https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nord-stream-2-by-podle-sefa-uniperu-mohl-byt-schvalen-v-polovine-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nord Stream 2 by podlé šéfa Uniperu mohl být schválen v polovině 2022

5.1.2022 00:51 | FRANKFURT NAD MOHANEM (ČTK)
Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Plyn má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.
Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Plyn má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.
Plynovod Nord Stream 2, který má přepravovat ruský plyn do Německa, by mohl být schválen v polovině letošního roku. Řekl to v rozhovoru s německým listem Rheinische Post ředitel firmy Uniper, která je jedním z finančních podporovatelů projektu, Klaus-Dieter Maubach.
 

Plynovod je dokončen od září a čeká na konečnou certifikaci německou agenturou pro sítě. Ta uvedla, že v první polovině roku 2022 žádné rozhodnutí nepřijme. To zhoršilo diplomatické vztahy mezi zeměmi, které jsou již tak napjaté kvůli konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, a podpořilo spekulace, že by plynovod mohl být využit k politickému nátlaku na Moskvu.

"Nevidím žádné politické vměšování, síťová agentura provádí přezkum podle plánu. Mohlo by se tak stát v polovině roku 2022. Nord Stream 2 je důležitý," prohlásil Maubach.

Hlavním investorem projektu plynovodu je ruský Gazprom. Uniper patří mezi pět evropských energetických firem, které zaplatily polovinu z 11 miliardy USD (241,7 miliardy Kč), které plynovod stál. Dalšími jsou Wintershall Dea, Shell, OMV a Engie.

"Každá další možnost dovozu pomůže zmírnit situaci na trhu s plynem," dodal Maubach. "Existují však samozřejmě politická rizika: pokud se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyostří, může se plynovod stát terčem amerických sankcí," připustil.

Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Dříve vybudovaný podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

5.1.2022 10:08
Jedno staré české přísloví : tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. ( Myslím tím EU). Rusové mají VŠECHEN svůj plyn komu prodat. Smát se budou jen Američané se svým hodně drahým zkapalněným plynem ( tím se ale nemá potřeba EU pokrýt ani náhodou).
Jednoduchý a logicky závěr : EU Rusko životně nutně potřebuje, Rusko se bez EU lehce obejde.
Kdo se bude smát poslední je na snadě.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.1.2022 10:47 Reaguje na Václav Hellebrand
Plyn možná. Ale není to jediná komodita.

EU je největším obchodním partnerem Ruska. EU tvoří cca 40% ruského importu a exportu. Taktéž je EU největším investorem v Rusku.

Tááákže, EU je pro Rusko životně důležité.

https://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/russia/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 15:38 Reaguje na Petr Eliáš
Pro Rusko dělá EU asi těch 40%, ovšem pro EU je kšeft s Ruskem na úrovni asi 3%.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist