https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podivejte-se-na-projekty-finalistu-o-ceny-sdgs-2018-za-podporu-udrzitelneho-rozvoje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podívejte se na projekty finalistů o ceny SDGs 2018 za podporu udržitelného rozvoje

5.6.2018 08:40 (ČTK)
Naše planeta se potýká s obrovskými ekonomickými, sociálními a environmentálními problémy. Cíle udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals – SDGs) definují globální priority a cíle pro období do roku 2030, které pomohou tyto světové problémy vyřešit. Ceny SDGs pomáhají k naplňování mezinárodních závazků, zvyšují viditelnost a přinášejí zahraniční renomé ČR jako jednoho z lídrů naplňování Agendy 2030. / Na snímku cíle udržitelného rozvoje
Naše planeta se potýká s obrovskými ekonomickými, sociálními a environmentálními problémy. Cíle udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals – SDGs) definují globální priority a cíle pro období do roku 2030, které pomohou tyto světové problémy vyřešit. Ceny SDGs pomáhají k naplňování mezinárodních závazků, zvyšují viditelnost a přinášejí zahraniční renomé ČR jako jednoho z lídrů naplňování Agendy 2030. / Na snímku cíle udržitelného rozvoje
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Projekty zaměřené na omezování odpadu, úsporu energie nebo vzdělávání jsou mezi uchazeči o letošní ceny za plnění cílů udržitelného rozvoje (SDGs). Vítěze v kategoriích byznys a veřejná sféra mohli lidé do 1. června volit prostřednictvím internetového hlasování. Další ceny udělí odborná porota, informují pořadatelé na webových stránkách www.globalnicile.cz. Cílem soutěže je přiblížit české veřejnosti 17 cílů udržitelného rozvoje, které stanovila OSN. Týkají se ochrany životního prostředí i společenských témat. K jejich naplnění se zavázaly země OSN, podle organizátorů však není jen úkolem vlád.
 

"Cíle udržitelného rozvoje se neomezují jen na problémy takzvaných rozvojových zemí, ale dotýkají se doslova každého z nás," řekl Martin Náprstek z České rozvojové agentury, která uděluje jednu ze šesti cen. "Po loňském ročníku se zvýšilo v ČR povědomí o SDGs na 35 procent a věříme, že toto procento i díky možnosti veřejného hlasování bude dále stoupat," zdůraznil Náprstek, v čem vidí přínos udílení cen.

Finalisté o ceny SDGs 2018.
Finalisté o ceny SDGs 2018.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Do pátku mohli lidé hlasovat o vítězných projektech v kategoriích byznys a veřejná sféra. Do každé z nich odborná porota předem vybrala pět kandidátů. Nejčastějším tématem byznysových projektů bylo omezení odpadů a šetrné zacházení se zdroji. O cenu se uchází například společnost, která nabízí obcím cestu, jak snižovat produkci odpadu nebo firma, která dodává zboží v opakovaně využitelných kontejnerech. Třetím finalistou je společnost využívající speciální technologii k výrobě biomateriálu, který nahrazuje plasty, z fritovacího oleje. Čtvrtý projekt se zaměřuje na boj s plýtváním potravinami. Pětici finalistů uzavírá projekt cílený na úsporu energie propojováním spotřebičů pomocí internetu.

V kategorii veřejná sféra se nominace týkají hlavně vzdělávání. Mezi finalisty jsou projekt na podporu zdravého stravování ve školách, vzdělávání dětí v Sýrii nebo zvyšování digitální gramotnosti u žen a dětí. O cenu se uchází také organizace, která pomáhá mladým lidem, kteří odcházejí z dětských domovů, a internetová aplikace, které pomáhá zemědělcům chránit půdu před erozemi.

Výsledky budou vyhlášeny na galavečeru v Černínském paláci 12. června. Ceremoniálu se zúčastní dánský ministr financí Kristian Jensen, pod jehož resort spadá agenda udržitelného rozvoje.

Ceny SDGs 2018.
Ceny SDGs 2018.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ceny za naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) se v ČR poprvé udílely loni. V roce 2017 i letos anketu podpořila řada známých osobností. Do kampaně se zapojila například vědkyně Karina Movsesjanová, ředitelka české a slovenské pobočky společnosti Google Taťána le Moigne, ekonom Tomáš Sedláček, rybář Jakub Vágner, malíř Jan Saudek, herec a moderátor Lukáš Hejlík či zpěvačka a skladatelka Lenny. Ceny SDGs demonstrují partnerství a spolupráci mezi státní správou a soukromým sektorem (tzv. Public Private Partnership). Jedná se o první nezávislé ocenění na světě v naplňování udržitelnosti, které pořádá Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Českou rozvojovou agenturou, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem životního prostředí pod záštitou Informačního centra OSN a Národní sítě UN Global Compact v Česku.

Projekty finalistů v kategorii BYZNYS:

JRK Česká republika - Pro méně odpadu: Projekt je založený na jednoduché myšlence „Pro méně odpadu”. Cílem je minimalizace odpadů v obcích a městech. Jedním ze stovek pozitivních příkladů je Prostřední Bečva – obec, která v roce 2017 ušetřila celkem 334 000 Kč, snížila množství směsného komunálního odpadu o 31 % a zavedla tak motivační systém pro své občany. Projekt pomáhá systematicky snižovat množství odpadů prostřednictvím fyzických analýz odpadů, systému kompostování bioodpadů, inovativní technologie, která promění zbytky jídel na substrát, vzdělávacích kampaní a chytrého systému evidence odpadů ECONIT, který JRK vyvíjí.

MIWA (Minimum Waste): Lidstvo vyprodukuje 78 milionů tun plastových obalů ročně. Kdy a kdo to zastaví? Třeba právě vy! Asi už znáte bezobalové obchody. MIWA je o krok dál tím, že obalů zbavuje celý dodavatelský řetězec. Prostřednictvím distribučně-prodejního systému zajišťuje bezodpadovou cestu zboží od výrobce až do prodejny, hygienicky a s využitím technologií pro komfortní nákup a chytrý přehled o původu a kvalitě zboží. Nakupujete právě jen požadované množství, čímž se snižuje i odpad potravinový. MIWA podporuje odpovědnou výrobu a spotřebu, jelikož eliminuje tvorbu jednorázových spotřebitelských i transportních obalů.

NAFIGATE - Hydal PHA - První bioplast v nekonečném oběhu a „pod taktovkou“ přírody: Jsem z odpadu. Jako rostlinný olej jsem už byl použitý a splnil jsem svůj účel. Stal jsem se odpadem. Jako odpad mohu i ničit /kanalizace/. Dostal jsem novou šanci: česká biotechnologie Hydal mě vrátila do oběhu. Z odpadu jsem se stal biopolymerem PHA (polyhydroxyalkanoáty). Proto se jmenuji Hydal. Vyrobila mě příroda – bakterie, které jsou miliony let součástí našeho ekosystému. Jsem biomateriál, který umí nahradit mikroplasty nebo syntetické plasty. Nezbyde po mně žádný odpad, protože se rozpadám v půdě, vodě i mořích na vodu a CO2.

Tesco Stores ČR - Žádné jídlo nazmar: S jídlem prostě není správné plýtvat, a to zvláště v okamžiku, kdy celosvětově přichází třetina potravin nazmar a jeden z devíti lidí trpí podvýživou. Tento nepoměr chce Tesco změnit. Neřeší proto plýtvání izolovaně pouze ve svých obchodech, ale dívá se na celý řetězec. Díky dlouhodobým partnerstvím, odpovědné výrobě a spotřebě je schopno snižovat potravinový odpad a pomoci potravinami tam, kde jich je naopak nedostatek. „Tesco je jediný řetězec v Česku, který se aktivně zapojuje do problematiky plýtvání potravinami již několik let,“ říká Věra Doušová, ředitelka pražské potravinové banky.

Vodafone Czech Republic - Internet věcí (IoT) - Jak nové technologie snižují CO2: Internet věcí (IoT) je převratná technologie, která propojuje přístroje a senzory mezi sebou a okolím prostřednictvím internetu. Internet věcí tiše bojuje proti emisím CO2 tak, že průmysl a infrastrukturu mění v energeticky úspornější (SDG9), ve městech snižuje spotřebu zdrojů (SDG11) a inovativní zbraní pomáhá planetě proti emisím skleníkových plynů (SDG13). Neviditelný bojovník s přezdívkou „Smart“ pomohl vloni ve službách Vodafonu odlehčit Česku o 5 165 tun CO2. To je šestnáctkrát více než před dvěma lety. Tolik emisí by vyplodilo 538 aut na cestě kolem světa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist