https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-se-obavaji-draheho-odpadu-zjistil-vyzkum-arniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce se obávají drahého odpadu, zjistil výzkum Arniky

22.7.2021 13:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Snížit množství, roztřídit a recyklovat.
Snížit množství, roztřídit a recyklovat.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | phys.org
Rostoucí náklady na sběr, svoz a zpracování odpadu považuje za závažný problém 89 % měst a obcí oslovených ve výzkumu spolku Arnika. Ten se v dotazníku ptal obcí na to, kde vidí překážky při dosahování ambiciózních cílů odpadového hospodářství.
 

Podle nového zákona o odpadech platného od letošního roku jsou obce povinny vytřídit z komunálního odpadu 60 % do roku 2025, 65 % do roku 2030 a 70 % do roku 2035. Za nesplnění cílů jim hrozí pokuty, zároveň rostou poplatky za skládkování. Kromě rostoucích nákladů na sběr a likvidaci odpadu se obce potýkají s řadou dalších problémů, včetně neukázněnosti obyvatel. Města a obce však také poukázaly na systémové nedostatky, jako je odpadová legislativa či špatný odbyt surovin. Tyto překážky neumožňují optimálně regulovat odpadové hospodářství.

„Za zmínku stojí vysoká produkce odpadů a nízká úroveň třídění, které tvoří propojenou nádobu. Přestože 88 % respondentů o snižování produkovaných odpadů usiluje, redukci množství vyhazovaného odpadu považuje za reálnou 60 %, vyloženě skeptických je 33 % obcí,“ říká Miroslava Jopková z Arniky.

Města a obce se prevenci vzniku odpadů věnují různými způsoby. Nejčastěji uvádí sběr oblečení pro charity, osvěta a podpora kompostování.

Největší potenciál ke snížení množství odpadů podle respondentů nabízí finanční motivace (platba za odpad dle skutečně vyprodukovaného odpadu, slevy pro domácnosti, které důsledně třídí) dále pak osvěta a vzdělávání nebo podpora kompostování. Finanční motivaci paradoxně využívá jen 17 % měst a obcí, přestože jde podle respondentů o nejúčinnější nástroj prevence vzniku nadbytečného odpadu.

Splnění legislativních požadavků bude podle měst a obcí velmi náročné, protože v relativně krátké době musí zvýšit množství vytříděného odpadu a snížit produkci směsného komunálního odpadu. Z výsledků soutěže Odpadový Oskar, která hledá sídla České republiky, kde lidé vyhazují nejméně odpadů a nejlépe třídí, se míra třídění pohybuje kolem 55 %. Celorepublikový průměr je jen 40 %.

Dotazníkového šetření se letos na jaře zúčastnilo 164 měst a obcí všech velikostí napříč celou Českou republikou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.7.2021 14:39
Obce se nemají obávat, ale něco reálně dělat. Kňučet umí každý.
Odpovědět

Jan Škrdla

22.7.2021 22:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže je tady stát, který tak trochu hází klacky pod nohy.
Jak obec můžete mít sběrný dvůr, kontejnery po obci, rozdat lidem kompostéry, provádět svoz tříděného odpadu, ale k čemu je to platné, když platíte svozové společnosti paušální částku podle počtu obyvatel (místo platby za skutečně vyprodukovaný odpad).

Co se obyvatel a finanční motivace týká, jsem možná optimista, když řeknu, že +-95% obyvatel to povede k zodpovědnějšímu nakládání. Nebo jim to bude jedno a přispějí vyšší částkou do obecního rozpočtu. Těch zbývajících 5% bude vyvážet odpad, kde se dá (viz příspěvek od ig). Takže když chcete zavést motivační způsob platby za odpad, tak je potřeba zavést tak trochu policejní stát.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.7.2021 19:09
Tou finanční motivaci by se daly pokrýt rostoucí náklady na svoz odpadů? To je jedna možnost. Za mého dětství byly sběrny surovin v každé větší vesnici, kde si děcka vydělaly slušné peníze i za sběr hliníkových svíček atd., a to nemluvím o sběru bylin. Staré vlněné oblečení vykupovalo jedno družstvo a zpátky poslalo vlnu. To všechno je vyhozeno do zapomnění a odpadkového koše dějin. A teď je nejúčinnější nástroj charita. Nelíbí se mi moc ta charita. Jsou v ní čachry a je to tunel nebo zastřené plýtvání, na ochranu přírody má vliv spíš negativní. Celkově srovnáním 2 vládnoucích systémů, co zatím znám, vypadá ten dřívější v některých aspektech, pro někoho paradoxně, šetrnější a zodpovědnejsí k životnímu prostředí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.7.2021 19:09 Reaguje na Jarka O.
...víček ...
Odpovědět
ig

22.7.2021 20:09
Ještě najmout dost obecních strážníků. V jedné menší obci kde měli léta svoz odpadků zdarma, museli loni z finančních důvodů přistoupit k vybírání poplatku za popelnici. A rokle u silnice se zase začala plnit...
Odpovědět
MP

Martin P.

22.7.2021 21:48 Reaguje na
No jo tak nemají být blbý a nechat si platit od popelnice ale normálně za každého občana..
Odpovědět
ig

22.7.2021 22:00 Reaguje na Martin P.
Půlka lidí tam nemá trvalé bydliště, tak to zkusili takhle.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist