https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obhajci-vleku-na-ovcarne-tvrdi-ze-lyzovani-prirode-v-jesenikach-neskodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obhájci vleků na Ovčárně tvrdí, že lyžování přírodě v Jeseníkách neškodí

6.11.2001 11:50 | PRAHA (EkoList)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zřejmě neprodlouží výjimku, na jejímž základě jsou v lyžařském areálu Ovčárna - Praděd provozovány lyžařské vleky "A" a "C", a bude požadovat zkrácení vleku "B". Proti tomu protestují někteří jeseničtí podnikatelé a zejména provozovatelé "zakázaných" vleků. Proto také Marek Mohyla, Pražák pocházející z Jeseníků, svolal na dnešní ráno protestní shromáždění před budovu Úřadu vlády ČR. Říká, že jde ze strany ministra Kužvarta pouze o politické rozhodnutí.
 

EkoList: Ve své tiskové zprávě uvádíte několik věcí, které jsou v přímém rozporu s tím, co tvrdí ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Říkáte například, že po uzavření vleků "A" a "C" zůstanou v provozu pouze dětské a střední vleky. Vlek "S+S", kterému MŽP výjimku prodloužilo, také patří do této kategorie?

Marek Mohyla: Vlek "S+S" je v pěkném, prudkém svahu, ale je to vlek pouze střední velikosti.

EkoList: Střední velikost znamená co? Jak dlouhá je sjezdovka u vleku "S+S"?

Asi dvě stě metrů.

EkoList: Tvrdíte, že podle bruntálského úřadu práce přijde o práci 2 200 lidí. Ministr Kužvart mluví o dvaceti. Jak si vysvětlujete tento rozpor?

Pan Kužvart mluví přímo o obsluze těchto dvou vleků. Pak to může být opravdu pouze dvacet lidí. Na Ovčárně je šest vleků - tři krátké a tři dlouhé. Pan Kužvart plánuje dva dlouhé zastavit a ten třetí dlouhý povolit pouze pod podmínkou, že se zkrátí o 200 metrů. Tím pádem v areálu zůstanou pouze vleky střední a dětské. Kvůli tomu nestojí za to pomalu ani místním lidem, aby na Ovčárnu jeli. A už vůbec ne, aby tam někdo jel na dovolenou. A lidé tak přestanou jezdit i do okolních, níže položených středisek. Odtud totiž vždycky, když bylo málo sněhu (v těchto níže položených areálech se lyžuje zhruba tři až čtyři týdny v roce), mohli vyjet nahoru na Ovčárnu. Takže lidé pojedou na dovolenou do Krkonoš, nebo si rok počkají, našetří, a pojedou třeba do Alp. Z tohoto pohledu opravdu na dvou vlecích leží osud regionu Bruntálsko, protože právě tyto dva vleky jsou to nejatraktivnější v oblasti. A představte si Bruntálsko, které je opravdu chudým krajem s více než 14 % nezaměstnaností. Zdejší lidé se začali orientovat na turistiku, došlo k takovému pěknému spojení s přírodou. Byla nastartována skvělá spolupráce s ochranáři, o čemž svědčí i to, že kontrola MŽP po letošní sezóně například u vleku "A" nezjistila žádné nové poškození. U vleku "C" zjistila poškození na deseti malých ploškách do půl metru čtverečního.

EkoList: Ministerstvo ale tvrdí, že provozovatelé vleků porušili dohodnutá pravidla...

Provozovatelé vleků nikdy nevyjeli s rolbami bez povolení Správy CHKO Jeseníky. Její pracovníci tam povolují vše. Oni rozhodují, jestli vleky pojedou, nebo ne. Když si navíc vezmete, že mezi nimi a provozovateli nepanuje právě přátelský vztah, těžko si představit, že by vleky pouštěli, když není dostatek sněhu. Praxe minulých let byla taková, že vlek jel pouze, bylo-li sněhu dost. To, co dneska MŽP tvrdí, zkrátka není pravda. A uvědomme si, proč to pan Kužvart tvrdí.

EkoList: Co tím máte na mysli?

Za chvíli skončí volební období a pan Kužvart by se jistě rád prezentoval tak, že někde zachránil kus cenné přírody, kde docházelo k její "obrovské devastaci". Jenomže se, myslím, trochu přepočítal. Místní obyvatele hodně nazlobil, jelikož oni podnikali v turismu, dbali na to, aby k žádnému poškozování nedocházelo. To se povedlo a dnes jsou na veřejnosti očerňováni, že devastují přírodu.

EkoList: Ovčárna ale není přece jediný lyžařský areál v Jeseníkách. Co třeba Červenohorské sedlo?

To je jiná spádová oblast Jeseníků. Pokud jede někdo lyžovat na tuto stranu Jeseníků, tak se tam i ubytuje. To není alternativa pro lidi z Bruntálska.
Ještě bych chtěl říct jednu věc. To není spor ochrana přírody versus lyžování. Tam prostě k poškozování přírody nedochází.

EkoList: Čili myslíte, že je to jen politická kauza?

Já nevím, co to je, ale určitě to není jen spor příroda versus lyžování.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist