škodlivé, tak to může být v nižší koncentraci klidně i prospěšné, neplatí žádný lineární model. A samozřejmě nic nevíme ani o tom, jestli je dnes včelařství pracnější, než dříve. Jinak včelstev přibývá v celém světě, i když si veřejnost myslí, že je to naopak.
http://www.osel.cz/10809-rekl-ji-lasko-me-ubyva-vcel.html
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

20.11.2019 16:33 Reaguje na Richard Vacek
Hmm. Takže v nějaké dávce to je smrtící, v nějaké nižší dávce to pouze devastuje mikrofloru trávicího traktu a imunitní systém a v ještě nižší dávce by to mohlo být nějak prospěšné. Inu, mohlo by..
O tom, v jakém stavu je včelařství, o boji s varroázou a různými dalšími patogeny, o fenoménu CCD, jste neslyšel? Včelaříte?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2019 19:30 Reaguje na Petr Dvořák
Představte si, že většina i celkem běžných látek funguje přesně tak, jak popisujete. I nadměrný příjem čisté vody způsobí smrt. Nebo takový vitamín D, kde vidíte smrt při předávkování - užitek při nízké dávce - smrt při nedostatku. Včelstev je stále více navzdory tomu, že si naši včelaři stěžují. Ale ono je zvykem, že si musí každý stěžovat, protože spokojenost znamená, že nebude odškodnění, podpora a podobně. Ročně přibývá celosvětově 1.3% včelstev. Od r. 2009 dokonce 1.9% ročně. To na krizi moc nevypadá.
https://en.wikipedia.org/wiki/Beekeeping
Odpovědět

Jan Škrdla

20.11.2019 20:20 Reaguje na Richard Vacek
Podle vašich příspěvků zřejmě nebudete včelař. Včelstev celosvětově přibývá díky péči včelařů (v ČR stav spíše kolísá). To se nedá říct o volně žijícím hmyzu.

Jen taková otázka na závěr - jaký pozitivní vliv může mít glyfosát na zdraví včel nebo jiného hmyzu.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

20.11.2019 20:49 Reaguje na Richard Vacek
Ve skutečnosti jsou k disposici statistiky, která jednoznačně říkají, že hmyzu ubývá. A výzkum, který tvrdí, že i nízké dávky glyfosátu mají na včely (které jsou asi nejzkoumanějším a nejprozkoumanějším hmyzem) škodlivý vliv.

Pokud tvrdíte, že ještě menší dávka by mohla mít pozitivní vliv, tak to je samozřejmě zajímavá hypotéza, kterou vám nehodlám vyvracet, ale bylo by pěkné, kdybyste jí něčím podložil. A zkuste třeba navrhnout, jak docílit rozprašováním těchto látek v krajině správného dávkování pro jednotlivé druhy. Možná, že jsou problémy se včelami a úbytkem hmyzu obecně nakonec způsobeny nedostatkem glyfosátu v prostředí?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

20.11.2019 17:01 Reaguje na Richard Vacek
Vy jste včelař? Pokud ne tak si běžte někam za roh nafackovat.
To co popisuje pan Dvořák níže je fakt, potýkáme se s tím už řadu let. Na jaře pořídíte nové včelstvo a na podzim zůstane prázdný úl plný zásob. V okolí máme jednoho magora co čtyřikrát do roka stříká cca 5 ha roundupem a nějaké úlety způsobené větrem, protože je to na kopci, neřeší. Když dostal ze zákona povinnost hlásit kdy bude stříkat, tak pověsil na stránky že bude stříkat od dubna do října. Do doby než začal hospodařit tak jsme měnili jenom matky. A není to otázka jednoho včelaře, ale všech včelařů v okolí. A ty vaše počty si strčte za klobouk, když každý rok musíte koupit 20 nových včelstev tak jich statisticky máte pořád stejně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.11.2019 06:17
Obávám se, že mezi odhrabáním listí hráběmi a jeho odstraněním fukarem/vysavačem nebude velký rozdíl. Druhou věcí je, že v listí přežívá i spousta patogenů. Např. důsledná likvidace spadaného listí je s to silně snížit infekci Klíněnkou jírovcovou v následujícím roce.

Takže ekologové opět spíš škodí, ale to je u nich naprosto normální.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

20.11.2019 14:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Hluk, víření, ... co se týká likvidace hmyzu, tak nevím, ale vysavač hmyz už většinou nerozchodí.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

21.11.2019 17:36 Reaguje na Martin Jasan
Používám elektrický fukar/vysavač a jeho hluk mi nepřipadá nijak drasticky silný. Hlučí méně než sekačka.
Nepoužíval bych ho, kdybych nemusel odstraňovat listí z celkem 4 vzrostlých (HODNĚ vzrostlých) ořešáků, které nechci do kompostu. A kdyby to listí vítr nehonil do míst, odkud je ho hráběmi opravdu dost těžké dostat. Typicky mezi keře.
Pokud se použije vysavač (obvykle s integrovaným drtičem), tak to hmyz opravdu už nerozchodí - ale když se listí stahuje dohromady fukarem, čemuž já dávám přednost, ublíží to hmyzákům tutově méně než klasické hrabání hráběmi. Takže myslím, že tuhletu "podporu" byl ubohému německému hmyzu čert dlužen...
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

21.11.2019 01:22 Reaguje na Jan Šimůnek
To se týká listí z "kaštanů" napadených klíněnkou, to by se mělo důsledně likvidovat. Ale není potřeba likvidovat veškeré spadané listí. Tlením listí ponechaného pod stromem se vrací živiny do půdy.
Odpovědět
KK

Karel Kosek

20.11.2019 08:19
Měly by tu údržbu zeleně vůbec celou zakázat. A kompostování taky, to ty breberky taky nepřežijou. Vždyť je to humus, takhle je likvidovat! Chudáci z toho snižují svou abundanci až v chráněných územích. Hoď fukarem, kdož jsi bez viny.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

20.11.2019 14:25 Reaguje na Karel Kosek
V kompostu je života dost.
Odpovědět
ig

20.11.2019 10:29
Budou dotace na hrábě? :-) (ale vážně, kdyby se měly dávat dotace na nákup elektrických fukarů, křovinořezů a sekaček na trávu, tak budu zcela sobecky agitovat pro a budu doufat, že je všichni sousedi do mrtě využijí :-))
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

20.11.2019 14:29 Reaguje na
Za zvuku motorů fukarů...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2019 11:34
Já myslel, že Apríla bude až za půl roku.
Odpovědět

Pavla Žídková

20.11.2019 12:51
Kam chodí zelení na takové hlouposti?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

20.11.2019 14:28 Reaguje na Pavla Žídková
Tam kam vy chodíte na takové hloupé otázky.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

21.11.2019 17:45 Reaguje na Martin Jasan
No - mně připadá ta otázka paní Žídkové méně hloupá, než ta "blahodárná" zelená iniciativa německých úřadů.
A méně hloupá, než Vaše glosa o kus výše - že v kompostu je života dost. Jednak ne v každém kompostu, jednak není život jako život, brouk není žížala.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

22.11.2019 10:47 Reaguje na Karel Ploranský
Tlení je přirozenou částí přírody. Jak žížaly v kompostu, tak i brouci skovaní v tlejícím listí.

Hloupé mi příjde, když se kdokoliv ohrazuje proti jednomu i druhému. To, že by to tak někdo ze "zelených" chtěl, je samozřejmě nesmysl. I v nadsázce, protože to není nadsázka, ale pravý opak.


Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.11.2019 14:17
Jak zakážou fukary, tak hned na druhém místě bude zákaz větru. V duchu hesla poručíme větru dešti, jak si zelení komunisté zvykli.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

20.11.2019 14:27 Reaguje na Vladimír Hošek
Opět špatně čtete - nikdo nic nezakazuje. Doma si fukar klidně používejte, můžete s ním rozfoukávat oheň na gril a zahánět děti do postele.
Jde o to, aby se ze veřejných peněz nefinancovalo něco co vlastně škodí.
To by měl být i váš ideový zájem, ne?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.11.2019 09:08 Reaguje na Martin Jasan
Mimochodem nadsázka je běžný hovorový prostředek.

Jakékoliv přerozdělování je problematické a mělo by se užívat velmi omezeně.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

22.11.2019 10:41 Reaguje na Vladimír Hošek
Nazvete někoho "zeleným komunistou" a komentujete to, že to byla nadsázka?
Jako kdyby vás někdo nazval "liberálním fašistou", přišlo by vám to taky jako nadsázka? Mě ne, mě příjde obojí jako urážka.
Navíc samozřejmě hloupá, protože ani jedno ani druhé se nezakládá na pravdě.

Odpovědět
HM

Helena Modrá

21.11.2019 17:41 Reaguje na Vladimír Hošek
Nejsem tedy ani zelená ani komunistka, ale fukary bych klidně zakázala :-)
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

21.11.2019 23:45 Reaguje na Helena Modrá
Naštěstí nemůžete - ale rád bych se od Vás dozvěděl: PROČ byste je zakázala, kdybyste mohla?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

22.11.2019 10:57 Reaguje na Karel Ploranský
Dovolím si odpovědět:
hluk (otravný, budí spící děti), smrad (otravný), spotřeba benzinu(i když malá). Zničení úkrytu pro bezobratlé, pokud se vyfoukává listí plošně pod stromy na hlíně, kde by mohlo zůstat (např. u nás za domem). Děti si v listí hrají.

Dejme tomu, že má smysl používat fukary na silnice, chodníky atp. Proto možná v článku není napsáno ZÁKAZ, ale OMEZENÍ fukarů.

Stačí? Hádám, že ne a že si najdete nějáký "důvod" proč to je přece všechno uplně jinak.

Odpovědět
MJ

Martin Jasan

20.11.2019 14:25
https://zdravy-domov.doktorka.cz/listi-patri-prirode
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist