https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-spotreba-uhli-v-asii-muze-ohrozit-boj-se-zmenou-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Spotřeba uhlí v Asii může ohrozit boj se změnou klimatu

6.9.2019 00:15 (ČTK)
Stále větší spotřeba uhlí v Asii by mohla ohrozit pokrok v boji proti katastrofickým důsledkům klimatické změny. / Ilustrační foto
Stále větší spotřeba uhlí v Asii by mohla ohrozit pokrok v boji proti katastrofickým důsledkům klimatické změny. / Ilustrační foto
Foto | Pom2 / Flickr
Stále větší spotřeba uhlí v Asii by mohla ohrozit pokrok v boji proti katastrofickým důsledkům klimatické změny. Uvedl to náměstek tajemníka Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) Ovais Sarmad, píše agentura Reuters. Svůj komentář Sarmad pronesl v době, kdy se v Bangkoku koná setkání vůdců asijských zemí, na kterém se mluví o způsobech jak posílit regionální i globální boj se změnou klimatu.
 

"V tomto regionu jsou stále některé země, které spoléhají na uhlí a fosilní paliva jako na zdroj energie - a v některých oblastech stále více," připomněl Sarmad. "To je velice, velice vážný problém, protože by to mohlo vymazat veškerý postup, kterého bylo dosaženo na jiných místech světa," dodal.

Podle Reuters roste v rozvojových zemích, jako například v Indii, na Filipínách či ve Vietnamu, poptávka po elektrické energii. Tyto státy se ve snaze pokrýt svou sílící spotřebu energie obrací především k uhlí. Zatímco v některých zemích se zvyšuje podíl obnovitelných zdrojů energie, v celosvětové výrobě elektřiny tvoří stále malou část, která by se mohla i zmenšovat.

Pařížská klimatická dohoda z roku 2015 má za cíl udržet vzestup průměrné globální teploty co nejvíce pod dvěma stupně Celsia, přičemž usiluje o stanovení cíle na 1,5 stupně. Současné nastavení by podle vědců mohlo vést k oteplení o tři stupně Celsia do konce tohoto století.

Vědci varují, že takové oteplení by mohlo posunout klimatický systém blíže k nevratným bodům zlomu. Zvýšilo by se tím riziko zničených sklizní, nucené migrace, masového vyhynutí druhů či kolaps ekosystémů. Některým asijským městům, například Bangkoku, Jakartě či Manile, navíc kvůli rostoucí hladině oceánu hrozí zaplavení.

"Na všech úrovních je potřeba radikálních, ambiciózních činů, které přinesou velkou změnu. Máme velice málo času," řekl Sarmad.

Po konferenci v Bangkoku bude za několik týdnů následovat klimatický summit OSN v New Yorku a v prosinci klimatická konference v Chile (COP25).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

6.9.2019 07:48
Asie vám na nějaké klima kašle.My v Evropě budeme blbnout na kvadrát zatím co oni to všechno mají v paži.Přitom největší pohromou co ohrožuje klima je množení určité části homo-sapiens.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2019 08:03 Reaguje na Václav Kain
Souhlas. Ekologové chtějí udělat z Evropanů žebráky. Antropogenní GW je naprosto stejný blábol jako beztřídní společnost nebo árijská rasa.
Odpovědět
ig

7.9.2019 23:21 Reaguje na Václav Kain
Místo toho abychom jim za prachy stavěli jaderné elektrárny, tak si tady třeme ebonitovou tyč liščím ohonem, vzdáváme se technologií které jsme kdysi ovládali a tváříme se, že tím zachraňujeme svět. Připadá mi, že už si nikdo nepamatuje, že jsme i u nás uměli vyrobit jaderný reaktor a že jsme byli na seznamu zemí, které kdyby chtěly, tak si v klidu vyrobí vlastní atomovou bombu. Jenže to je to co se počítá, ne nějaké větrníky...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.9.2019 10:11
Celkem bezobsažný článek. Velmi to vypovídá o zbytečnosti OSN, no a ty jejich konference (spíše cestovní kancelář) to naznačuje také více než si autor? (ČTK - manipulační agentura) článku myslel.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist