https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-vedci-z-up-chystaji-akademicke-dozinky-pripomenou-i-mendela?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí vědci z UP chystají akademické dožínky, připomenou i Mendela

15.9.2022 00:01 | OLOMOUC (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Vědci z olomoucké přírodovědecké fakulty chystají na čtvrtek akademické dožínky, představí při nich své práce zaměřené na zlepšení výnosů a zvýšení odolnosti zemědělských plodin vůči stresu. Pro návštěvníky bude připravená také ukázka unikátní techniky včetně speciálního dronu pro monitorování lánů s obilím či téměř robotického kombajnu, pomocí kterého vědci sklízejí plodiny z experimentálních polí v univerzitním areálu v Olomouci-Holici. Druhý ročník dožínek se koná právě v areálu fakulty v Holicích, připomene i výročí přírodovědce J. G. Mendela, sdělili ČTK zástupci fakulty.
reklama

 

"Letošní akademické dožínky budou ve znamení klíčových témat současnosti, mezi která patří udržitelné zemědělství, ekologické způsoby pěstování a zvýšení produkce obilovin s použitím malého množství moderních regulačních hnojiv. Dožínky jsou dobrou příležitostí, jak nové technologie představit populární formou akademické veřejnosti," uvedla vedoucí katedry chemické biologie přírodovědecké fakulty Lucie Plíhalová.

Odborníci z této katedry na polích v Olomouci-Holici pěstují pšenici, ječmen nebo řepku. Na těchto klíčových zemědělských plodinách průběžně zkoumají vliv nových regulátorů růstu na výnos. Letošní úroda ječmene a pšenice byla podle Plíhalové velmi dobrá.

Experti sledují také například odolnost užitkových rostlin proti stresu způsobenému klimatickou změnou, která může v budoucnu negativně ovlivnit výnosy a kvalitu zemědělských plodin. Při svých měřeních a analýzách získaných údajů spolupracují s Laboratoří růstových regulátorů přírodovědecké fakulty a mnoha zahraničními pracovišti včetně univerzit a výzkumných institucí v Rakousku, Švédsku nebo Spojených státech amerických.

Součástí dožínkového programu bude také prezentace výsledků šlechtění a ošetření plodin na experimentálních plochách. "Letos naše pole nasnímal i unikátní dron s laserovým scannerem pro hodnocení dat růstu polních porostů," dodala Plíhalová. Součástí akademických dožínek bude i zasazení stromu z čeledi bobovitých k uctění 200. výročí narození Johanna Gregora Mendela, který položil základy oboru genetiky a v Olomouci v letech 1840 až 1843 studoval.

Univerzita Palackého hospodaří na maloparcelních polích v Olomouci-Holici, která slouží k základnímu i aplikovanému výzkumu, od roku 2012. Pole jsou nyní ve správě katedry chemické biologie. Odborníci se zde zaměřují na pěstování užitkových rostlin a vývoj přípravků k regulaci jejich růstu, na výzkum biologického stárnutí, fotosyntézy či na zvýšení tolerance plodin proti suchu v období klimatické změny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist