https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/omgd-zaplatila-pokutu-6-5-mil-od-cizp-obratila-se-ale-na-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OMGD zaplatila pokutu 6,5 milionu od ČIŽP, obrátila se ale na soud

16.5.2017 06:00 | PLZEŇ (ČTK)
Pražská firma OMGD s.r.o. pokutu už uhradila, byla to nejvyšší sankce, kterou ČIŽP loni uložila. Firma ji dostala za to, že podle inspekce porušila zákon o odpadech tím, že v letech 2013 až 2015 bez povolení upravila povrch terénu bývalé chemičky v Kaznějově na Plzeňsku nejméně 15.000 tunami demoličních odpadů.
Pražská firma OMGD s.r.o. pokutu už uhradila, byla to nejvyšší sankce, kterou ČIŽP loni uložila. Firma ji dostala za to, že podle inspekce porušila zákon o odpadech tím, že v letech 2013 až 2015 bez povolení upravila povrch terénu bývalé chemičky v Kaznějově na Plzeňsku nejméně 15.000 tunami demoličních odpadů.
Foto | / ČIŽP
Pražská firma OMGD s.r.o. se kvůli pokutě 6,5 milionu korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) obrátila na soud. Pokutu už ale uhradila, byla to nejvyšší sankce, kterou ČIŽP loni uložila. Firma ji dostala za to, že podle inspekce porušila zákon o odpadech tím, že v letech 2013 až 2015 bez povolení upravila povrch terénu bývalé chemičky v Kaznějově na Plzeňsku nejméně 15.000 tunami demoličních odpadů, jež vysoce překračovaly povolené limity škodlivin ve využívaných odpadech. ČTK to včera řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.
 

"Zaplatili, ale dali to k soudu, takže ještě bojují, protože jim to připadá nespravedlivé," uvedl.

Naopak třetí nejvyšší republikovou sankci, kterou má uhradit také firma působící v Plzeňském kraji, vymáhá celní úřad. Pražské firmě S+S SLUŽBY s.r.o. uložila ČIŽP pokutu 1,9 milionu Kč. Podle inspekce využila nejméně 6000 tun stavebních odpadů na terénní úpravy v obcích Senec a Tymákov na Plzeňsku, přestože jejich složení neodpovídalo limitům stanoveným vyhláškou pro uložení na povrchu terénu. S+S byla podle Geusse poslední v řetězci několika firem, které si předávaly stavební odpad.

Právě za nedovolené nakládání s odpady dává už několik let ČIŽP nejvíc pokut. Podle Geusse roste počet subjektů, které využívají demoliční odpad k nepovoleným úpravám terénu a těchto případů vzhledem k pokračujícím velkým stavbám v republice přibývá. "Jde o velice škodlivý a společensky nebezpečný fenomén," řekl ředitel.

Firma převezme za úplatu odpad od jeho původce, ale problémem je, že chce na jeho likvidaci ušetřit, hlavně za dopravu. "Pokud by se ho zbavila zákonným způsobem, tak má zisk v řádu jednotek procent, ale chce si ho zvýšit na 50 i 80 procent," uvedl Geuss. Podle něj se uskutečňuje vícečetné předávání odpadu z firmy na firmu a inspekce odhalí tu poslední. "Jde o velmi složité dokazování, protože je to často přehrnuto zeminou," uvedl.

ČIZP uložila loni v celé ČR 2887 pokut, meziročně o dvě procenta méně. Celková výše udělených sankcí klesla o 3,7 procenta na 131 milionů korun. Inspekce loni provedla téměř 15.900 kontrol, meziročně o 200 více. V Plzeňském kraji to bylo 1425 kontrol a 302 pokut za 22,3 milionu Kč. "Dodnes je pravomocných 287," dodala ředitelka plzeňské pobočky ČIŽP Petra Horčicová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist