https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-z-hradku-zvazovaneho-pro-uloziste-chteji-nezavisly-posudek-o-dopadu-na-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce z Hrádku zvažovaného pro úložiště chtějí nezávislý posudek o dopadu na vodu

10.1.2022 00:24 | DOLNÍ CEREKEV (ČTK)
Obce z Hrádku na Vysočině zvažovaného pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu začaly hledat znalce, který by podle nich měl vypracovat nezávislý posudek o možném dopadu na tamní zdroje vody. ČTK to sdělil právní zástupce obcí Luboš Kliment. Starostům se také nelíbí, že Evropská komise v návrhu o zelených investicích požaduje zajistit trvalé ukládání jaderného odpadu do roku 2050.
 

Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska patří mezi čtyři místa v Česku, která má Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) kvůli stavbě úložiště dál prověřovat.

Podle dřívějších informací se kolem roku 2050 zatím v Česku počítalo se zahájením stavby úložiště. "Obáváme se, že rozhodnutí Evropské komise bude použito jako zástěrka k dalšímu opomíjení dotčených obcí ve věci úložiště radioaktivních odpadů," uvedl starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák (nestraník). Podle něj by se mohl zvýšit tlak na rozhodnutí o umístění úložiště.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) ve středu ČTK sdělila, že zajistit trvalé ukládání jaderného odpadu do roku 2050 je pro Česko fikce. "S ohledem na výběr finální lokality je to pro ČR těžko splnitelné," uvedla.

Obce z lokality Hrádek se úložišti brání s odvoláním na možné poškození zdrojů pitné vody. Poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník navíc loni našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

Obce teď budou usilovat o to, aby bylo toto pásmo zanesené do územní dokumentace kraje. Podle Dvořáka by obce také chtěly získat nezávislý znalecký posudek o zásahu stavby úložiště do vydatnosti, zdravotní nezávadnosti a jakosti vod v ochranném pásmu. Starosta zároveň uvedl, že není snadné najít znalce, který by už někdy nepracoval pro správu úložišť.

V ČR se kvůli úložišti budou prověřovat lokality Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Obce se stavbě dlouhodobě brání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist