https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-linka-ma-v-jihlave-snizit-riziko-pozaru-elektroodpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová linka má v Jihlavě snížit riziko požáru elektroodpadu

25.5.2020 00:11 | JIHLAVA (ČTK)
Odložený akumulátor byl příčinou velkého požáru 27. března. Hasiče zaměstnal na asi 13 hodin a způsobil škodu pět milionů korun.
Odložený akumulátor byl příčinou velkého požáru 27. března. Hasiče zaměstnal na asi 13 hodin a způsobil škodu pět milionů korun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | HZS Kraje Vysočina
Jihlavská společnost Enviropol pořídí za 25 milionů korun novou technologickou linku. Opatření má snížit riziko vzniku požáru. Společnost zpracovávající elektroodpad opatření přijala po březnovém požáru a jednání s jihlavskou radnicí. V tiskové zprávě to v pátek uvedl mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.
 

"V těchto dnech probíhá předání linky od dodavatele a spouštění testovacího provozu," řekla Pavla Marušová, manažerka závodu Enviropol-Jihlava. Linka mimo jiné zajistí efektivnější kontrolu a vybírání baterií z odpadu a má vlastní protipožární opatření.

Odložený akumulátor byl příčinou velkého požáru 27. března. Hasiče zaměstnal na asi 13 hodin a způsobil škodu pět milionů korun.

Jihlavský závod v Hruškových Dvorech zpracuje denně až 150 tun odpadu. Požáry se tam opakují a podle Marušové jim zcela zabránit nelze.

"Stále víc výrobců přistupuje k zabudovávání lithium-iontových akumulátorů přímo do elektrospotřebičů. Pokud u takových baterií dojde k narušení jejich obalu, dochází často k jejich samovznícení. Lithium hoří na vzduchu, velmi těžko se hasí a hoří velmi silným plamenem až do chvíle, než zcela vyhoří. To způsobuje rychlé šíření požáru i na další spotřebiče," uvedla Marušová. Šíření plamenů mají zabránit také plánované protipožární příčky ve skladovacích kójích nebo zvýšení dohledu nad odpadem, aby se na plameny přišlo včas.

V hale Enviropolu hořelo také v prosinci 2018. Tehdy požár podle hasičů způsobil škodu dva miliony korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist