https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/penez-na-zdrzeni-vody-je-dost-obce-podle-ministra-odrazuje-administrativa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peněz na zdržení vody je dost, obce podle ministra odrazuje administrativa

17.6.2020 12:51 | POSTUPICE (ČTK)
"Někde je to majetkově problematické, ale spíš žadatele odradí, že je s tím spojena administrativní zátěž. Tu se snažíme výrazně snížit," uvedl Brabec.
"Někde je to majetkově problematické, ale spíš žadatele odradí, že je s tím spojena administrativní zátěž. Tu se snažíme výrazně snížit," uvedl Brabec.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Peněz na zadržení vody v krajině je dostatek, obce a další vlastníky ale často odrazuje administrativa. Do budoucna by se však měla administrativní zátěž při žádání o dotace snížit. V Česku nyní vznikají stovky tůní, mokřadů a remízků, nových projektů by však mohlo být výrazně více. Novinářům to při návštěvě Postupic na Benešovsku řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

"Někde je to majetkově problematické, ale spíš žadatele odradí, že je s tím spojena administrativní zátěž. Tu se snažíme výrazně snížit," uvedl Brabec. Podle něj je o podobná opatření v poslední době přesto větší zájem a už na začátku letošního roku tak mohlo být schváleno 217 nových projektů v podobě úprav vodních toků či budování tůní, mokřadů, remízků či stromořadí v krajině za miliardu korun.

"Jsou to opatření, která jsou rychlá, levná a dají se jich dělat tisíce ročně," uvedl Brabec, který si spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD) prohlédl projekt tůní u Postupic na Benešovsku. Vybudoval je vlastník pozemků, majitel zámku Jemniště Jiří Sternberg, ještě v době než se stal v obci starostou.

Na projekt získal dotaci 1,3 milionu Kč. Díky tomu vznikla soustava menších a větších tůní, která pomůže nejenom dotovat podzemní vody a zlepšit místní mikroklima, ale má význam i pro ochranu přírody a biologickou rozmanitost druhů. "Život je tady bohatší, jsou to mraky žab, které jsou slyšet, létají sem černí čápi a hnízdí divoké kachny," řekl Sternberk ČTK a Českému rozhlasu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

17.6.2020 14:49
Ten obrázek je ukázkový, takto se totiž hospodaří u nás na půdě. Kde chcete tu vodu zadržet, v jedné tůňce za těžký peníze?
Odpovědět
MM

Milan Milan

17.6.2020 19:25
Po minulém týdnu a opět vyplavených vesnicích, zahradách, zdevastovaných silnic atd. se zdá, že doposud vynaložené miliony na ochranu před povodněmi se jaksi minuly účinkem. Že by se odborníci spletli ve výběru projektů a chráněných míst?? Nebo byly peníze použity někde, kde nic nehrozilo???? Hlavně čerpat dotace.
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.6.2020 23:35 Reaguje na Milan Milan
Další ruský tro(t)ll. :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist