https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-na-novojicinsku-obnovuji-usek-volske-stezky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody na Novojičínsku obnovují úsek Volské stezky

28.10.2018 14:54 | PRAHA (ČTK)
Ochránci přírody začali v Poodří na Novojičínsku obnovovat úsek takzvané dobytčí dálnice, stezky, po které se dobytek vodil z Krakova až do Vídně.
Ochránci přírody začali v Poodří na Novojičínsku obnovovat úsek takzvané dobytčí dálnice, stezky, po které se dobytek vodil z Krakova až do Vídně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Ochránci přírody začali v Poodří na Novojičínsku obnovovat úsek takzvané dobytčí dálnice, stezky, po které se dobytek vodil z Krakova až do Vídně. Odstartovali tak několikaletý projekt. U Bannerovy studánky nedaleko Šenova u Nového Jičína například vysadili stromy a instalovali informační tabuli. Informovala o tom Kateřina Adámková z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).
 

Úzký pruh sníženého území Moravské brány, kudy vedla i Volská stezka, byl využíván po staletí jako důležitý evropský dopravní koridor ve směru sever - jih. Od starověku zde vedly dálkové cesty. Jejich stav ovšem neměl mnoho společného s dnešním pojmem silnic, nešlo o cesty v pravém smyslu slova. Byly neudržované a v období dešťů nebo v zimě byly jen obtížně sjízdné.

"Zaměřili jsme se na obnovu přírodního a kulturního dědictví v koridoru slavné Volské stezky, prastaré dobytčí cesty, která před staletími spojovala Krakovsko s Vídní," uvedla Adámková. Dodala, že fragmenty této dobytčí dálnice se v Poodří zachovaly nejlépe z celé její trasy. "Zachovaly se unikátní úvozy, fragmenty pastevního lesa, dokonce se ví, kde byla napajedla. Koridor, kterým se stáda dobytka hnala, je znám zhruba od Skotnice u Příbora po Bělotín u Hranic," dodala.

Do obnovy stezky se pustila základní organizace ČSOP Studénka. "Máme v plánu postupně zpřístupnit zbytky stezky se stromořadím hrušní a slivoní. I obnovit charakteristická přírodní stanoviště, která dříve stezku doprovázela, například remízy, selské sady, mokřady, prameniště, studánky, napajedla," řekl předseda ČSOP Studénka Ivan Bartoš. Dodal, že v katastru každé z obcí bude k Volské stezce postupně umístěno zastavení s popisem místního přírodního i kulturního dědictví doplněným interaktivními prvky.

Ochránci přírody zároveň obnovují takzvanou Haťěnou stezku v Petřvaldíku, která je podle Adámkové evropským unikátem. Bývala stezkou, která vedla bažinatým či mokrým územím a zpevňovaly ji klády. Fragmenty hatěné stezky z 12. století se v korytě řeky Odry objevily teprve před několika měsíci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist