https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornik-na-hodnoceni-kvality-ovzdusi-v-karantene-je-jeste-brzy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborník: Na hodnocení kvality ovzduší v karanténě je ještě brzy

25.3.2020 00:26 | BRNO (ČTK)
Na hodnocení kvality ovzduší ve městech za dobu karantény vyhlášené kvůli koronaviru oproti běžnému stavu je ještě brzy. / Ilustrační foto
Na hodnocení kvality ovzduší ve městech za dobu karantény vyhlášené kvůli koronaviru oproti běžnému stavu je ještě brzy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | BMJ / Shutterstock
Na hodnocení kvality ovzduší ve městech za dobu karantény vyhlášené kvůli koronaviru oproti běžnému stavu je ještě brzy. Data ze stanic zatím žádný vliv karantény na ovzduší neukázala, je potřeba delší časový úsek, řekl včera na dotaz novinářů Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.
 

Vzhledem k vyhlášené karanténě v republice by bylo předpokládatelné, že se kvalita ovzduší ve větších městech zlepší, a to například i vzhledem k očekávanému poklesu dopravy. Podle Brzeziny data ze stanic ale zatím nic takového neukázala. Problém je podle něj v tom, že se koncentrace znečišťujících látek v průběhu roku velmi mění, a to i ze dne na den, v závislosti na spoustě faktorů. A to od intenzity dopravy, rychlosti a směru větru, teplotního zvrstvení atmosféry, vzájemných reakcí látek v ovzduší, intenzitě vytápění a tak dále. "Pokud budeme tedy předpokládat, že mohla karanténa vést například k omezení dopravy, stále se jedná pouze o jeden z mnoha faktorů, které můžou zapřičinit nárůst či naopak pokles koncentrací oxidu dusičitého v ovzduší," uvedl Brzezina. Hlavním zdrojem oxidu dusičitého v České republice je právě doprava.

Podle Brzeziny je nyní fáze roku, kdy obecně koncentrace znečišťujících látek klesají. Je to dáno mimo jiné i lepšími rozptylovými podmínkami, které obecně bývají horší v zimě. Roli také hraje vytápění, hlavní zdroj prachových částic v ČR, které je logicky významné pouze v chladnou část roku.

"V neposlední řadě je třeba zmínit, že i při odfiltrování všech možných vlivů nemusí mít současná opatření pozitivní vliv. Lze si totiž například představit situaci, kdy člověk za současných podmínek zvolí raději osobní automobil, přestože běžně používá k cestování hromadnou dopravu," uvedl Brzezina.

Podle něj proto v tuto chvíli nelze dělat žádné konkrétní závěry o vlivu karantény na kvalitu ovzduší. "Je potřeba delší časová řada a i po té je otázkou, zda nějaký vliv pozorovatelný bude," uvedl Brzezina.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mm

matka2deti matka2deti

25.3.2020 11:40
my jsme už v našem menším okresním městě ocenili klidnější atmosféru a ovzduší je mnohem voňavější s příchodem jara a vzduch se dá dýchat. Pokles používání aut je patrný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist