https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-se-po-45-letech-vratila-k-chovu-jaka-domaciho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo se po 45 letech vrátila k chovu jaka domácího

7.7.2021 14:12 | OSTRAVA (ČTK)
Předkem jaka domácího je jak divoký, kterého v Číně a Indii již žije méně než 10 000 dospělých jedinců.
Předkem jaka domácího je jak divoký, kterého v Číně a Indii již žije méně než 10 000 dospělých jedinců.
Ostravská zoologická zahrada se po 45 letech vrátila k chovu jaka domácího. Dvě mladé samice jsou k vidění nedaleko vstupu do zoo, ve výběhu sousedícím se zázemím pro osly. Výběh jaků zdobí tibetské modlitební praporky a postupně budou přibývat další etnické prvky, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Jaka domácího zoologická zahrada v Ostravě chovala už dříve. První zástupce tohoto domácího plemene byl do zoo dovezen v roce 1959, v následujících dvou letech pak další dva. Obývali jeden z malých výběhů v místech, kde jsou dnes alpaky a nanduové. Chov jaků byl ukončen v roce 1976. Historicky se v zoo narodilo 19 mláďat. Po 45 letech se jaci do ostravské zoo vracejí," řekla mluvčí.

Předkem jaka domácího je jak divoký, kterého v Číně a Indii již žije méně než 10.000 dospělých jedinců. "Naproti tomu jaků domácích je asi 13 milionů. K domestikaci došlo v Tibetu někdy mezi třetím až prvním tisíciletím před naším letopočtem. Díky vysoce výhřevné a tepelně izolující srsti jsou jaci adaptováni na život ve vysokohorském prostředí až do nadmořské výšky kolem 5500 metrů," uvedla Nováková. Dodala, že ve volné přírodě tato zvířata žijí v horských oblastech Asie od Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Mongolska a jižní Sibiře po Tibet, Čínu, Nepál a Bhútán. Od poloviny 20. stol. jsou v malém množství chováni jaci domácí i ve švýcarských a rakouských Alpách a jako raritu je lze nalézt i u soukromých chovatelů v České republice.

"I přes svou hmotnost to je velmi obratné zvíře. Využívá se k přepravě nákladů, jako jezdecké a tažné zvíře či k orbě polí. Tučné žluté mléko slouží k výrobě sýrů a másla, maso se suší nebo udí, z vlny se vyrábí oděvy, stany, provazy či lana. Sušený trus se používá jako palivo," doplnila mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.7.2021 14:36
na chovu jaků není nic zvláštního.na různých ekofarmách je mají a i velbloudy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist