https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-vedci-pomahaji-v-jar-zachranovat-ohrozene-druhy-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí vědci pomáhají v JAR zachraňovat ohrožené druhy rostlin

27.2.2017 09:30 | OLOMOUC (ČTK)
Olomoučtí výzkumníci společně s tamními kolegy pomohli například při záchraně některých druhů aloe, rozmarýnu, pelargonie a dalších rostlin.
Olomoučtí výzkumníci společně s tamními kolegy pomohli například při záchraně některých druhů aloe, rozmarýnu, pelargonie a dalších rostlin.
Foto | to.wi / Flickr
Olomoučtí vědci se podílejí na záchraně ohrožených druhů léčivých rostlin v Jihoafrické republice. Pro tamní partnery vyvíjejí speciální deriváty rostlinných hormonů, díky nimž rostliny ve sterilním prostředí nejen rychle vyrostou, ale následně nemají problémy ani s aklimatizací ve skleníku a volné přírodě. S partnery z JAR zástupci Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) spolupracují již dlouhodobě. Na kontě mají záchranu nejméně deseti druhů rostlin i řadu patentů, informovali ČTK zástupci Univerzity Palackého.
 

Na pomoc kolegům z JAR přicházejí odborníci z Olomouce ve chvíli, kdy běžně užívané a komerčně dostupné růstové regulátory pro množení rostlin nestačí. "Díky dlouholetému výzkumu i vzájemné spolupráci dnes pro naše partnery umíme připravit fytohormony na míru pro konkrétní rostlinné druhy. Máme už totiž identifikované možné problémy a víme, co je jejich příčinou na molekulární úrovni. Proto pro určité druhy rostlin cíleně vyvíjíme látky, abychom potížím předešli a rostlinu vhodně stimulovali k růstu," uvedl vedoucí oddělení chemické biologie a genetiky CRH Karel Doležal.

Jihoafričtí badatelé využívají k množení ohrožených rostlin metodu mikropropagace in vitro. Tu běžně uplatňují i komerční firmy například pro pěstování pokojových rostlin či orchidejí. Z rostliny se odebere její malá část - explantát, z nějž ve sterilních podmínkách vyroste "ve zkumavce" celá rostlina. Potřebuje k tomu i speciální médium, jež obsahuje rostlinné hormony - zejména cytokininy a auxiny. Právě tyto fytohormony, které stimulují buněčné dělení, olomoučtí vědci studují řadu let.

Kolegům z JAR pomáhají také s aklimatizací rostlin na běžné prostředí, což bývá u tohoto způsobu pěstování jedním z největších problémů. "Naše deriváty jej v řadě případů dokázaly překonat, jelikož je právě na tyto vlastnosti upravíme. Rostliny naklonované z explantátu a vysazené zpět do přirozeného prostředí mají absolutně stejnou genetickou informaci jako rostlina původní, z níž byl explantát odebrán," doplnil Doležal.

Olomoučtí výzkumníci se zaměřují i na záchranu léčivých rostlin. Po nich je v zemi obrovská poptávka, a proto se mnoho z nich stalo ve volné přírodě ohroženými. Společně s tamními kolegy pomohli například při záchraně některých druhů aloe, rozmarýnu, pelargonie a dalších rostlin. Olomoučtí badatelé výsledky své práce zhruba desetkrát v Jihoafrické republice patentovali. Podle nich jde o ukázkový příklad prolínání špičkového základního a aplikovaného výzkumu.

Studiu fytohormonů, zejména cytokininů, se olomoučtí vědci věnují více než 20 let. Zabývají se možnostmi jejich uplatnění v medicíně, kosmetickém průmyslu či zemědělství. Na svém kontě mají řadu národních i mezinárodních patentů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist