https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policka-pripravuje-adaptacni-opatreni-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polička připravuje adaptační opatření proti změnám klimatu

23.2.2023 10:30 | POLIČKA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polička na Svitavsku má hotovou studii, která navrhuje opatření proti změnám klimatu. Bude podkladem pro projekty, které město v budoucnu udělá. Například v bývalém dětském domově, který chce město přestavět na byty, by mělo být možné nakládat s dešťovou vodou, mohlo by u něj vzniknout i jezírko. ČTK to řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS).
 

"Musíme tomu věnovat co největší pozornost, abychom v rámci našich možností klima zlepšili. Měli bychom podporovat co nejvíc travnatých ploch, dobře hospodařili s vodou. Jako lidstvo jsme se dopustili strašných chyb, hlavně aby nebylo pozdě. Naše děti mají právo, aby měly Zemi, na které se dá žít," řekl starosta.

Přestavbu dětského domova na bytový komplex s 32 byty Polička plánuje několik let. Podle starosty lze do projektu zařadit i opatření proti změnám klimatu, v domě lze nakládat s dešťovou vodou. Město teď řeší, zda projekt za 150 milionů korun postaví samo, nebo s ním pomůže soukromý sektor, uvedl Martinů.

Adaptační studie stála asi milion korun, 80 procent zaplatily dotace. Navrhuje třicítku opatření a umísťuje je do mapy města a jeho okolí. Jde o výsadbu stromů, zatravnění míst, vznik mokřadů v krajině. V zastavěných částech je možnost zachycovat dešťovou vodu a následně ji využít třeba na zalévání. Dokument ve čtvrtek musí schválit zastupitelstvo, pak se podle něj může radnice řídit.

"Následně nás ještě letos čeká vybrat z přehledu opatření ta přednostní, vhodná k realizaci, a zhotovit pro ně projektovou dokumentaci, aby se mohlo s jejich realizací začít co nejdříve," zastupitel Jan Matouš (Pro Poličku).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist