https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-musi-okamzite-zastavit-tezbu-v-dole-turow-naridil-soud-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów, nařídil soud EU Aktualizováno

21.5.2021 15:00 | BRUSEL (ČTK)
Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu.
Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu.
Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v uhelném dole Turów, kterou dlouhodobě kritizuje Česká republika. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie, který tak vyhověl české žádosti o vydání předběžného opatření. Zákaz těžby bude platit až do vynesení konečného rozsudku v tomto sporu, oznámil soud. Proti rozhodnutí se dnes ohradili polský premiér Mateusz Morawiecki i společnost PGE, která důl vlastní.
 
České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044.

Podle soudu byla žádost Prahy o preventivní zastavení těžby oprávněná, neboť nelze předem vyloučit, že Polsko pravidla o ochraně životního prostředí skutečně porušuje. Je také "dostatečně pravděpodobné, že pokračování těžby hnědého uhlí v dole Turów až do vyhlášení konečného rozsudku by mohlo mít negativní dopad na hladinu podzemních vod nacházejících se na českém území", konstatoval soud.

"Za všechny naše občany jsem nesmírně rád a děkuji všem, kteří nám pomáhají v právní bitvě za naše životní prostředí," komentoval verdikt ministr životního prostředí Richard Brabec, který jej označil za první velké vítězství v tomto sporu.

Naopak polský předseda vlády Mateusz Morawiecki označil rozhodnutí soudu za nespravedlivé. "Nejen, že se postavíme proti tomuto nesprávnému, nespravedlivému a nečekanému rozhodnutí, ale jsem přesvědčen, že také dokážeme, že máme pravdu," uvedl podle serveru televize TVN24 Morawiecki. Přerušení těžby by podle něj mohlo způsobit značné ztráty polské ekonomice, ohrozit polskou energetickou bezpečnost a negativně ovlivnit zdraví a životy lidí. "Žádné rozhodnutí soudu nesmí vystavovat polské občany nebezpečí. Jak mají fungovat nemocnice, jak by fungovaly školky, podniky? Ztráty polské ekonomiky by byly miliardy zlotých, miliardy eur," podtrhl.

Skupina PGE, která důl provozuje, napsala na twitteru, že dnešní rozhodnutí Soudního dvora je cesta k divoké transformaci energetiky. "Zelená dohoda pro Evropu selhává před našimi zraky," uvedla PGE a naznačila, že při zastavení těžby hrozí rodinám ztráta obživy. Energetická skupina tvrdí, že hnědouhelný důl musí být ještě několik let v provozu, aby mohlo Polsko postupně v souladu s politikou Evropské unie vyřadit ze své energetiky černé uhlí.

"Vítáme předběžné opatření Soudního dvora Evropské unie, které konečně zajišťuje spravedlnost pro zasažené místní na české straně i všechny Evropany, kteří dodržují zákony. Doufáme, že se firma PGE nyní postaví k rozhodnutí čelem a zajistí, aby její zaměstnanci z komplexu Turów nepřišli o své peníze a že jim i po uzavření dolu bude vyplácet nezkrácený plat," říká Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace ČR.

Rozhodnutí přivítal i Milan Starec, obyvatel obce Uhelná. "Soudní zastavení těžby přišlo doslova pět minut po dvanácté. Někteří lidé v nejbližších obcích žijí v permanentním strachu o pitnou vodu - především ti, kdo jsou závislí na svých studnách," říká Milan Starec. Ve společném vodním zdroji na Uhelné klesá podle něho hladina vody o několik metrů ročně, celá obec by se tak mohla ocitnout na suchu v jedné chvíli jako celek. Stejnou tendenci dokládá monitorování České geologické služby v okolních průzkumných vrtech. "Věříme, že se PGE ke svým zaměstnancům bude chovat v této složité chvíli jinak, než se chovala dlouhé roky k nám. Doufáme, že přijme zodpovědnost za nastalou situaci, jelikož je jejím jediným viníkem," říká Starec.

Evropská komise v právně nezávazném stanovisku loni v prosinci došla k závěru, že polská strana nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nesprávně o svých záměrech informovala sousední státy.

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Podle odhadů ekonomického webu Business Insider pokrývá elektrárna zhruba osm procent poptávky po elektřině v zemi.

Polské ministerstvo klimatu loni v březnu přes námitky sousedních zemí o šest let prodloužilo firmě koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila, v dubnu letošního roku pak polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka povolil firmě PGE těžbu až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. Lidé z příhraničí v Libereckém kraji se podobně jako obyvatelé Saska obávají vedle ztráty pitné vody také zvýšeného hluku a prašnosti.

Polsko jejich námitky trvale odmítá. Proti žalobě se bránilo mimo jiné argumentem, že důl zajišťuje práci pro tisíce lidí, jejichž životní situace by se jeho zavřením zásadně zhoršila. Soud však konstatoval, že Polsko jim ztrátu může finančně vykompenzovat a že jsou důležitější obavy spojené s životním prostředím a zdravím lidí. Varšava také podle soudu neprokázala, že by zavření dolu ohrozilo energetickou bezpečnost Polska.

Pokud by polské úřady verdikt soudu nerespektovaly, může soud na žádost Evropské komise vyměřit zemi vysoké pokuty. Ty Polsku hrozí například v jiném sporu týkajícím se ochrany přírody, a to o těžbu dřeva v Bělověžském pralese. Unijní soud už v roce 2018 nařídil ukončit kácení ve velkém, které ohrožovalo místní výjimečný ekosystém. Komise letos v únoru uvedla, že Varšava se verdiktu zcela nepodřídila, na pokuty ale zatím nedošlo.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

21.5.2021 14:19
Tak to je dobrá zpráva. ;)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 15:24 Reaguje na Petr Eliáš
zatím to je jen zpráva...Turow vyrábí 5% spotřeby elektřiny Polska. Opravdu si myslíte, že to vypnou?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.5.2021 15:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co vypnou - sednou si před Bruselí/EU a spol na pr del ? !
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 16:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Což o to, že Polska (to je každému u soudu v Lucemburku ukradené) - ale když přestane foukat, kdo myslíte že živí Němce? Na západě francouzské jaderky a na východě ...
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.5.2021 19:08 Reaguje na Viktor Šedivý
vy pořád s tím uhlím. A ono zatím odejde tiše do dějin. V roce 2030 nebude v ČR v provozu jediná uhelná elektrárna.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.5.2021 19:18 Reaguje na Katka Pazderů
?
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 20:57 Reaguje na Katka Pazderů
A kde se bude podle Vás vyrábět elektřina?
Jaderný blok do té doby nepostavíte ani jeden
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 07:39 Reaguje na Viktor Šedivý
V tom samém gigantickém dole. Svítí do něho totiž sluníčko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 19:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Můžou zaměstnat lidi na budování mohutném FVE parku (doplněné větřáky) právě v tom dole. Tam můžou vyrábět stejné množství elektřiny, jako dnes. A čistě.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 20:16 Reaguje na Pavel Hanzl
co pořád s těma větrákama máte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 07:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Čistý zdroj elektřiny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 21:37 Reaguje na Pavel Hanzl
tak k na chalupu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2021 06:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V roce 2019 v Německu vítr vyrobil více elektřiny (asi 78 TWh), než spotřebuje celá ČR.
Tu chalupu máte asi na Paroubkově Marsu a přenos má ztráty 99.99999999%.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.5.2021 19:35
Je to úspěch současné vlády, který nikdo nečekal, opozice samozřejmě vůbec ne.
Odpovědět
Sl

Slovan

21.5.2021 19:57 Reaguje na Jiří Daneš
Nejsem si vůbec jistý, zda by to vláda vůbec řešila pokud by to aktivně neřešili místní lidé spolu s hejtmanem (STAN). Pravda, možná byl Půta tak aktivní i díky tomu, že bydlí v oblasti, které se o přímo týká. To ale jen ukazuje, že to není jedno nikomu. Polští hrdinové již chtějí, opět, blokovat hranice a na facebook vyhrožují ženě hejtmana Půty.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 20:13 Reaguje na Slovan
není se čemu divit...na druhou stranu, na druhou stranu si ani Polsko nemůže dělat v pohraničním pásmu co chce...ta oblast může být velmi problematická....po hraně dolu teče Lužická Nisa a haldy nejsou malé
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2021 07:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Čemu se není co divit?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 07:36 Reaguje na Jiří Daneš
Zcela neomylně špatně, je to úspěch zelené politiky EU.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.5.2021 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Zelená politika EU Polsko nežalovala, takže jen žgrynd, Hanzl.
Jsem zvědav,jak to Zelená politika EU zařídí, když Poláci soud nerespektují a vesele těží dál? Co myslíte Hanzl, pošle tam Zelené vojáky-ekoaktivisty, aby vymohli soudní příkaz?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 14:44 Reaguje na Jiří Daneš
EU je vývojově před námi a soud bere v potaz hlavně ekologii, proto rozhodl jak rozhodl.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 21:41 Reaguje na Jiří Daneš
války se vedly za méně
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 21:40 Reaguje na Pavel Hanzl
?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.5.2021 09:02
Už vidím Poláky, jak se na dalších 25 let vzdají 5% elektřiny vyráběné
z uhlí z Turova. Radost je předčasná, kola rýpadel se točí a točit budou
dál. Dál fungují doly v Německu i u nás a to je precedens, na který Polsko
poukáže. No a možná znovu nastolí i otázku znečištění vody v Odře námi,
odkud berou z příbřežních studní pitnou vodu. Aby se nám to "vítězství" nakonec vyplatilo! A když, tak co v dohledné době těch 5% nahradí? Pouze
asi intenzivnější výroba elektřiny jinde v Polsku(např. Katowice)i s tím,
že zapráší a začadí Ostravsko více, než dosud.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 12:02 Reaguje na Břetislav Machaček
V Polsku se velmi rychle rozvíjí budování OZE, investují i naši solárníci včetně ČEZu.
Řádově za 6? let chtějí začít budovat asi 4 - 6 jaderných bloků, už znají i dodavatele (na rozdíl od nás, kteří ještě pořád ani nevíme, koho vůbec vzít do tendru).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.5.2021 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte už Hanzl, tak bohapustě lhát a kecat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 14:40 Reaguje na Jiří Daneš
Člověče nešťastná, vy nečtete vůbec nic jiného, než ruskou demagogii?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-slunci-nepreje-solarni-investori-miri-do-polska-ci-rumunska-116560

A to nesmyslné obviňování ze lží si taky ráčíte odpustit, že?
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2021 12:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Plyn, jádro a OZE? Že by? Nebo mám ten jejich smrad čuchat jak dlouho?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.5.2021 14:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Zavřít důl a elektrárnu mohu pouze tehdy, když mám za ni náhradu
a dříve to udělá pouze sebevrah a nebo nějaký aktivní blb, který
je horší, než třídní nepřítel( likvidátor vlastní ekonomiky).
Netěšte se, Poláci takoví hlupáci nejsou a raději odejdou z EU
se vztyčenou hlavou, než se poddat cizím soudním rozhodnutím.
Naši kolaboranti ale udělají i to, co nemusí, aby se zavděčili
cizákům a dostali metál, či slovní podporu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 20:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Dřív to udělá pitomec, který jen žvaní a jede na propadlé technologii, která nemá budoucnost.
Proč?
Protože tu svoji elektřinu za tu cenu neprodá, uhlí se zavírá na celém světě proto, že je příliš drahé.

Myslíte, že formani měli nějakou náhradu za své štýrské valachy, když se stavěla železnice??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist