https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochrana-zvirat-ma-byt-zakotvena-v-ustave-navrhuji-poslanci.souhlasi-s-tim-63-procent-cechu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochrana zvířat má být zakotvena v Ústavě, navrhují poslanci. Souhlasí s tím 63 procent Čechů

13.6.2024 01:17 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čtyři poslanci z vládních stran navrhují do ústavy zakotvit právní ochranu zvířat. Přidat do článku 7, který dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu životního prostředí, také ochranu zvířat, chtějí Michael Kohajda (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Josef Bernard (STAN) a Klára Kocmanová (Piráti). Podle průzkumu agentury Focus z letošního května s výslovným zakotvením ochrany zvířat do ústavy souhlasí 63 procent dospělých Čechů.
 
Otevření článku 7 a znění pozměňovací novely navrhlo ministerstvo životního prostředí. Poslanci na návrhu spolupracovali také se spolkem Obránci zvířat a nechali vypracovat posudek ústavního právníka Ondřeje Preusse. "Zvolení článku 7 pro změnu je vhodné, protože se již věnuje ochraně přírodního prostředí a přírodních zdrojů. Příslušný návrh (...) zvýší obecné povědomí a právní váhu ochrany zvířat," uvedl Preuss.

Z průzkumu agentury Focus, kterého se zúčastnilo 1001 respondentů starších 18 let, vyplývá, že 63 procent Čechů se zakotvením ochrany zvířat do ústavy souhlasí, proti je 17 procent dotazovaných.

Poslanci pozměňovací návrh odůvodňují tím, že poskytne pevný právní základ pro ochranu zvířat a jakékoliv zákony nebo předpisy by ochranu zvířat měly respektovat. Zahrnutí změny do ústavy může mít podle nich i mezinárodní vliv a zlepšit ochranu na celounijní úrovni. Navrhovatelé také tvrdí, že ústavní ochrana posílí občanskou odpovědnost v ochraně zvířat.

Podle Kohajdy je navržená úprava znak toho, že se česká společnost vyvíjí a že ochrana zvířat je pro občany ČR důležitá. Na dotaz, jak se staví k návrhu opozice a další poslanci, uvedl, že o podpoře jednají. "Ne všichni poslanci v koalici jsou k dnešnímu dni podporovatelé, ale věřím, že je přesvědčíme argumenty, a až se bude o návrhu hlasovat, získá potřebnou většinu," řekl Kohajda.

Podle ochránců zvířat i Preusse ochrana zvířat zatím v ČR není ústavně vysloveně zakotvena. Podle Pavla Buršíka z Obránců zvířat by to bylo logické vyústění jejich dlouhodobé snahy. "Ochrana zvířat v ústavě by byla přirozeným vývojem předchozích pozitivních změn, třeba konce klecových chovů slepic, kožešinových farem, zpřísnění trestů za týrání zvířat, nebo ztížení podmínek pro provoz množíren," doplnil Buršík.

Ochrana zvířat v ústavě je jedním z pěti návrhů, které se snaží spolek prosadit. Dále navrhuje ukončit transport zvířat z Česka do zemí mimo EU, zastavit zabíjení jednodenních kohoutků ve vaječném průmyslu, zavést povinnou anestezii při invazivních zákrocích na zvířatech a omezit pyrotechniku.

Sněmovní petiční výbor na začátku června projednal petici spolku, která navrhuje ukončení prodeje a používání zábavní pyrotechniky kategorií F2 a F3 pro veřejnost, a to celoročně a bez výjimek. Podle tiskové zprávy Společnosti pro zvířata, kterou má ČTK k dispozici, výbor cíle petice podpořil. Změny chce spolek prosadit do novely zákona o pyrotechnických výrobcích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.6.2024 06:21
Místo zaplevelování právního prostředí by se měly zákony/nařízení/vyhlášky rušit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.6.2024 06:58 Reaguje na Richard Vacek
Přesně. To je stejné téma jako zakotvení konkrétně ochrany vody v ústavě, není to třeba, protože ochrana přírody tam je zakotvená.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.6.2024 07:12
bych vyzval politiky, aby nebláznili a uvědomovali si, co tím činí.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

14.6.2024 06:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
S tímto přicházejí podivní lidé za politiky...a činí nátlak.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.6.2024 10:15
ústava je stručný základní zákon řešící principy a ne detaily. co do ní ještě chceme nacpat? povolenou křivost banánů?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.6.2024 10:44
Populismus
Odpovědět

Radek Čuda

13.6.2024 13:46
Ochrana zvířat je rozhodně fajn ... ale cpát to do Ústavy je dobrá ptákovina.


Odpovědět
EB

Emil Bernardy

13.6.2024 18:37
Některá jména jsem měl možnost slyšet.
Jsou tam jiné pohnutky,než láska či co ke zvířatům.
Celý život o zvířata pečuji,i jsem chovatel.
A mám na to i školy.
Ne právnickou fakultu.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

27.6.2024 14:10
Zakotvit do ústavy? To už je, jsem si jist, přehnané. Stačí dobré zákony, ale hlavně pak jejich dodržování - a vynucování. Ty "dobré zákony", to zdůrazňuji.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist