https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-ministr-hospodarstvi-hajil-konec-dotaci-na-diesel-pro-farmare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý ministr hospodářství hájil konec dotací na diesel pro farmáře

17.1.2024 23:16 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck dnes před poslanci Spolkového sněmu hájil nezbytnost rozpočtových úspor, kvůli kterým se vláda rozhodla postupně skoncovat s daňovým zvýhodněním dieselu pro zemědělství. Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied naopak znovu vyzval k odvolání škrtů.
 

Úspory jsou podle Habecka nezbytné. "Spolková vláda musela v různých oblastech rozpočet konsolidovat. My jsme se to pokusili udělat tak, aby zátěž byla rozdělena mezi různé sektory a různé skupiny obyvatel. A to je i mé zdůvodnění škrtů, nemohli jsme z nich zemědělství zcela vyjmout," řekl Habeck.

Několik poslanců při ministrově projevu reagovalo nesouhlasnými výkřiky, což Habecka očividně popudilo. "Dostanou se také na řadu, ne?" poznamenal Habeck k předsedkyni Spolkového sněmu Bärbel Basové, která debatu řídila. Basová následně vyzvala poslance, aby nechali ministra mluvit.

Vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze kvůli úsporám chtěla původně skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.

"Dotace budeme snižovat postupně, aby se s tím trh mohl vyrovnat," poznamenal k tomu Habeck.

Rukwied dosavadní ústupek vlády nepovažuje za kompromis, nadále žádá stažení všech úsporných opatření, které se týkají zemědělství. Očekává, že poslanci takové škrty neschválí.

Úsporná opatření vlády zastínila přípravy potravinářského veletrhu Grüne Woche, který je považován za největší svého druhu na světě a který v Berlíně začne v pátek. Rukwied na dnešní tiskové konferenci k výstavě slíbil, že farmáři na veletrhu nepřipravují žádný protest během návštěvy ministra zemědělství Cema Özdemira.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

18.1.2024 19:09
Nevím jak to mají nastavené v Německu, ale u nás se spotřební daň na paliva dlouhá léta zdůvodňovala financováním staveb a oprav komunikací na kterých vozidla jezdí. A jelikož zemědělci 90% nafty spotřebují na poli tak jim bylo umožněno vracet část spotřební daně. Není to žádná dotace, je to snížení spotřební daně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.1.2024 21:25
Je zajímavé, že v rámci šetření se zastaví dotace zemědělcům, ale 13,9 biliónů eur na migranty je zdůvodnitelných.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.1.2024 07:57
Já bych nasadil ekotraktory a elektromotory (on ten traktor utáhne baterií neútrekom). A když dá na půl výměry panely, tak to má zcela zdarma.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.1.2024 08:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Chápu to jako nadsázku, protože vysoká hmotnost elektrotraktoru udusá ten zbytek půdy nepokryté soláry na úroveň stodolního mlata.
Můžou soláry pokrýt ta pole komplet, zbavit se traktorů a stanou
se z nich energetici bez spotřeby nafty. No a potraviny dovezeme
od těch, kteří jsou na rozdíl od politiků v EU ještě NORMÁLNÍ !!!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.1.2024 09:47 Reaguje na Břetislav Machaček
No ba, Na čo farmárovi pole.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist