https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podvodnim-dronem-zkontrolovali-v-plzni-vodni-rostliny-v-seneckem-rybniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podvodním dronem zkontrolovali v Plzni vodní rostliny v Seneckém rybníku

29.6.2024 01:00 | PLZEŇ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podvodní dron pomáhá správcům plzeňských rybníků zjišťovat stav vodních rostlin. S pomocí městské organizace Drony SIT kontrolovali Senecký rybník. S malou ponorkou prozkoumali výskyt a druhové složení vodní vegetace, jejíž vyvážený stav je spolu s optimálním nasazením ryb důležitý pro dobrou kvalitu vody ke koupání.
 
Mise byla z pohledu vodohospodářů úspěšná. Zjistili, že není nutné vodní rostliny uměle redukovat jako v Boleveckém rybníku. Na webu města o tom informovala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Podvodní dron už letos prozkoumal výpust Boleveckého rybníka, do budoucna se uvažuje i o nasazení pro průzkum dalších rybníků. "Řadu let se Plzeň profiluje jako smart city a nabízí obyvatelům chytrá řešení pro ulehčení žití. Chytře ale chceme spravovat i městský majetek, a proto jsme provedli letošní průzkum vodních rostlin v Senečáku také ponorkou. Ze záběrů navíc zjistíme i přesnou polohu porostů dna a hloubku, ve které se ponorka pohybovala," řekl radní pro Smart Cities Daniel Kůs (Piráti).

Správci rybníky pravidelně monitorují i pod vodou. "Teď jsme si metodu ověřili v teplé vodě. Spolupráce s Drony SIT bude ale neocenitelná hlavně v době, kdy je voda studená. Naši experti se nebudou muset brodit s technikou v rybníce, ale vše budou jen sledovat na záběrech z kamery podvodního dronu," řekl náměstek odpovědný za životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Výsledky průzkumu jsou důležité hlavně pro správné nastavení množství a druhů ryb. "Průběžně provádíme i kontrolní odlovy, protože potřebujeme najít rovnováhu mezi velikostí ryb a množstvím rostlin pod hladinou. Všechny tyto informace nám pak umožní dobře nastavit parametry pro dobrou vodu v tomto rekreačním rybníce," uvedl vedoucí vodního hospodářství a rybářství městské organizace Správa veřejného statku města Plzně Martin Gregar.

Z průzkumu biologové zjistili, že v Seneckém rybníce není nutné vodní biomasu sekat. Rostliny osidlují dno ve skupinkách, někdy i dva druhy dohromady. Kořeny mají ve dně a rostou ve vodním sloupci, jsou tu i nízké rostliny do deseti centimetrů. Rostliny odčerpávají živiny, čistí tak vodu a zabraňují přemnožení sinic. "Někomu mohou rostliny vadit, ale pro dobrou kvalitu vody je jejich přítomnost nezbytná," uvedla botanička Zdeňka Chocholoušková. Inspekce podle ní potvrdila výskyt masožravé rostliny bublinatky jižní, která do svých váčků loví korýše a drobný plankton.

K průzkumu použili dronaři ponorku BlueROV2, kterou původně pořídili pro inspekce mostů a zejména pilířů stojících ve vodě. "Disponuje šesti motory, dva kompenzují výšku, čtyři zajišťují rotaci a pohyb. Řídíme ji maximální rychlostí jeden metr za sekundu, což je optimální vzhledem ke zvíření dna a zhoršené viditelnosti. Připojena je na ovládací kabel, protože bezdrátový signál bychom v hloubkách, kam se potřebujeme dostat, ztratili," uvedl ředitel Drony SIT Josef Navrátil. Maximální dosah podvodního dronu je limitován stometrovou délkou komunikačního kabelu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist