https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpadni-vody-jedineho-dolu-by-mohly-pokryt-az-40-spotreby-lithia-v-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpadní vody jediného dolu by mohly pokrýt až 40 % spotřeby lithia v USA

31.5.2024 14:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americká vláda si dala za cíl, aby byly USA do roku 2030 nezávislé na dovozu lithia, strategické surovině při výrobě baterií do elektroaut a dalších zařízení. Proto hledá jeho nové zdroje. Podle aktuální analýzy by mohlo pokrýt až 40 % poptávky v zemi lithium z odpadních vod vrtů břidlicového plynu Marcellus v Pensylvánii.
 
Nalezení lithia v odpadních vodách v Marcellusu nebylo překvapením. Výzkumníci analyzovali vodu z hydraulického štěpení a věděli, že je zdejší břidlice na tento prvek bohatá. Dosud ale neměli informace o tom, jaké skutečné množství lithia v odpadních vodách je. Své nové výsledky zveřejnili v časopise Scientific Reports.

Celkové množství lithia v odpadních vodách z frakování břidlic v Marcellusu by mohlo pokrýt 38–40 % současné domácí spotřeby lithia. Tedy za předpokladu, že by se z ní podařilo získat 100 % lithia a jeho extrakce by se ekonomicky vyplatila.

Podle Justina Mackeyho, výzkumníka z National Energy Technology Laboratory, dokáží vědci v laboratoři extrahovat lithium z vody s více než 90% účinností.

V USA sice probíhá těžba lithia, ale Mackey říká, že tohle je jiné. „Jde o odpadní produkt a my hledáme způsob, jak ho využít k něčemu prospěšnému,“ vysvětluje Mackey. Kromě Pensylvánie by mohly být další odpadní vody bohaté na lithium například v Západní Virginii.

V současné době se velká část lithia pro americký trh těží v Chile a zpracovává v Číně.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist