https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pestitele-chmele-resi-problem-s-ochranou-chmelnic-pred-houbami-s-medi-musi-setrit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstitelé chmele řeší problém s ochranou chmelnic před houbami. S mědí musí šetřit

12.9.2017 14:15 | PRAHA (ČTK)
Plocha českých chmelnic letos meziročně vzrostla o 3,5 procenta, uvádějí data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.  Ilustrační snímek.
Plocha českých chmelnic letos meziročně vzrostla o 3,5 procenta, uvádějí data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Ilustrační snímek.
Pěstitelé řeší problém, jak chránit chmelnice před houbami, když k tomu nebudou moci používat měďnaté sloučeniny v množství větším než čtyři kilogramy čisté mědi na hektar. Snížení limitu na používání měďnatých sloučenin na chmelnicích platí podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele ČR Michala Kovaříka částečně už nyní. Od příštího roku se nařízením EU sníží z nynějších osmi kilogramů na čtyři. Chmelaři tak hledají nové účinné látky a přípravky, řekl dnes Kovařík.
 

"Ten limit již začal platit na nově přeregistrované přípravky. Nějakým způsobem se s tím vyrovnáváme, snažíme se hledat nové účinné látky a přípravky. V tomto smyslu je to nekonečně dlouhodobá a nákladná záležitost," uvedl Kovařík.

Jak již dříve řekl Josefa Patzak z žateckého Chmelařského institutu, jiné přípravky než ty na bázi mědi nejsou efektivní. Biologická ochrana, kdy se na chmelnice nasadí jiná houba, která plísním konkuruje, podle něj příliš neúčinkuje.

Měď je ve stopovém množství důležitá pro živé organismy, její nepřiměřeně vysoký příjem ale může vést ke vzniku zdravotních problémů, jako je poškození jater. Měď se přirozeně nerozkládá, vzniká tak riziko její koncentrace v půdě, případně průsak do vody.

Plocha českých chmelnic letos meziročně vzrostla o 3,5 procenta, uvádějí data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Nejvíce, o 127 ha, vzrostla plocha Žateckého poloraného červeňáku, který je na 4317 hektarech nejpěstovanější odrůdou. Za ním následují s velkým odstupem Sládek s 295 hektary a Premiant se 165 hektary. U něj meziročně jako u jediné odrůdy poklesla sklizňová plocha, a to o deset hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist