https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-mladych-smrku-v-narodnim-parku-sumava-prudce-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet mladých smrků v Národním parku Šumava prudce stoupá

6.4.2020 00:24 | VIMPERK (ČTK)
Plochu lesa NP Šumava tvoří smrk ze 74 procent. / Ilustrační foto
Plochu lesa NP Šumava tvoří smrk ze 74 procent. / Ilustrační foto
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Počet mladých smrků v Národním parku Šumava (NP) prudce stoupá. Zatímco v roce 2002 jich připadalo na jeden hektar 3700, nyní je jich na stejnou rozlohu 8600. Jde o přirozenou obnovu smrku, lesníci ho nevysazují. Plochu lesa NP Šumava tvoří smrk ze 74 procent. Vyplývá to z aktuální inventarizace, o níž park informoval v tiskové zprávě.
 

"Ačkoli správa (Národního parku Šumava) už od roku 2014 smrk vůbec nesází a od roku 1996 do roku 2013 vysadila celkem 5,2 milionu smrkových sazenic, je dnes v obnově lesa přes 400 milionů smrků," uvedl náměstek ředitele šumavského národního parku Jan Kozel.

Smrková monokultura často vyhovuje rychlejšímu šíření škodlivého kůrovce. Kvůli jeho expanzi museli majitelé lesu v České republicce v posledních letech vykácet velkou část lesů.

Vysoký poměr smrku na Šumavě ale podle historických údajů není anomálií, uvedl park v tiskové zprávě. Smrk podle nich na Šumavě tvořil 60 až 80 procent plochy lesa, a to bez ohledu na nadmořskou výšku. Přitom v minulosti patřil jinde smrk vzhledem ke své odolnosti většinou pouze do vyšších poloh. "Šumava je však atypická v tom, že i v relativně nižších nadmořských výškách je celkem chladno, a podmínky pro růst stromů tak nejsou stejné jako v jiných místech republiky," řekl mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Druhým nejvíce zastoupeným druhem stromu v šumavském národním parku je buk. Zabírá přibližně 10 procent plochy. Jeho hektarová hustota se od roku 2002 zvýšila z 800 na současných 1150 mladých buků. Tento druh se snaží park podporovat, ale jeho výsadby se na tom podílejí jen v menšině. "Za existenci národního parku jsme vysadili 3,8 milionu buků, dnes jich ale roste na stejném území 56 milionů. K nárůstu bukové populace jsme tak přispěli jen sedmi procenty. A to ještě za předpokladu, že všechny výsadby přežily," řekl Kozel.

Národní park Šumava byl zákonem vyhlášen v roce 1991 a rozkládá se na ploše 680 kilometrů čtverečních. Leží v nadmořské výšce od 570 metrů do 1378 metrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

6.4.2020 07:21
Problém je, že tyhle smrčky nepřežijí výšku cca 1,5 m. Na jiných lokalitách se tak již opakovaně stalo. Informace od lidí, kteří na Šumavě bydlí (případně vlastní lesní pozemky).
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

6.4.2020 08:02 Reaguje na Jan Šimůnek
na Šumavě mám chalupu a tento jev v masovém měřítku nepozoruji, prostě přežijí nejsilnější, což je normální. Ovšem je možné, že má lokalita je typově zcela jiná než lokality Vámi zmíněných vlastníků.
Odpovědět
mr

15.4.2020 15:24 Reaguje na Jan Šimůnek
Ano, zde s vámi prvně asi souhlasím - skončí totiž jako vánoční ...
Odpovědět

Jaroslav Černý

6.4.2020 13:19
8600 stromků na 10 000 metrů čtverečných - a není to málo, Ivane Pavloviči? Proč ne 11 tisíc, 16 tisíc, 22 tisíc? To se tím NP chlubí?

Sem tam v lese narazím na pozemek, kde jsou na sebe natěsnány tisíce smrčků, všechny stejně zakrslé, pod nimi jen jehličí, protože v takovém stínu nic neroste. To je nový ideál zelených?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.4.2020 15:22 Reaguje na Jaroslav Černý
Jsem trochu zmatena. Koho míníte těmi zelenými?
Odpovědět

Jaroslav Černý

6.4.2020 15:45 Reaguje na Majka Kletečková
Dejme tomu, že všechny, kdo tohle podporují, proč? Kromě zelených to IMHO nikdo jiný totiž není.
Odpovědět
mr

15.4.2020 15:22 Reaguje na Jaroslav Černý
Slyšel jste někdy něco o přirozeném výběru????!!!!
Odpovědět
MG

Milan G

6.4.2020 21:15 Reaguje na Jaroslav Černý
Přesně tak, v lesích jsou pozemky kde je ten nálet pouze v jednom velké chumlu na relativně malém prostoru. Stromky ve výši cca 1 metr a máte problém tou houštinou projít.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist