https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-oslovili-kandidaty-do-evropskeho-parlamentu-zda-budou-hajit-prava-zvirat.zde-jsou-vysledky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat oslovili kandidáty do Evropského parlamentu, zda budou hájit práva zvířat. Zde jsou výsledky

29.5.2024 07:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto | Daina Le Lardic / Evropský parlament
Volby do Evropského parlamentu se blíží. Spolky, věnující se ochraně zvířat, ve společné kampani Evropa pro zvířata prověřily postoje kandidujících v oblasti práv zvířat a jejich ochrany. Jaká jsou jejich zjištění?
 
V rámci kampaně oslovily spolky celkem 45 kandidujících z devíti politických stran a uskupení s největším volebním potenciálem. První pětice kandidujících z těchto devíti subjektů dostala možnost vyjádřit svůj postoj k sedmi závazkům týkajícím se významných oblastí ochrany zvířat. Nejvíce kladných postojů od jednotlivých kandidujících získaly závazky k podpoře zákazu klecových chovů, k ukončení chovu kožešinových zvířat, k postupnému ukončení pokusů na zvířatech a k lepší ochraně vodních živočichů. Podrobné výsledky šetření jsou k dispozici na evropaprozvirata.cz.

Nejvíce závazků k podpoře ukončení klecových chovů a dalších důležitých kroků ke zlepšení kvality života zvířat v Evropě deklarovali Zelení a Piráti. Naopak Přísaha a Motoristé, Stačilo! a STAN se k žádné podpoře nepřihlásili, přestože je k tomu vyzývaly stovky lidí.

Složení Evropského parlamentu v příštím volebním období bude klíčové pro další vývoj ve věci nesplněného závazku, který dala Evropské komise v reakci na evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, a také v dalších důležitých oblastech ochrany zvířat. Kampaň Evropa pro zvířata proto usiluje o získání co největší podpory budoucích europoslanců a europoslankyň pro tyto tolik potřebné změny ve prospěch zvířat. Zároveň chce informovat o postojích kandidujících voliče a voličky.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Do kampaně se aktivně zapojily dva tisíce lidí, kteří zasílali své vlastní vzkazy kandidujícím se žádostí o podporu sedmi důležitých závazků. Někteří kandidující se i přes to k našim závazkům nijak nevyjádřili. Je z toho patrné, že pro ně není téma lepších podmínek pro zvířata důležité,” komentuje Renata Ládyová z NESEHNUTÍ.

„Evropský parlament se musí začít věnovat celé řadě opomíjených témat souvisejících s ochranou zvířat. Kandidáty a kandidátky jsme proto s tématy seznámili a požádali je o závazek, že věc v případě zvolení podpoří. Voliči a voličky, kterým záleží na zvířatech, teď mají k dispozici výsledky našeho snažení,” komentuje Daniel Kostić z Obránců zvířat.

„Rádi bychom upozornili na problém, který v Evropském parlamentu nastává. Politici velmi často jednají jinak, než si občané a jejich voliči přejí, a to v řadě důležitých témat. Proto pro nás bylo důležité zjistit, jak se staví k otázkám ochrany zvířat současní kandidující a jsme rádi, že nám průzkum ukázal spoustu zajímavých výsledků. Doufáme, že pomůže občanům v rozhodování před touto důležitou volbou," dodává Karolína Zapotilová ze Svobody zvířat.

„Chtěli bychom vyzvat Čechy a Češky, kterým záleží na zvířatech, aby určitě přišli k volbám. Výsledky naší kampaně jim mohou pomoci se rozhodnout, koho volit. V končícím volebním období Evropský parlament velmi nedostatečně zohledňoval postoje a přání občanů a občanek. Právě to mohou lidé změnit svým hlasem,“ upozorňuje Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.

Podrobné výsledky šetření jsou k dispozici na evropaprozvirata.cz.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Brok

29.5.2024 08:41
Práva zvířat jsou nesmysl. Zvířata by musela být schopna svá práva formulovat a požadovat. Člověk je nemůže zastupovat. Obvykle kupuji slepice z klecových chovů a vše je v pohodě. Letos jsem koupil z halového chovu a nejsou schopny snášet v kukaních, tam spí a kadí. Vejce snáší na place do podestýlky z hoblin, kde nejsou vidět. Vajíčka jsou špinavá i když je chodím sbírat pětkrát denně, čímž ovšem zase narušuji jejich klid. Venkovní pastviny jim nemůžu bytelně oplotit, kvůli CHKO,takže jsou vystaveny útokům lišek, kun a dravců. To je teda pohoda.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.5.2024 10:13
ono to je hlavně o těch slovech, že?
ochrana zvířat je co?
Chápal bych důstojnější podmínky pro chov a zákaz transportu chovných " stád" živých zvířat mezi státy.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

29.5.2024 11:33
Zbytečné předvolební průzkumy k ovlivnění výsledku voleb. Teď může každý kandidát naslibovat cokoliv. Po volbách, až vítěz bude též za něco zodpovídat a bude muset plnit pokyny svých sponzorů, se všechny neplněné sliby zdůvodní neblahou činností předchozí vlády, objektivními potížemi vycházejícími z nenadálé mezinárodně-politické situace, kolektivními zájmy Západu a jeho organizací, mezinárodními úmluvami, apod.
Odpovědět
JM

Jiří Macek

29.5.2024 12:06
Ono je všechno relativní. Samozřejmě souhlasím se zákazem klecových chovů (a rád si připlatím za kuřecí, které běhalo po dvoře), ale nesouhlasím třebas se zákazem chovu kožešinových zvířat. Alternativou ke kožešinám jsou chemicky vyráběné syntetické látky, které při výrobě zamořují naši planetu určitě víc než chov zvířat.
Odpovědět
PB

Petr Brok

29.5.2024 13:01 Reaguje na Jiří Macek
Kuřata se v klecích nevykrmují. V klecích jsou slepice. Kuřata jsou v halách. Pokud mají venkovní travnatý výběh tak je cena 150,-Kč ( a více) za jeden kg ( v k.ú.).
Odpovědět
na

30.5.2024 18:06
Mě by zajímalo, jestli by nějaká zvířata řešily naše práva, když by byla v potravním žebříčku nad námi. Mám o tom své pochyby.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

30.5.2024 19:21
Podivné to manýry ochránců zvířat. Tak ono se snad těm drzým jedincům opravdu jednalo o to, aby se jim kandidáti na volenou politickou funkci zavazovali k ochraně zvířat? Tak si myslím, že celá ta jejich kampaň a pokusy o skandalizaci, jsou chybné.
Volený zástupce lidu by měl hájit zájmy svých voličů. Lidí, kteří ho výkonem té funkce pověřili, nikoliv práva zvířat! K ochraně zvířat snad máme jiné orgány a instituce, které se musí řídit platným právním řádem ČR, který je snad i harmonizován s právem EU!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist