https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-nechala-osetrit-dalsi-stromy-napadene-klinenkou-jirovcovou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava nechala ošetřit další stromy napadené klíněnkou jírovcovou

30.7.2022 00:07 | OSTRAVA (ČTK)
Při takzvané endoterapii je do kmenů stromů za pomocí speciálních tlakových zařízení aplikován koncentrát účinné látky, insekticidu.  Ilustrační foto
Při takzvané endoterapii je do kmenů stromů za pomocí speciálních tlakových zařízení aplikován koncentrát účinné látky, insekticidu. Ilustrační foto
Ostrava pokračuje v boji proti klíněnce jírovcové. S pomocí injektáží účinné látky nechala v tomto měsíci ošetřit dalších 113 jírovců maďalů napadených tímto listožravým hmyzem. Stromy jsou díky ošetření zelené a neopadá jim brzy listí, sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.
 

"S tímto efektivním způsobem ošetření jírovců jsme započali již v roce 2017, přičemž účinek této péče je zřejmý i pouhým okem, ošetřené stromy zůstávají zelené po celou dobu vegetace, zdravotní stav napadených stromů se výrazně zlepšuje. Ošetření je však nutno zajišťovat systematicky, ideálně v doporučovaných dvou až tříletých intervalech. Současně je zapotřebí ošetřit i sousední napadené stromy tak, aby byla snížena četnost napadení stromů a populace klíněnky," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO). Dodala, že pokud jsou stromy ošetřovány systematicky a dlouhodobě, nezpůsobuje na nich klíněnka větší škody. Město proto chce tento způsob využívat i v následujících letech.

Při takzvané endoterapii je do kmenů stromů za pomocí speciálních tlakových zařízení aplikován koncentrát účinné látky, insekticidu. "Látka byla napouštěna pomocí jehel do předem připravených vývrtů tak, aby strom následně injektovanou látku rozvedl vodícími pletivy do všech jeho částí, tedy i do listů, které bývají požírány housenkami klíněnky jírovcové. Samotná přítomnost insekticidních látek v listoví pak způsobuje minimální životnost škodlivých housenek a snižování celkové populace klíněnky, což se naopak pozitivně projevuje na stavu takto ošetřených jírovců, které pak předčasně nehnědnou a neopadávají," vysvětlila mluvčí.

Letos byly injektáží ošetřeny stromy v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. K vytipování vhodných jírovců napomohla také dokončená inventarizace stromů v tomto obvodu, kde bylo v posledních dvou letech ošetřeno 563 jírovců. Od roku 2017 nechala Ostrava provést 3321 injektáží proti klíněnce jírovcové, ošetřeny tak byly stromy rostoucí ve všech částech města. Náklady přesáhly 3,4 milionu korun bez DPH.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.7.2022 05:44
Jírovec je jeden z mála nepůvodních dřevin, která zásobuje ekosystém hmyzem. Každoroční obrázek zahnědlých listů je kompenzován hejny hmyzožravých ptáků, tj. zejména sýkor, ale i lejsků, budníčků a pěnic. Zejména v polovině léta to tam žije, přičemž oslabení stromů není fatální a příští rok se v poho zazelenají. Takže s tím insekticidem bych brzdil, je to napůl medvědí, napůl sisyfovská práce.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

31.7.2022 05:51 Reaguje na Karel Zvářal
a ty jsi nějaký odborník stromolékař ? ono i cca 6400.- za 1 ošetřený strom je O.K. vývar pro nějakou spřátelenou firmu.
Odpovědět
va

vaber

31.7.2022 08:18
jak dopadly stromy které ošetřili minulý rok a letos ne?
za měsí bude jasno ,to by mělo zajímat radní
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist