https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osm-paru-taznych-koni-s-oraci-dnes-v-nabocanech-na-chrudimsku-soutezilo-v-orbe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Osm párů tažných koní s oráči soutěžilo v Nabočanech v orbě

18.6.2022 00:19 | NABOČANY (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | George Chernilevsky / Wikimeda Commons
Celkem osm párů tažných koní s oráči tento týden v Nabočanech na Chrudimsku soutěžilo v orbě. Účastníci přijeli z různých míst Česka i Slovenska. Porota hodnotila jejich výkony podle 12 kritérií, deset z nich je zaměřeno na kvalitu orby. Většinu soutěžící splnili, řekl předseda rozhodčí komise Jozef Ďuďák.
 

"Co říkám oráčům vždy - rozhoduje poslední brázda, jak je udělaná. Zda je čistá, zda je rovná, zda není u poslední brázdy rozházená půda. Na začátku nesmí orat hluboko, jen mělce, aby - když to složí - nevznikl hrb. Začátek orby a ukončení, to jsou dva zlomové body, které rozhodují," uvedl Ďuďák.

Každý soutěžící měl přidělen vymezený pozemek. Hodnotila se například rovnost a hloubka brázdy, její dotažení na kraj pozemku nebo vytváření pravidelných skladů, tedy hřebínků z hlíny. Porota sledovala také orbu do rozoru, kde oráč napojoval na sousedovu brázdu a postupoval do středu pozemku. Půda byla pro orbu po pondělním dešti vhodná a poměrně kyprá.

Někteří oráči na sobě měli dobové oblečení s košilí, vestou, kalhotami, zástěrou a nezbytným kloboukem. Další dokonce soutěžili v lidových krojích. Také koně měli bohatě zdobené postroje.

Diváci mohli sledovat při práci různá plemena koní, například menší haflingy, chladnokrevníky norické, belgické, polské a francouzské. "Byla to opravdu široká škála v barvách, velikosti i charakteru," řekl bývalý ředitel hřebčína Kladruby nad Labem Jaroslav Dražan, který byl členem komise.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

18.6.2022 05:57
proč autor článku neuvedl aspoň v článku jména soutěžících, koní a kdo vyhrál ? je hotentot ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.6.2022 08:54 Reaguje na radim buffalo tobias
1*
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.6.2022 09:44
Copak v Nabočanech, tam se to oře, krásné hlinité úrodné půdy. U nás by se koníci jinak zapotili a i s tou kvalitou orby by to bylo jiné. Ale jinak souhlas, orat se musí umět. Konečně, ta samá pravidla pro načínání a ukončení orby platí samozřejmě i pro traktorovou orbu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist