https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/patrani-po-lochnesske-prisere-skoncilo-bez-dukazu-o-jeji-existenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pátrání po lochnesské příšeře skončilo bez důkazů o její existenci

2.9.2023 00:10 | Loch Ness (Británie) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Největší pátrání po lochnesské příšeře za posledních 50 let přineslo několik zpráv o možných pozorováních tohoto bájného živočicha, ale nic průkazného, uvedl dnes portál Deutsche Welle. Novodobý mýtus o lochnesské příšeře, zkráceně Lochnesce nebo Nessie, se objevil před 90 lety.
 

Dvě stovky dobrovolníků v neděli ukončily největší pátrání po lochnesské příšeře za poslední půlstoletí, nepodařilo se jim ale předložit žádný přesvědčivý důkaz o její existenci. Účastníci pozorování živočicha hledali z břehů jezera celý víkend pomocí nejmodernějších vědeckých metod a dronů. Další lovci příšer se k nim připojili prostřednictvím webových kamer.

Vedoucí projektu Alan McKenna uvedl, že obdržel řadu dalších videí a tipů od lidí, kteří sledovali živě přenášené záběry slavného jezera na Skotské vysočině. Projít data a oddělit fakta od zbožných přání však podle něj bude trvat dlouho.

Místní hotelová manažerka Aldie Mackayová v dubnu 1933 uvedla, že viděla v jezeře tvora podobného velrybě. O jeho pozorování informovaly noviny Inverness Courier a tehdejší redaktor Evan Barron navrhl, že o tvorovi se bude psát jako o monstru. Záhadou se od té doby inspirovaly knihy, televizní pořady a filmy a místu přinesla zájem turistů.

Pátrání o tomto víkendu zorganizovalo středisko Loch Ness v Drumnadrochitu a dobrovolnický výzkumný tým s názvem Loch Ness Exploration. Nad jezerem létaly drony vybavené infračervenými kamerami a k detekci neobvyklých zvuků pod vodou pátrači použili hydrofon.

Manažer střediska Loch Ness Paul Nixon tvrdí, že akce nebyla jen reklamním trikem, ale ukázala, že fascinace lochnesskou příšerou je stejně silná jako kdykoli předtím. "Věřím, že v hlubinách jezera Loch Ness se skrývá něco velkého. Teď nevím, jestli je to příšera - nevím, co to je, ale počítám s tím, že tam dole něco je," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

2.9.2023 07:34
Už to poněkud unavuje. Uvědomují si ti lovci senzací vůbec fakt, že pokud by se jednalo o jednoho a téhož živočicha, tak by žil v podstatě již tisíc let?
A pokud by jich v jezeře bylo víc, nepochybně by se svojí aktivitou již dávno projevili. Je to stejné, jako když kryptozoologové tvrdí, že přežívá megalodon.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2023 11:06 Reaguje na pavel peregrin
Aby ten živočich žil tisíc let, je samozřejm+ě nesmysl. Aby mohl existovat, musela by jich tady žít celá skupina. A tady narážíme na otázku, kterou nikdo z obhájců Nessie nevysvětlil. Podle fotek je Nesie něco jako potomek Plesiosaurů, kteří dorůstali délky několika metrů. Čím se skupina Nesií v jezeře živí? Je tam jenom klasická rybí obsádka, čili menší druhy ryb. Žádní tuleni, žádní lachtani, nebo obří ryby.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2023 10:53
Nessie nebyla nalezena, ale zároveň nebyla její existence vyvrácena. Byznys pojede dál.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist