https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-od-zari-mzp-poskytne-dotace-take-na-vymenu-kotlu-3.4.a-5.emisni-tridy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nově od září MŽP poskytne dotace také na výměnu kotlů 3., 4. a 5. emisní třídy

24.6.2024 12:33 | PRAHA (ČTK)
Oheň v kotli
Oheň v kotli
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé budou moct od září zažádat o finanční podporu na výměnu kotlů třetí, čtvrté a páté emisní třídy. V současné době mohou čerpat dotace pouze na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy. Takzvané kotlíkové dotace, které rozdělovaly kraje, na podzim skončí a podporu poskytne program Nová zelená úsporám. Zájemci o ni budou moci žádat u Státního fondu životního prostředí ČR. Zvýhodnění pro seniory a nízkopříjmové domácnosti zůstane, o výměnu kotlů budou moct žádat z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Změny v podpoře pro výměnu kotlů dnes představilo ministerstvo životního prostředí na tiskové konferenci.
 
Takzvané kotlíkové dotace mohou lidé čerpat do konce srpna na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy, jejichž platnost skončí 1. září. Poté budou dotace nižší o desítky tisíc korun. U tepelných čerpadel bude nově výše podpory 130 000 korun, na pořízení kotle na biomasu bude dotace až 90 000 korun a na topidla 35 000 korun. Dotace v současné době může dosáhnout až 95 procent způsobilých výdajů, a to až 180 000 korun podle typu nového zdroje.

Pro domácnosti s nižšími příjmy, které nestihly vyměnit zastaralé kotle a v následující topné sezoně je nemohou legálně provozovat bez rizika pokuty, je k dispozici program NZÚ Light. Pokud budou mít o výměnu alespoň zažádáno, budou k tomu kontroloři přihlížet. "Výše podpory na výměnu kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy a nově i uhelných kotlů vyšších emisních tříd například za moderní kotel na biomasu bude 110 000 korun a za tepelné čerpadlo až 150 000 korun," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nově se nízkopříjmovým domácnostem otevře možnost výhodněji vyměnit i další neekologické zdroje vytápění, například kotle na topné oleje, elektrické vytápění, stará lokální topidla nebo plynové kotle. Mohou tak získat dotaci ve výši až 50 000 korun.

Jedná se o prostředky z Národního plánu obnovy, které je možné využít pouze do konce příštího roku, celková alokace jsou dvě miliardy korun a výše dotace bude nižší, než je tomu ve stávajících kotlíkových dotacích. Domácnostem budou pomáhat poradci Místních akčních skupin (MAS), EKIS a M-EKIS. Více než 700 poradců, kteří jsou vyškoleni, budou zdarma pomáhat domácnostem seniorů a lidem s příspěvkem na bydlení či invalidním důchodem se zajištěním žádostí v programu NZÚ Light.

V posledních měsících stoupá zájem o kotlíkové dotace. "Od června 2023 do května 2024 si žádost podalo 4172 domácností za 626 milionů korun, což je v průměru 347 žádostí měsíčně. Za poslední měsíc si pak požádalo 867 domácností, což je více než dvojnásobek průměrného počtu žádostí. Kotlíkových dotací už využilo 130 000 žadatelů," uvedl Hladík.

Při používání kotle, který nebude splňovat emisní požadavky po letošním 1. září, hrozí jeho provozovateli pokuta až 50.000 korun. Zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy je v zákoně od roku 2012. Od září 2022 platí pro všechny mimo rodinné či bytové domy a stavby pro rodinnou rekreaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JJ

Jaromír Jílek

25.6.2024 07:16
Jsou to dotace jen naoko. Mnoho důchodců na ně nedosáhne z jednoho podstatného důvodu. Jejich rodinný domek, který postavili také pro své děti, není rozložen jako přízemní, ale na patro. A v tom druhém případě nic nedostanou přestože je již postavený s důsledným oddělením energetických zdrojů. MŽP prosazuje jednu "jednoduchou" zásadu. Co je pod jednou střechou, je jedna domácnost. Vlastní zkušenost, kterou mohu doložit.
Odpovědět
Pe

Petr

25.6.2024 14:53 Reaguje na Jaromír Jílek
Na druhou stranu, proč by se v jednom domě měly dotovat dva kotle?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.6.2024 10:49 Reaguje na Jaromír Jílek
To bylo etážové topení a se dělalo v dobách, kdy v rozvodech byly běžné samotížky. Kde se proudění teplé vody do radiátorů dosahovalo čistě jenom nižší měrnou hmotností teplé vody proti studené.
samotížky se ale už dávno nedělají nebo jenom výjimečně a u dnešních systémů s oběhovým čerpadlem není žádný problém vytápět jedním kotlem dvě nebo i více pater. Dokonce to je mnohem levnější.
Řekl bych tedy, že moc důchodců, co budou mít co patro, to jeden kotel, dnes už nebude.
A pokud bude, bude se vytápění předělávat a místo dvou starých kotlů tak bude jeden nový.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

25.6.2024 23:06
Tak to je frajeřina,před 5-ti roky davali na kotle 5 kategorie dotace a dnes je nechají sešrotovat a dají dotace na ekologičtější.To se potom při takovém hospodaření nedivím, jaký státní dluh je zaseklý.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.6.2024 10:03
Jen další zelené šílení. Z peněz, které se lidem nejdřív ukradou, nakrmí se z nich paraziti systému a potom část z nich milostivě vrátí jako dotace.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist