https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nevladni-organizace-kritizuji-ze-nemaji-dostatecny-pristup-na-cop26
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevládní organizace kritizují, že nemají dostatečný přístup na COP26

4.11.2021 10:42 | GLASGOW (ČTK)
Předseda konference Alok Sharma ujišťoval, že i přes koronavirová omezení chce uspořádat inkluzivní jednání, ale zkušenost tisíců odborníků, kteří podnikli cestu do Glasgow, aby nakonec mohli jednání sledovat pouze on-line, svědčí podle nich o něčem jiném.
Předseda konference Alok Sharma ujišťoval, že i přes koronavirová omezení chce uspořádat inkluzivní jednání, ale zkušenost tisíců odborníků, kteří podnikli cestu do Glasgow, aby nakonec mohli jednání sledovat pouze on-line, svědčí podle nich o něčem jiném.
Foto | COP26 / Flickr
Několik nevládních organizací kritizovalo organizátory probíhající klimatické konference OSN COP26 za to, že účast na jednání byla odepřena tisícům odborníků. Tato situace by podle nich mohla ohrozit důvěryhodnost celé akce, uvedla agentura AFP.
 

Předseda konference Alok Sharma ujišťoval, že i přes koronavirová omezení chce uspořádat inkluzivní jednání, ale zkušenost tisíců odborníků, kteří podnikli cestu do Glasgow, aby nakonec mohli jednání sledovat pouze on-line, svědčí o něčem jiném.

Podle Rámcové konvence OSN o změnách klimatu mají zástupci organizací občanské společnosti právo účastnit se coby pozorovatelé světových summitů o klimatu a být přítomni v jednacích sálech, aby byla zajištěna transparentnost, připomněla AFP. Podle Teresy Andersonové, koordinátorky organizace Action Aid, bylo ale z tisíců pracovníků nevládních organizací majících akreditaci na COP26 dovoleno přímo přihlížet jednání jen nepatrnému zlomku. Skutečnost, že je skupinám občanské společnosti upírána možnost kontrolovat politické představitele a nutit je skládat účty podle Andersonové může mít "vážné důsledky pro ty, kterých se klimatická krize dotýká nejvíce".

Letošní konference byl kvůli pandemii koronaviru odložena o rok, ale koronavirus se na ní i nyní podepisuje. Přístup na rokování mají ztížený představitelé z chudých zemí, kde ještě nejsou široce dostupné vakcíny proti covidu-19. Británie, která konferenci hostí, sice delegátům nabídla, že jim vakcíny zajistí, někteří z nich ale nemají prostředky na zaplacení hotelu nebo je odrazuje povinnost podstoupit po příjezdu karanténu.

"To, že skupiny občanské společnosti nemají přístup na klíčková jednání a že mnoho jejich představitelů nemůže ani vstoupit do areálu COP26, je katastrofa," sdělil AFP Mohamed Adow z organizace Power Shift Africa, která se zaměřuje na odvrácení dopadů klimatické krize na Afriku. "Představitelům nevládních organizací z nejchudších zemí bylo řečeno, že konference bude inkluzivní (...). Po příjezdu se ale dozvěděli, že jedinou možností, jak se zasedání zúčastnit, je on-line platforma, která skoro nefunguje," dodal Adow.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

6.11.2021 09:26
Já jsem taky nevládní a taky tam nemám přístup. Nemám přidělený tryskáč a ty správné konexe. A nedělám z toho vědu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist