https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-havarii-vody-v-praze-loni-klesl-na-4372-pripadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet havárií vody v Praze loni klesl na 4372 případů

20.1.2021 01:07 | PRAHA (ČTK)
Vliv na statistiku měla opatření proti pandemii nemoci covid-19, která utlumila některé aktivity, které havárie způsobují.
Vliv na statistiku měla opatření proti pandemii nemoci covid-19, která utlumila některé aktivity, které havárie způsobují.
Foto | KirkD2009 / Flickr
Počet havárií v pražské vodovodní síti loni klesl na 4372 havárií, což je meziročně o 657 méně. Vliv na to měla opatření proti pandemii nemoci covid-19, která utlumila některé aktivity, které havárie způsobují. Loni klesl rovněž počet havárií na kanalizaci, a to z předloňských 3507 na loňských 2827 případů. ČTK to sdělil mluvčí |Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.
 

"Nižší počet havárií byl způsoben nouzovým stavem a omezením činností vyvolaných protiepidemickými opatřeními a jejich dopady na různé obory činností, zejména snížením spotřeby vody, redukcí dopravní zátěže a omezením stavebních činností, které mají přímý či nepřímý vliv na vznik havárií," uvedl provozní ředitel PVK Petr Kocourek.

Havárií takzvané první kategorie, kdy je bez vody více než 1000 odběratelů nebo významné instituce včetně zdravotnických a sociálních zařízení, bylo loni 73, což je meziročně o jednu méně. Nejčastější příčinou havárií byla koroze materiálu a pohyb půdy. Průměrná doba přerušení dodávky byla devět hodin a sedm minut.

Z celkového počtu havárií na kanalizační síti jich bylo nejvíc na přípojkách, a to 2827 případů, zhruba 990 se jich stalo na stokách a zbytek se týkal šachet, komor, nádrží a spadišť.

V případě havárie zajistí PVK lidem náhradní zásobování vodou, a to buď pomocí cisteren nebo takzvaných voznic, které nechají stát u chodníku. Vodárny rovněž distribuují vodu balenou v dvoulitrových sáčcích.

Distribuci vody má v Praze na starosti PVK, která má do roku 2028 pronajatu vodovodní síť od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a menšinovým potom hlavní město Praha. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se jediným vlastníkem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist