https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-zoo-pracuje-na-projektu-zachrany-ohrozene-zmije-v-iranu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská zoo pracuje na projektu záchrany ohrožené zmije. Žije jenom v jednom ŕánském údolí

13.8.2017 01:00 | PLZEŇ (ČTK)
Experti z plzeňské zoo pracují na pětiletém projektu záchrany silně ohrožené zmije Latifovy, která se vyskytuje pouze v jednom údolí v pohoří Alborz v severním Íránu.
Experti z plzeňské zoo pracují na pětiletém projektu záchrany silně ohrožené zmije Latifovy, která se vyskytuje pouze v jednom údolí v pohoří Alborz v severním Íránu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Dohnal / Zoo Plzeň
Experti z plzeňské zoo pracují na pětiletém projektu záchrany silně ohrožené zmije Latifovy, která se vyskytuje pouze v jednom údolí v pohoří Alborz v severním Íránu. Spolupracují s teheránským Pars Herpetologists Institutem a s místními obyvateli. Informoval o tom chovatel plzeňské zoo Jan Dohnal.
 

"V roce 2019 bych chtěl plně předat projekt pouze Íráncům, což je hlavní smysl, tedy aby pokračoval, ale bez nás," uvedl. Kromě shánění peněz hledá dobrovolníky, tedy průvodce a strážce údolí Lar, které leží ve výšce až 2900 metrů a je bariérou dvou klimatických a geobotanických regionů. "Začínali jsme dva, teď je nás 90," řekl.

Oficiální odhad IUCN (Mezinárodního svazu ochrany přírody) je, že v údolí žije kolem 2000 dospělých jedinců, ale podle Dohnala je číslo vyšší. "Stejně je dost nízké, protože Alborz je nezlikvidovanější pohoří v Íránu. Nejsou tam přirozené biotopy, protože je to blízko velkých aglomerací jako Teherán, chodí tam hodně lidí," řekl Dohnal, který od roku 2014 tráví v Íránu až čtyři měsíce v roce. Destrukce prostředí je způsobená také pastevectvím a lovem zmijí kvůli séru.

Projekt financuje plzeňská zoo ze sbírek, stockhholmská herpetologická asociace a Viper Specialists Group, zabývající se ochranou zmijí. "Snažíme se dokazovat i to, že za malé peníze jde dělat hodně muziky," řekl Dohnal. Jde o jediný projekt na záchranu plazů v Íránu. Podobný na záchranu zmije dělají pracovníci zoo ze Saint Louis v Arménii, s nimiž Dohnal úzce spolupracuje.

Ohrožených jedovatých hadů je víc. "Problém je ten, že se jimi málo lidí zabývá. Biotopy jsou zničené a roztříštěné, nedochází k výměně genetických informací. A vinou toho může ten had za sto let vyhynout," uvedl Dohnal. V Evropě se ochrana přírody daří, ale na Blízký východ chce málo odborníků. "Ale je to jenom proto, že lidem chybí informace. Sbírají je jenom z televize. Ale ve skutečnosti ti lidé jsou fajn, jsou to výborní kamarádi a chytří. A Írán je jedna z nejbezpečnějších a nejpohodovějších zemí, kterou jsem navštívil," uvedl Dohnal.

Záchrana zmijí neznamená odchyt nebo čipování, ale zachování biotopů a ponechání zvířat bez zásahů lidí. "Líbí se mi, že se s tím Íránci snaží něco dělat. Nyní zpracováváme zprávy pro odbor životního prostředí a dáváme jim informace o tom, které lokality, kde je zvířat pořád dost, by bylo nejlepší zakonzervovat," řekl Dohnal. Několik týmů vyjíždí s dobrovolníky do hor a škol, kde vzdělávají místní.

V roce 2015 se uskutečnil základní monitoring v celém údolí Lar a v okolí a omezil se ilegální odchyt zmijí pro Razi institut, který vykupuje jedovaté hady od místních chytačů. Letos se má otevřít naučná stezka, infocentrum, případě odchovna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist