https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podmorske-video-zaznamenalo-mici-podobne-stvoreni-to-se-pred-kamerou-vyfouklo-a-odplavalo-pryc?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podmořské video zaznamenalo míči podobné stvoření. To se před kamerou vyfouklo a odplavalo pryč Video

27.9.2018 10:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Překvapení v hloubce skoro kilometr a půl.
Překvapení v hloubce skoro kilometr a půl.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nautilus
Hlubiny oceánů zřejmě ukrývají pozoruhodná tajemství. Robotické ponorce Nautilus se skoro kilometr a půl pod hladinou Tichého oceánu podařilo nafilmovat stvoření, které jakoby vypadlo ze sci-fi filmu. Nafouknutou rybu, která splaskne a složí se do podoby úhoři podobné ryby.
reklama

 

Kamera rybu, která se vědecky nazývá šírotlamka pelikánovitá, nejprve zachytí v nafouknutém stavu. Zvíře se po čase vyfoukne a složí do úhledného štíhlého tvaru a spokojeně odpluje.

Výzkumníci z neziskové organizaci Ocean Exploration pomocí dálkově ovládané ponorky zkoumali oblast Papahanaumokuakea Marine National Monument, což je největší mořská rezervace pod správou Spojených států amerických.

Thomas Hourigan pro Washington Post vysvětlil, že jde o skutečně nedotčenou oblast, kde je například zakázaný lov ryb pomocí vlečných sítí, které mořské dno drancují.

Vědci původně po nových podivuhodných zvířatech nepátrali, nafukovacího úhoře objevili vlastně náhodou při zkoumání hlubokomořských korálových stanovišť. „Ale skoro při každém ponoru pozorujeme něco nového a překvapivého,“ říká o tajemných hlubinách Thomas Hourigan.

Záznamy z podmořských ponorů je možné sledovat na webu Nautilus. Pokud máte rádi aktuální dění, můžete se podívat na streamovaný přenos přímo z ponorky.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist