https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opravneni-vydavat-varovani-pred-dopady-havarii-se-mozna-zmeni-na-povinnost?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oprávnění vydávat varování před dopady havárií se možná změní na povinnost

30.3.2022 01:33 | PRAHA (ČTK)
Oprávnění integrovaného záchranného systému vydávat varování před živelními pohromami nebo ekologickými haváriemi se možná změní na povinnost. Senátní ústavně-právní výbor tuto změnu doporučil schválit s úpravami, které složkám záchranného systému dávají větší možnosti zvážit míru ohrožení podle konkrétní situaci. Horní komora o úpravách rozhodne za týden.
reklama

 

Změnu v informování má přinést novela zákona o integrovaném záchranném systému, pod níž je podepsána desítka senátorů v čele s Jitkou Seitlovou (KDU-ČSL). Předloha vznikla v reakci na postup úřadů při loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Seitlová uvedla, že žádné varování obyvatelstva tehdy nebylo vydáno a že některé přilehlé obce se o havárii dozvěděly s až čtyřdenním zpožděním. Podle senátora ODS a královéhradeckého hejtmana Martina Červíčka to bylo pravděpodobně selhání, nikoliv ale důvod ke změně zákona. Se svým postojem ale zůstal ve výboru osamocen.

Operační a informační střediska integrovaného záchranného systému by podle návrhu novely měla být povinna "v případě ohrožení života, zdraví nebo majetku mimořádnou událostí provést neprodleně varování obyvatelstva na ohroženém území". Platný zákon dává jeho střediskům pouze oprávnění "provést při nebezpečí z prodlení varování obyvatelstva na ohroženém území".

Podle Seitlové by se změna netýkala běžných nehod, které životy, zdraví nebo majetek dalších lidí neohrožují. Varování by se podle senátorky dalo zajistit i jinými způsoby než prostřednictvím mobilních telefonů. Reagovala tak na námitky, podle nichž v rozsáhlejších a hůře dostupných územích nebude možné varování všech obyvatel zajistit.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily vodní biotop asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Policie letos koncem června obvinila z otravy Bečvy společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku, ti vinu popírají. Vyšetřování začalo přezkoumávat Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Podezření, že je původcem otravy chemička Deza z holdingu Agrofert, policie nepotvrdila.

Podle informace serveru Seznam Zprávy státní zástupce Jiří Sachr podal v kauze otravy Bečvy obžalobu. Obžaloval jednu fyzickou a jednu právnickou osobu.

Sněmovna na základě zprávy své vyšetřovací komise zkritizovala postup při odběru i rozboru vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist