https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-vedci-se-podileji-na-evropskem-vyzkumu-na-ochranu-brambor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí vědci se podílejí na evropském výzkumu na ochranu brambor

3.9.2023 00:55 | OLOMOUC (ČTK)
Olomoučtí vědci se zapojili do rozsáhlého mezinárodního výzkumu, jehož cílem je ochránit evropskou produkci brambor před některými chorobami. Jde především o hmyzem přenášenou nemoc "zebra chip", která již devastuje úrodu zejména v Jižní Americe. Na evropském projektu PATAFEST od letošního června spolupracuje 18 partnerů z akademické i komerční sféry, jediným českým reprezentantem je vysokoškolský ústav Univerzity Palackého CATRIN, sdělili ČTK jeho zástupci. Čtyřletý výzkum podpoří Evropská unie zhruba deseti miliony eur (přibližně 241 milionů korun).
 

"Cílem projektu je připravit Evropu na možný výskyt karanténní choroby nazývané zebra chip, která zejména na americkém kontinentu významně omezuje produkci brambor a negativně ovlivňuje vizuální kvalitu hlíz, čímž zamezuje jejich prodeji. Naším společným úkolem je vytvořit strategii, díky níž budeme umět monitorovat výskyt a projevy nejen této nemoci, ale i v Evropě známých posklizňových chorob, a také vyvinout technologie, jež by mohly brambory před nákazami ochránit," uvedla vedoucí olomouckého výzkumného týmu Nuria De Diegová.

Odborníci chtějí popsat na molekulární úrovni cestu šíření škůdců a identifikovat odrůdy brambor odolné vůči vybraným patogenům. Jejich cílem je také zajistit účinné předsklizňové ošetření rostlin a půdy proti hmyzímu přenašeči a půdním patogenům a vyvinout posklizňové technologie, které umožní kontrolu výskytu půdních patogenů a udržení kvality skladovaných bramborových hlíz, uvedli zástupci CATRIN.

U brambor postižených nemocí zebra chip se uvnitř hlíz objevují tmavé nevzhledné proužky. Choroba ale postihuje i samotné rostliny a jejich vývoj a výrazně snižuje jejich produkci. Za nákazou stojí patogen přenášený drobným hmyzem rodu mera. "Projekt se zaměří ale i na další vytipované patogeny a jako modelový hmyz budou výzkumníkům sloužit mšice. Proto se v CATRIN projektu účastní nejen experti na fenotypizaci rostlin, tedy sledování jejich vlastností s ohledem na změny prostředí pomocí automatických neinvazivních metod, ale také odborníci na výzkum hmyzu," doplnili zástupci ústavu.

Jedním z výstupů projektu má být i aplikace pro chytré telefony, která umožní rozpoznat symptomy této choroby na rostlinách v polních podmínkách i další choroby na hlízách uskladněných po sklizni.

Na projektu PATAFEST spolupracují partneři ze Španělska, Itálie, Izraele, Belgie, Německa, Francie, Velké Británie či Ekvádoru. Kromě univerzit a výzkumných institucí jde také o soukromé společnosti včetně pěstitelů brambor a obchodních firem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.9.2023 06:19
Když bude zemědělství v zemích Koruny české/ČR, podporováno vládou jako dosud, tak je ten výzkum k ničemu.
Pěstování brambor v ČR je na 1/5 ha, proti r.1989, přitom je to jedna ze základních potravin, v kterých má být ČR soběstačná !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.9.2023 06:19
Když bude zemědělství v zemích Koruny české/ČR, podporováno vládou jako dosud, tak je ten výzkum k ničemu.
Pěstování brambor v ČR je na 1/5 ha, proti r.1989, přitom je to jedna ze základních potravin, v kterých má být ČR soběstačná !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.9.2023 06:20 Reaguje na smějící se bestie
Že 2x, omyl systému.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.9.2023 08:33 Reaguje na smějící se bestie
No Poláci to umí levněji.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.9.2023 08:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Až budou mít sedláci v ČR takovou podporu, jakou mají Poláci, tak to dovedou též i lépe.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.9.2023 17:28 Reaguje na smějící se bestie
1+++
Odpovědět
va

vaber

3.9.2023 08:45
já pěstuji brambory už 50let a stále stejné druhy, nové odrůdy mi nechutnají,
ale letos mám nejhorší úrody za celých 50let, no u nás málo pršelo a brambory to poznaly, ale odborníci říkají ,že prší dost, někdo se mýlí brambory nabo odborníci
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist