https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pokud-bychom-vsichni-jedli-podle-doporuceni-americkych-dietologu-jedna-planeta-by-nam-nestacila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pokud bychom všichni jedli podle doporučení amerických dietologů, jedna planeta by nám nestačila

20.8.2018 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Americká dieta pro všechny by si už nyní vyžádala okolo jednoho gigahektaru orné půdy navíc, tedy zhruba území o rozloze celé Kanady.
Americká dieta pro všechny by si už nyní vyžádala okolo jednoho gigahektaru orné půdy navíc, tedy zhruba území o rozloze celé Kanady.
S dobře míněnými radami a doporučeními je jeden velký problém: ne vždy fungují za všech okolností. A právě s tím se nyní potýkají oficiální výživová doporučení amerického Ministerstva zemědělství, které nyní podrobili kanadští badatelé rozboru. Pokud bychom všichni jedli tak, jak svým obyvatelům doporučuje americká vláda, jedna planeta by nás neuživila. Píše o tom ScienceAlert.
 

V zásadě je to jen banalita. Nejrůznější povolaná ministerstva, ať už zdravotnictví nebo zemědělství, v dobré víře doporučují občanům svých zemí, jak se správně stravovat. Třeba u nás první takové materiály vznikly v roce 1986, a teď se teoreticky máme držet manuálu z roku 2012. Každá evropská země má nějaký takový manuál, Evropská unie jako celek má rovněž jeden. Ten americký pak pochází z roku 2010, a ve srovnání s ostatními není žádnou senzací.

Jezte zdravě, ale pozor na státní hranice

Doporučuje sestavení jídelníčku tak, aby si Američané udrželi zdravou váhu, vyhýbali se zbytečnému solení a konzumovali více ovoce a zeleniny. Detailní rozpis, zahrnující gramáže, procenta a promile optimálního příjmu živin občany USA, však zaujal Madhuru Anandovou, ekoložku kanadské univerzity v Guelphu. Povšimla si, že kdybychom na tuto dietu přistoupili, nebylo by na Zemi dostatek zemědělské půdy k našemu uživení. „Rozhodně to není udržitelný systém, pokud bychom se tak měli stravovat všichni,“ říká Anandová.

Americká dieta pro všechny by si už nyní vyžádala okolo jednoho gigahektaru orné půdy navíc, tedy zhruba území o rozloze celé Kanady. Anandová si uvědomuje, že americká výživová doporučení nejsou pro každého. Ale vede jí to k zamyšlení, jaká je vlastně pozice člověka uvnitř environmentálních systémů. Zvlášť, pokud bychom v roce 2050 měli produkovat o 70 % více potravin, než nyní.

Změnit se musí systém, jakým nazíráme na výživu

„V současnosti je na produkci potravin vyhrazeno okolo 38 % souše,“ říká Anandová. „Zbytek je pro zemědělství nevhodný kvůli neobdělávatelné půdě, topografii, klimatu, rozvoji měst nebo zalesnění.“ A proto přemýšlí o tom, zda by se nevyplatilo celosvětovou zemědělskou produkci koordinovat podobně, jako činíme v případě boje proti klimatickým změnám. A protože plocha půdy není nafukovací? V principu by se tedy musela uzpůsobit ona výživová doporučení.

Někde by to šlo relativně snáze, jinde by to bolelo trochu víc. Například Severní a Jižní Amerika, potažmo Oceánie, může přechodem na menší spotřebu masných produktů ušetřit spoustu místa. „Afrika, Asie nebo Evropská unie naopak potřebuje zemědělské plochy výrazně rozšířit, zvlášť, kdyby se chtěli držet současných amerických doporučení.“ Anandová říká ještě jednu zajímavou věc: „Čas, kdy jsme mohli myslet na zdraví a životní prostředí odděleně, je definitivně pryč. Musíme se na zdraví jednotlivce a výživová doporučení začít dívat v kontextu zdraví ekosystémů.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

20.8.2018 09:32
Co se týče České republiky, je třeba radikálně navýšit stavy skotu, protože orná půda již neobsahuje pomalu žádný humus, který se s dalšími organickými látkami do půdy dostával z chlévské mrvy. Viděl bych to na předválečný stav. Samozřejmě bych na druhé straně zakázal OZE, neboť 40 % potravinářské produkce je zpracováváno na biopaliva. Přičemž na vyprodukování 1GJ OZE se spálí 3-4GJ fosilních paliv, takže ekologismus výrazně zapřičiňuje oteplování klimatu.
Odpovědět
sv

20.8.2018 21:14
Jedna planeta by nám nestačila, pokud by celé zemědělství fungovalo podle představ propagátorů tzv. biozemědělství.
Odpovědět
ig

22.8.2018 11:50
To je přece skvělá jednotka, gigahektar :-) Ještě by autoři mohli vymyslet jednotku megakiloblbost, pak by to bylo dokonalé. Má to tak i v tom původním článku v PLOS One, takže žádný blbý překlad nebo překroucení novináři :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist