https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-lidstvo-kosmickym-odpadem-cim-dal-vic-zamoruje-vesmir
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Lidstvo kosmickým odpadem čím dál víc zamořuje vesmír

7.5.2024 01:29 | PRAHA (ČTK)
Zdrojem kosmického smetí je v podstatě vše, co lidstvo vynese do vesmíru. Typickým příkladem jsou nepoužívané družice, rakety a další.
Zdrojem kosmického smetí je v podstatě vše, co lidstvo vynese do vesmíru. Typickým příkladem jsou nepoužívané družice, rakety a další.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kosmický odpad především v podobě družic čím dál více zamořuje vesmír a oběžnou dráhu Země. Dopravit na ní sondy a družice je totiž poměrně levné a využívají toho i soukromé společnosti, uvedli odborníci v rozhovorech, které poskytla ČTK Akademie věd ČR (AV ČR). Hrozí podle nich, že bude docházet ke srážkám s technologickými družicemi, které zajišťují navigaci nebo předpovědi počasí.
 

Zdrojem kosmického smetí je v podstatě vše, co lidstvo vynese do vesmíru. Typickým příkladem jsou nepoužívané družice, rakety na výnos družic, vybuchlé součásti motorů a zbraně pro odstranění družic, které rozprsknou kosmické smetí do různých kosmických výšek a drah. Vesmírný odpad pak žije svým vlastním životem.

"Největším problémem je smetí na nízkých oběžných drahách, kam lidstvo v posledních letech cílí svou pozornost. Pozorujeme tam největší změnu objemu materiálu za posledních deset až 15 let," řekl Josef Sebera z Astronomického ústavu (ASÚ) AV ČR. V minulosti byly největšími znečišťovateli armádně-vědecké sektory velkých mocností, dnes se do vesmíru dostávají i soukromé podniky.

"Jako společnost nejsme schopni na vesmírný odpad zareagovat a kosmické právo z dob studené války už nestačí. Problém je, že do vesmíru pouští objekty už i soukromé společnosti a najít globální shodu není snadné. Evropská unie chystá nový kosmický zákon, ale ten reguluje jen subjekty působící v Evropě," uvedl Sebera s tím, že řešení bude spočívat v aktivním odstraňovaní vesmírného odpadu.

Podle Pavla Suchana z ASÚ AV ČR je lidstvo na začátku konce pohledu na oblohu, jak ji znalo. "Teď můžeme vidět až 3000 hvězd pouhým okem. Pokud budeme vysílat čím dal větší počet družic a může jich za pár let být až 50 000 i 100 000, bude vidět více družic než hvězd," řekl Suchan.

Vesmírné smetí má také dopad bezpečnost, neboť hrozí větší množství srážek s technologickými družicemi na oběžné dráze zajišťující předpovědi počasí, navigaci nebo podporu záchranného systému. Suchan přirovnal situaci na oběžné dráze k Divokému západu. Řešení má podle něj dvě roviny, právní a technologickou.

"Z pohledu profesionálního astronoma je okolí vesmíru zamořené hodně. Komplikuje nám to práci i provoz satelitů na orbitě. Zároveň to způsobuje radiové a světelné znečištění. Například do našich pozorování svítí něco, co tam být nemá," řekla Soňa Ehlerová z ASÚ AV ČR, která je zástupkyní České republiky v Radě Evropské jižní observatoře (ESO).

Ehlerová uvedla, že se podmínky pro astronomii budou dál zhoršovat. "Pomohlo by nám, kdyby družice na oběžných drahách nebyly vidět očima. Nebude nám to ničit obrazy oblohy," uvedla astronomka. Vzhledem k tomu, že kosmické právo téměř neexistuje, astronomové se pokoušeli dosáhnout nějaké dohody se soukromými společnostmi napřímo. Kupříkladu firma SpaceX miliardáře Elona Muska se snaží vypouštět družice šetrněji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.5.2024 08:21
V článku mi chybí zmínka o skupině našich studentů, kteří nedávno vyhráli prestižní cenu právě na téma úklidu kosmického smetí.

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/vesmir/cesti-stredoskolaci-uspeli-v-usa-s-projektem-restartu-druzic-na-dalku-vyhrali_2404280928_hof
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

7.5.2024 10:31
Lid je zvláštní druh, který si ničí svoje životní prostředí
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

7.5.2024 11:50
Vlastní planetu jsme zamořili odpadem, tak teď budeme zamořovat i okolní vesmír. Problém se začne řešit tehdy, až to sundá nějaký raketoplán s posádkou.
Odpovědět
PB

Petr Brok

8.5.2024 13:11
To jsou zase velikášské řeči. Lidstvo nemůže zamořit nekonečný vesmír. Lidstvo má potenciál přenést ten úžasný a krásný život, který je na planetě Zemi, do vesmíru. Při hledání cesty, jak to udělat, dělá chyby, bez kterých to nejde. Přestaňme se sebemrskat a začněme myslet na to, co s námi bude, až nám vyhasne sluníčko.
Odpovědět
MC

Mimo Chodem

9.5.2024 14:44 Reaguje na Petr Brok
O nekonečný vesmír nejde ... zamoření pár stovek kilometrů nad našima hlavama jednoduše zvýší náklady (monitoring, infrastruktury, lidské kapacity, pojištění atd.). Systémy jako Copernicus jsou financovány z veřejných rozpočtů/našich daní - čili doplatíme na to všichni ... jak to ostatně u environmentálních problémů bývá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist