https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-akademie-ved-volaji-po-omezeni-zabavne-pyrotechniky-je-toxicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z Akademie věd volají po omezení zábavné pyrotechniky, je toxická

28.12.2022 02:25 | PRAHA (ČTK)
"Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují," uvedl chemik Petr Klusoň.
"Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují," uvedl chemik Petr Klusoň.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.
 

Emise z ohňostrojů přináší podle vědců obrovská zdravotní rizika. "Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují," uvedl chemik Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR.

Vědci na základě spotřeby pyrotechniky spočítali, že se z ní každý rok do prostředí uvolní zhruba 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu, 1,2 tuny rubidia, 10,5 tuny barya, tuna stroncia a 0,5 tuny mědi. Například baryum se do ohňostrojů přidává kvůli zelené barvě. Za nepříznivé povětrnostní situace se ale během třičtvrtěhodinových ohňostrojů znásobí jeho přítomnost v ovzduší 580krát, upozornil Klusoň.

Zvýšené hodnoty v ovzduší navíc vědci zaznamenávají i několik dní po ohňostrojích. A i po vymizení z ovzduší toxické sloučeniny dále zůstávají v životním prostředí. "Dostávají se do vody a půdy a mohou vstupovat do potravních řetězců,“ upozorňuje hydrochemik a ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR Martin Pivokonský. "Bez ohňostrojů by se řada zmíněných prvků v měřitelném množství v životním prostředí vůbec nevyskytovala,“ dodává.

Velká část pyrotechniky se kupuje z nelegálního prodeje, upozornili vědci s odkazem na údaje České obchodní inspekce. Takové petardy a rakety obsahují i látky, které nejsou v Evropské unii povolené. Problematika nebezpečných ohňostrojů však podle vědců není dostatečně diskutována jak na české a evropské, tak ani na globální úrovni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.12.2022 04:11
Doprovázet novoroční veselí hurónským řevem by bylo mnohem ekologičtější a pro okolí snesesitelnější, než lekat němé tváře petardami a detonacemi. Pro mnohé z nich může mít taková "šoková terapie" fatální následky.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

28.12.2022 20:02 Reaguje na Karel Zvářal
No nebouchněte si, když do vás pyrotechniku hustí pomalu v každém krámu.Byly doby, kdy se pyrotechnika neprodávala a provozovala se jen ta amatérsky dělaná, případně z vojny kradená s velkým rizikem poškození aktéra.Dnes jsou nutné chemikálie obtížně dostupné a ani lidová tvořivost není na úrovni let minulých(ale zase je tu internet s radami na vše) a tak by omezení prodeje zřejmě i podstatně omezilo i novoroční petardování.Náš současný pes je vůči tomu imunní, ten předchozí se mohl zbláznit.Plaší to i ptáky pro které je vzlet ve tmě nebezpečný.Mě osobně je to nepříjemné a nepochopitelné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.12.2022 20:38 Reaguje na Jaroslav Bobr
Toto by mohlo být téma na referendum, protože se zdaleka nejedná jen o silvestrovskou noc. Je to asi deset let, co vždy kolem poledne bouchaly petardy - ale na jaře! A protože jsem na tyto tdubičky vysazený, rozhodl jsem se na ně počíhat.

Otevřel jsem okno a koukal. Něco po poledni a jdou dvě asi dvanáctileté školačky. Najednou rána jak z děla! Rychlý pohyb rukou, odhod k dalším vchodovým dveřím - BÁC! Blíží se k našemu vchodu a už na ni volám: Ještě jednou tě kačenko uvidím, tak si mě nepřej! Od té doby byl klid, a kolikrát mě už napdlo, že takto vyběhnu "dělat pořádek" do noci. Ale zde ten výsledek by byl velmi pochybný, spíše kontraproduktivní.
Takže zopakuji, že jsem pro zákaz prodeje, a všem, komu v bytě či sklepě to bouchne v prackách, to upřímně přeji. A pokud bude veřejný zájem na světelné show, má ji organizovat město, a ne aby každý debil běhal po městě a házel lidem celý prosinec pod okna dělbuchy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.12.2022 20:41 Reaguje na Karel Zvářal
A pokud si někdo myslí, že tyto vymoženosti podporují diverzitu, tak je to přesně naopak. Ale o tom snad někdy jindy...
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

28.12.2022 21:18 Reaguje na Karel Zvářal
Mě bohužel provozují silvestrovskou pyrotechniku sousedi, dospělí lidé cca 50 a 35 let, jinak bezproblémoví a vždy ochotní pomoci.Ve střízlivém stavu slíbí, že to omezí ale s přáteli pod vlivem to dopadne vzdy stejně petardově......Než rozpoutat nějakou sousedskou válku tak to přejdu, i když mi to vadí.Kromě toho dobře udí a skoro z každé várky dostáváme na ochutnání, to se pak špatně vykopává válečná sekera.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.12.2022 07:15
Doby, kdy bouchaly jenom lahve šampaňského, při silvestrovských zábavách se živou kapelou, jsou dávno pryč.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.12.2022 09:36
Lze lidi vychovat tak, aby se vzdali výbuchů a ohňostrojů- pochybuji!
Lze uhlídat pár policisty tisíce lidí, kteří si chtějí bouchnout- nevěřím!
Lze zakázat prodej a držení "zábavné" pyrotechniky- lze, ale není k tomu
vůle, protože každá korunka z DPH se vládě hodí.
Je zajímavé, že leckde lze prodej zakázat a nebo alespoň radikálně omezit
na nějakou velmi drobnou "zábavnou" pyrotechniku. Brzo ale možná bude nutné
používat petardy jako poslední možnost k odrazení šelem při útocích na ovce
a možná časem i lidi. Bohužel pokud neznají přímou souvislost mezi výbuchem
a ohrožením života, tak nepomůže ani ta petarda.
Odpovědět
PB

Petr Brok

29.12.2022 15:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Já používám poplašňák k vyhánění srnek a zajíců ze zahrádky. No a u krav střílím preventivně, aby až nás bude Putin odstřelovat, tak mi neutekly.Už si zvykly, jen zvednou hlavu a pasou se dál.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.12.2022 18:23 Reaguje na Petr Brok
Počkejte, až k vám přijdou vlci, tak ty krávy neudrží žádná
stávající ohrada. Kdysi jsem zažil krávy splašené dvěma psy
a neudržel je ani ostnatý drát. Zkrvavené prorazily oplocení
a s lidmi ze statku jsme je naháněli a uklidňovali celý den. To bude teprve mazec, až budou krávy pobíhat vesnicí a po cestách a vás budou obviňovat, že jste je neměl dostatečně
zajištěné před útěkem. Nepřeji vám to, ale já znám lidi z
"Gorolie", kteří už chov domácích zvířat vzdali a jiní to
zvažují, protože vlk je nedotknutelná modla a ovce jsou
"pouhými" domácími zvířaty. Hodnota obou je prý rozdílná
a připomíná mi to "hodnotu" VIP a bezdomovce, když je oba
postihne totéž. Prostě je to o rovnosti těch rovnějších
a nikoliv o rovnosti tvorů jako takových.
Odpovědět
PB

Petr Brok

30.12.2022 11:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Není pro mě problém si pozemky bytelně ohradit, avšak brání mi v tom CHKO. Z vlků mám také obavy, protože se nacházíme mezi dvěma velikýma lesy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist