https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohnostroje-ohrozuji-zvirata.video-s-psohnostrojem-organizace-helppes-ma-pomoci-s-osvetou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohňostroje ohrožují zvířata. Video s "psohňostrojem" organizace Helppes má pomoci s osvětou Video

29.12.2022 01:46 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Nadměrný hluk způsobený novoroční zábavní pyrotechnikou představuje utrpení pro zvířata. Nezisková organizace Helppes proto spolu s agenturou WMC Grey letos spustila projekt Psohňostroj, který vybízí k respektu ke zvířatům během silvestrovských oslav.
 

Kvůli hlučnosti zábavní pyrotechniky musejí například majitelé psů zajistit, aby psi byli v dostatečné vzdálenosti od zdroje výbuchu, v krajních případech jim musejí podat i uklidňující léky. "Kvůli této zvrácené člověčí potřebě oslav příchodu nového roku je každoročně zraněno a umírá mnoho zvířat, včetně psů," tvrdí ředitelka organizace Helppes Zuzana Daušová. Podle ní pak ještě více trpí zvířata ve volné přírodě, kde se před zábavní pyrotechnikou nemohou chránit.

Smyslem Psohňostroje je seznámit s problémem veřejnost. Autoři projektu proto vytvořili video, ve kterém psi nosí světelné obojky, a díky choreografii připomínají skutečný ohňostroj. Podle kreativního ředitele WMC Grey Davida Sudy mohou video na sociálních sítích sdílet třeba odpůrci zábavní pyrotechniky, a posílit tak své argumenty vůči novoročním ohňostrojům.

Ve videu vystupují budoucí asistenční a vodicí psi z Helppes spolu se svými trenérkami a pečovatelkami. Koncept vymysleli Roman Hynek a Pavel Wilhelm Přibyl, video zrežíroval Daniel Seman.

Na webových stránkách www.helppes.cz/psohnostroj si lidé zároveň mohou mimo jiné nastudovat tipy, jak oslavit Silvestra s ohledem na zvířata nebo jak připravit psy na hlasité novoroční oslavy. Web tak například doporučuje vzít psa během dne na dlouhou procházku nebo ho během ohňostrojů nenechávat o samotě.

Na rizika spojená se zábavní pyrotechnikou dlouhodobě upozorňuje také Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Ve své tiskové zprávě zmínil případ, kdy "dopadlo přímo mezi diváky několik zkrvavených labutí, které, vyděšené ohňostrojem, narazily do drátů trolejového vedení." Podle ČSOP totiž zábavní pyrotechnika vyvolává ve zvířatech paniku. Vydávají se na útěk, který může, především ve tmě, končit tragicky. Kupříkladu ptáci pak mohou opustit svá hnízda, ryby se zase mohou přiotrávit zbytky pyrotechniky ve vodě v rybnících.

Kriticky se k zábavní pyrotechnice staví i vědci z Akademie věd ČR. Podle nich totiž ohňostroje vypouštějí do ovzduší toxické látky, které ohrožují člověka i životní prostředí. Vědci proto prosazují ohňostroje omezit nebo přímo zakázat.

Také ministerstvo zemědělství zveřejnilo výzvu ústřední komise pro ochranu zvířat, aby města a obce regulovaly pořádání ohňostrojů pomocí obecně závazných vyhlášek s ohledem na domácí mazlíčky i hospodářská a volně žijící zvířata. Komise zároveň apeluje na prodejce, aby stáhli zábavní pyrotechniku z prodeje, nebo přinejmenším nabízeli pouze tu s omezenými zvykovými efekty.

Ministerstvo také připomíná, že kupříkladu pražský magistrát od roku 2020 nepořádá tradiční velký ohňostroj a pro užití zábavní pyrotechniky vyhrazuje jen některé zóny. Podle dostupných informací plánuje letos ohňostroj pouze městská část Praha 21 spolu s Běchovicemi, Kolodějemi a Klánovicemi. Konat se bude na poli mezi Běchovicemi a Újezdem nad Lesy.

V Praze navíc platí zpřísněná pravidla pro používání zábavní pyrotechniky. Podle vyhlášky tak nesmí být odpálena v památkové rezervaci, na náplavkách, v přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 100.000 korun ve správním řízení nebo až 10 000 korun na místě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2022 05:56
To říkám stále - apka Silvestr a není co řešit!-)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.12.2022 08:41 Reaguje na Karel Zvářal
na každou chujovinu apku aneb, aby se z těch apek nepo.....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2022 09:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nikoliv, buranská vs chytrá oslava. To po... je právě důsledek té první.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.12.2022 11:32 Reaguje na Karel Zvářal
Aby to někdo nepochopil, že psy se budou vystřelovat místo světlic. Když tak apelují na omezení ohňostrojů, které se omezení je jiný výraz dejure pro zákaz
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

29.12.2022 15:06
Psa každý muže vzít domu, ale horší je to se velkými domácími zvířaty.
Už teď se děsím toho co se zase bude o Silvestru dít u nás. Jsem pro to aby byl uzákoněna alespoň 500 metrová vzdálenost od zimovišt hospodářských zvířat.
Uzavřít koně do stájí není moc štastné. My jsme je uzavřeli jen jednou a
poranění, která si způsobili byly natolik odstrašující, že dáváme přednost
volnému pohybu v pevné ohradě. Spoléháme na ohleduplnost sousedů. I když u některých je to marné, co zákon výslovně nezakazuje je pro ně povolené.
Žáný zákon na ochranu zvířat je nezajímá.
Už jsem zvažovala i podání žaloby na stát, že nedokáže dostatečně ohránit
domácí a volně žijící zvířata před zvěrstvy, která se dějí na Silvestra.
Asi zisky z prodeje pyrotechniky jsou pro zákonodárce důležitější než ochrana zvířat. K čemu je pak zákon na ochranu zvířat, když ten nehhorší den v roce dostanou lidské zrůdy vyjimku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist