https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavlovec-za-hrozbu-kolapsu-v-severnich-cechach-muze-gregr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavlovec: Za hrozbu kolapsu v severních Čechách může Grégr

27.3.2002 15:39 | PRAHA (ČIA)
Současná situace severočeského regionu, hrozící dramatickým zvýšením nezaměstnanosti, je podle pověřence hornorakouské vlády Radko Pavlovce důsledkem politiky současného ministra průmyslu Miroslava Grégra. "Již v roce 1999 moje kancelář varovala před ztrátou asi 20 tisíc míst v důsledku zprovoznění jaderné elektrárny Temelín," uvedl dnes Pavlovec. V hrozbu růstu nezaměstnanosti v důsledku útlumu těžby v severočeských dolech si tento týden v médiích stěžovali představitelé Mostecké uhelné společnosti (MUS).
 

Podle Pavlovce hrozí kvůli zprovoznění Temelína a nutnému útlumu těžby přímo v severočeských těžebních společnostech ztráta osmi tisíc pracovních míst. Studie Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu uvádí číslo dva tisíce. "Jedinou řadicí pákou je jaderná elektrárna Temelín. Pokud by se spouštěla pomaleji, zůstal by delší čas na restrukturalizaci dolů," řekl tento týden generální ředitel MUS Antonín Koláček.

Podle Pavlovce se vláda v otázce Temelína rozhodovala podle podkladů Grégrova ministerstva, které obsahovaly velké množství účelových údajů a zcela negovaly možnost ztráty pracovních příležitostí. "K odlákání pozornosti od hrozícího sociálního kolapsu iniciovalo ministerstvo tzv. "exportní ofenzívu" ČEZ, kdy byly do té doby nevyužívané výrobní kapacity aktivovány pro exportní účely." ČEZ proto podle něj prodával elektřinu do zahraničí i s miliardovými ztrátami. "Hlavním cílem bylo uklidnění zaměstnanců v severočeském regionu," dodal Pavlovec.

V České republice bylo v loňském roce vytěženo více než 50,4 milionu tun hnědého uhlí. Citovaná studie přitom počítá s tím, že v důsledku spuštění jaderné elektrárny klesne odběr hnědého uhlí na úroveň 25 až 26 milionů tun ročně, což je propad více než tří milionů tun. Podle Koláčka lze očekávat rychlý útlum těžby až o 19 milionů tun. "Jediným řešením je urychlená integrace MUS, Sokolovské uhelné a Severočeských dolů," dodal Koláček.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist