https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polovina-obci-v-katalansku-bude-muset-kvuli-suchu-omezit-spotrebu-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polovina obcí v Katalánsku bude muset kvůli suchu omezit spotřebu vody

3.5.2023 10:20 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polovina obcí v Katalánsku bude muset kvůli dlouhou dobu trvajícímu suchu v nějaké míře omezit spotřebu vody. Rozhodla o tom katalánská vláda, píše server RTVE. Nedostatek vody výrazně nezměnily ani vydatné srážky z konce minulého týdne. Omezení se týká spotřeby pro hospodářské i rekreační účely a klesne také limit pro osobní spotřebu.
 

Katalánská vláda rozhodla, že kvůli suchu rozšíří mimořádný stav na bezmála 500 obcí z 947, na které je Katalánsko rozděleno. Stav nouze a související regulace se týkají i Barcelony a v součtu zhruba 86 procent obyvatel Katalánska, odhaduje místní tisk.

Mimořádný stav počítá s omezením spotřeby vody pro průmyslové, zemědělské a rekreační účely. Celkový limit spotřeby se snižuje na 230 litrů na jednoho obyvatele, píše deník El País. Na věc dohlíží radnice, který v případě, že nezajistí dodržování limitů, hrozí sankce.

Katalánská vláda o opatření rozhodla po vydatných víkendových deštích. "Jeden déšť nemůže vyřešit (srážkový) deficit za posledních 30 měsíců," uvedl pro server El Periodico ředitel katalánské agentury pro vodu (ACA) Samuel Reyes. Vodní nádrže v Katalánsku tak i nadále vykazují velice nízké hodnoty. Víkendové deště ale mírně snížily riziko vzniku lesních požárů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

3.5.2023 11:42
Přirozená změna klimatu. Buď se lidi adaptují nebo zemřou a politici jim v tom moc nepomůžou.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

4.5.2023 05:36 Reaguje na Michal Uhrovič
Vyšší obsah CO2 ve vzduchu ale způsobil člověk. Tak co je na tom přirozeného, pálit uhlí. Nikdy jsme to nedělali, až teprve nějakých 200 let pálíme uhlí o 105 %.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2023 06:52 Reaguje na Katka Pazderů
nepatříte náhodou k těm, kteří si myslí, že Bruselským diktátem se to vylepší? ono se ukazuje, že tyhle bláboly moc nefungujou, jak se zjistilo, tak CO2 jede dále.... ono zastavit rozjetou loď není možné zastavit na místě a i kdyby, pokud se ztrapňuje Brusel v globálu, který na nějaká CO2 kašlou, můžete brečet i nadále, ale to je tak jediné. Následkem čehož se demolujeme sami a bijeme se v hruď, jak jsme eko, přičemž si ty FVE vyrobený z dávkou CO2 pěkně pokrytecky dovezem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 20:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Paní Pazderů nepíše nic o žádných bruselech atd. ta píše čistě realitu, neboli pravdu. Takže všechny vaše kdáky jsou o ničem, nikdo nezastavuje žádnou rozjetou loď, na tom termínu se shodli vědci a je někdy v roce 2050. Jenže je tak rozjetá, že je potřeba hamovat už dnes a to fest, už to pochopil celý svět a žádná demolice nanastává ani v Evropě, ani nikde jnde.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

4.5.2023 11:34 Reaguje na Katka Pazderů
Človek nie je súčasťou prírody? Všetko čo robí človek je neprirodzené a zlé? Samozrejme CO2 teraz v Čechách a na Slovensku nepôsobí? Inak v článku píšu o výdatných víkendových dažďoch. Ak by pršalo viac boli by zase pôvodne. To si naozaj myslite že počasie musí byť stále ideálne všade na svete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 20:49 Reaguje na Vladimir Mertan
Pokud nepochopíte rozdíl mezi počasím a klimatem, nedáte už nic jiného. Člověk je součástí přírody, ale pálení CO2 rychlostí nárazu asteroidu skutečně přírodní není.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.5.2023 06:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase ten asteroid veď je to hlúposť. Samotný obrat prírodného CO2 je nepomerne väčší. Príspevok človeka je ročne 5%, jedná sa ale iba o hrubý odhad, pretože sa to nedá zmerať. Práve rozdiel medzi počasím a klímou je to čo vy nechápete. Že nejaký čas bolo sucho v Čechách je počasie a rovnako je aj počasie sucho v Španielsku.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/oxid-velky-klima-svindl.A230427_112224_p_klima_nef
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2023 15:10 Reaguje na Vladimir Mertan
To je prostě nesmyslná, snad i komická cypovina celý. Píše to dezolát známý, že je vždy proti všemu.
Lidské emise tvoří 50 miliard tun CO2 ročně (5% celkových emisí), z toho 2% pojme příroda (hlavně oceány) a ty 3% zůstávají trvale viset v atmosféře. To máte za 10 let + 30% a za 20 let +60% ze starého základu atd. atd..
Tohle znamená z geologického pohledu rychlost nárazu astroidu.
A právě zemské klima je extrémně citlivé na koncentraci CO2, což prokázaly ledové výrty až do miliónu let staré minuosti.
Při nejvyšších teplotách v dobách meziledových nebyla koncentrace nikdy vyšší, než 300 ppm, v ledových 200 ppm. Dnes je 420. čus
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.5.2023 17:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Nič také ako citlivosť na obsah CO2 ľadovcové jadrá neprezradili. Naopak vždy najskôr stúpla teplota a až následne stúpla koncetrácia CO2. Žiadne mimoriadne zvýšenie teploty ako píšete z geologického hľadiska nepozorujeme. Tie tri percentá čo zostávajú v atmosfére sú na hranici štatistickej chyby. Ak by sa ale oteplilo, bude CO2 ešte intezívnejšie pohlcovaný rastlinami ako doteraz.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:38 Reaguje na Vladimir Mertan
No dobře. Vždy rostla teplota (dle Milankovičova cyklu), rozpouštěly se permafrosty a stoupala koncentrace CO2, dnes je to naopak, napřed jde CO2. To je další důkaz, že tahle změna není přirozená.
Pokud jste ještě neviděl žádný graf globální teploty, tak nevím, o čem se vlastně bavíme. 50 miliard tun CO2 emitovaných každoročně není cha cha na žádné hraně statistické chyby, hodnota 412 ppm je o polovinu vyšší, než kdykoliv v minulosti (čtvrtohory). Podle ní by tu mělo být daleko větší vedro, jenže nás brzdí setrvačnost oceánů. Jenže jejich teplota taky stoupá. To je prostě fakt, to neokecáte.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist