https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-vlada-usa-chce-povolit-tezbu-ropy-v-chranenych-oblastech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Vláda USA chce povolit těžbu ropy v chráněných oblastech

7.7.2004 11:53 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Kdykoli vzrostou ceny pohonných látek, začne se ve Spojených státech mluvit o nutnosti snížit závislost na vnějších zdrojích. Vláda však tentokrát přišla s jiným řešením, navrhuje začít těžit ropu a zemní plyn na místech, kde to dosud bylo zakázané. Ochránci životního prostředí říkají, že objem těžby nebude nijak významný, zatímco ekologické škody budou obrovské.
 

Prezident George W. Bush, který prosazuje republikánský návrh na uvolnění půdy, řekl: “Tyto návrhy byly opakovaně zablokovány členy Senátu a drahý benzín zaplatí američtí zákazníci.“ Třetí pohled na celou věc, však překvapivě přináší těžební průmysl. Podle analytiků by uvolnění zákazu sice přineslo určité množství ropy a zemního plynu, jenže ne hned a v žádném případě v nějakém podstatném množství. Jejich úvaha je vedena prostým vzorcem. Na území Spojených států se nachází 3 % známých ložisek ropy, ale spálí se zde celá čtvrtina celosvětové produkce. Každodenní objem spálených pohonných látek je z 60 % dovážen. Naopak země Perského zálivu kontrolují dvě třetiny známých zásob ropy. Navíc v USA neexistuje snaha po šetrnějším přístupu k přírodním zdrojům ani výraznější podpora alternativních energetických zařízení a pohonných látek, není proto jednoduše možné výrazně snížit závislost země na cizí ropě.

„Když otevřeme všechny oblasti vrtným společnostem, docílíme rychlého zvýšení domácí produkce a ještě rychlejšího poklesu v těžbě, protože americké podniky jsou zaměřené na co nejrychlejší vyčerpání jednotlivých ložisek,“ říká Jamal Qureshi, analytik washingtonské společnosti PFC Energy. Vláda již dnes pronajímá federální půdu soukromým těžebním společnostem. Největší naleziště jsou však v oblastech chráněných zákonem, ve vodách blízko východního a západního pobřeží, včetně Kalifornie. Množství kvalitních míst je v Mexickém zálivu blízko Floridy, v oblasti Skalistých hor a v Arktické národní rezervaci.

Na mnoha místech již v minulosti soukromé společnosti uskutečnily vrty, takže je složité přesně určit objem surovin, které se zde nachází. Podle Úřadu nerostného hospodářství, který shromažďuje údaje o přírodním bohatství v mořích, bylo roce 2000 dosud nevyužito 2,4 miliardy barelů ropy v Atlantickém oceánu a 10,71 miliardy v Tichém oceánu. Dalších pět velkých ložisek ve Skalistých horách obsahuje na 596 milionů barelů, 15 % všech ropných zásob. Podle některých odborníků se však v podzemních zásobárnách nenachází ropa, ale zemní plyn. A i kdyby se přírodní lokality otevřely těžebním společnostem, nebude plyn proudit dříve než po roce 2010.

Nejvíce si slibují těžaři od otevření Arktické národní rezervace, kde by denní produkce mohla dosáhnout až 800 000 barelů. Již v roce 1995 Kongres schválil zákon, kterým toto chráněné území otevřel vrtným firmám. Nakonec však nevešel v platnost, protože jej tehdejší prezident Bill Clinton zamítl.

Podle článku Neela Banerjee New York Times 20. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist