https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novym-lakadlem-liberecke-zoo-se-stala-expozice-tropickych-zab
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lákadlem liberecké zoo se stala expozice tropických žab

16.9.2023 19:17 | LIBEREC (ČTK)
Vchod do Zoo Liberec.
Vchod do Zoo Liberec.
Zdroj | ZOO Liberec
Novým lákadlem liberecké zoo se stala expozice tropických žab, kterou má od května v pavilonu ZooExpo. Tato část zahrady byla dosud opomíjená, návštěvníci se jí vyhýbali a trasu si zkracovali. Nyní se tam tvoří fronty, řekla ČTK mluvčí zahrady Barbara Tesařová.
 

"Teď už návštěvníci do Expa chodí a o žáby je obrovský zájem. Takže my bychom rádi udělali ještě podobnou expozici naproti, ale už ne věnovanou žábám, ale ještěrkám a gekonům," řekla Tesařová.

K větší atraktivitě této části zahrady podle ní přispěla i nově vybudovaná expozice, která je poblíž pavilonu ZooExpo a v níž jsou ohrožení novozélandští papoušci nestory kea. Ksou považovaní za nejinteligentnější papoušky světa a neustále si s něčím hrají či něco vymýšlejí. I proto musejí být chovatelé podle Tesařové neustále obezřetní, aby se nedostali ven. "Už se zabydleli a našli jedno slabé místo expozice, ale včas jsme to odhalili," uvedla mluvčí zoo.

Za úspěch z poslední doby také zoologové považují, že se podařilo do tříčlenné skupiny šimpanzů začlenit novou samici získanou z ostravské zoo. Její postupné zapojování do tlupy trvalo skoro pět měsíců. "Už je celá skupina pohromadě jak venku, tak uvnitř a včera nebo předevčírem spolu poprvé strávili i celou noc a bylo to bez konfliktů, bez rvaček," řekla Tesařová.

Liberecká zoo je nejstarší v zemi, v úterý oslavila 119 let od svého založení. Letos ji dosud navštívilo zhruba 205.000 lidí, oproti loňsku je to ale zhruba o 10.000 méně. Slabší bylo jaro, léto se naopak vyvíjí lépe. Chladné jaro podle mluvčí příliš nevybízelo k návštěvě venkovních areálů. "Teď už se ten propad pomalu daří dohánět a i přes to, že to počasí je takové jaké je, tak lidé do zahrady chodí. Samozřejmě když takhle prší, tak to nejsou tisíce jako když je hezký slunečný den, ale i tak stovky návštěvníků přijdou," dodala mluvčí zahrady. Loňská návštěvnost liberecké zoo byla třetí nejvyšší za posledních deset let. Za celý rok do ní přišlo 369 308 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist