https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-mapa-ukaze-kudy-vedou-pod-prahou-draty-a-kabely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová mapa ukáže, kudy vedou pod Prahou dráty a kabely

2.3.2022 17:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Inženýrské sítě pod chodníkem.
Inženýrské sítě pod chodníkem.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Praha bude mít novou digitální technickou mapu, která bude vznikat ve spolupráci se Středočeským krajem. Digitální technická mapa ukazuje skutečný stav dopravní a technické infrastruktury a dalších důležitých staveb či technických a přírodních objektů a je tak klíčovým podkladem pro všechny, kdo chtějí v Praze stavět, ale třeba i sázet stromy.
 

Vytvoření nové digitální technické mapy je tak dalším krokem v digitalizaci stavebního řízení v naší republice. Mapa popíše, kde se nachází jaké inženýrské sítě, kanalizace, kořeny stromů a další.

„Digitální technická mapa Prahy je základním datovým zdrojem pro řadu úloh v rámci státní správy i samosprávy hlavního města Prahy a městských částí, ale je také nezbytným podkladem pro podnikání, vědu a výzkum,“ uvádí k významu mapy náměstek primátora Petr Hlaváček.

Digitální technická mapa slouží jako základní podklad pro poskytování informací samosprávám, majitelům pozemků a nemovitostí, projektantům a dalším. Je zapotřebí zejména k územnímu plánování, pro projektovou přípravu a stavební řízení, ke správě majetku, ale i pro správce sítí technické infrastruktury a integrovaný záchranný systém.

S ohledem na novou celostátní podobu digitálních technických map krajů se proto navázala spolupráce se Středočeským krajem. Právě unikátní pozice Prahy uvnitř Středočeského kraje vyžaduje intenzivní spolupráci obou krajů při přípravě i provozu systému nových krajských digitálních technických map tak, aby byla zajištěna návaznost na hranicích obou krajů a došlo tak k vytvoření bezešvého datového podkladu v celé pražské metropolitní oblasti.

„Spolupráce Prahy a Středočeského kraje pomůže nejenom kvalitnějším výstupům digitální technické mapy, ale zároveň uspoří následující dva roky zhruba 20 milionů korun. Budou totiž sdíleny náklady na pořízení informačního systému, ale také následná správa a podpora digitální technické mapy,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Praha spravuje digitální technickou mapu od poloviny 90. let. Od roku 2008 ji spravoval předchůdce IPR – Útvar rozvoje města, od roku 2013 ji má ve správě IPR. Z důvodu novely zákonů o zeměměřictví a stavebního zákona z roku 2020 se rozhodlo, že digitální technická mapa bude sloužit jako celostátní datový zdroj právě o technické a dopravní infrastruktuře.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

2.3.2022 15:14
Tohle je výborná věc (fungující už dávno), ovšem může se stát přímo zbraní hromadného ničení.
S touhle mapou a pár auty s nápisy ČEZ, nebo TELECOm, VaK atd. a pár chlapy s metrákem dynamitu může šikovný terorista (a nemusí to být ani Rus), silně poničit energetickou, vodovodní i telekomunikační síť celé Prahy, způsobit miliardové škody a lidské oběti počítané na tisíce.
Různé uzly, šachty, kde se kříží hlavní vedení atd, jsou prakticky nezabezpečené a kdo ví, kam dát nálož, může udělat divy. Navrtávka do 600 mm PE vodovodu pro půl kraje se dá udělat z jakékoliv šachty u lesa a nádržka třeba botolutoxinu by udělala divy...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist