https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-odmitne-prikaz-soudu-eu-zavrit-dul-turow-uvedla-polska-europoslankyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko odmítne příkaz soudu EU zavřít důl Turów, uvedla polská europoslankyně Aktualizováno

24.5.2021 11:41 | BRUSEL/VARŠAVA (ČTK)
Podle europoslankyně bude o situaci dnes či v úterý jednat polský premiér s šéfem české vlády a Varšava bude také žádat o změnu rozhodnutí unijní soudkyně na základě předložení důkazů, že předběžné opatření je nepřiměřené.
Podle europoslankyně bude o situaci dnes či v úterý jednat polský premiér s šéfem české vlády a Varšava bude také žádat o změnu rozhodnutí unijní soudkyně na základě předložení důkazů, že předběžné opatření je nepřiměřené.
Polsko odmítne splnit předběžné opatření Soudního dvora Evropské unie, podle něhož má okamžitě uzavřít hnědouhelný důl Turów, který dlouhodobě kritizuje Česká republika. Uvedla to dnes poslankyně Evropského parlamentu Anna Zalewská z polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek na dnešní tiskové konferenci uvedl, že rozhodnutí je zcela jasné, česká strana je ale připravena jednat.
 

"Důl se nezavírá načas, ale je to naprosto nezvratný proces. Uzavření dolu Turów zabije celý region," řekla Zalewská podle agentury PAP. "Nesouhlasíme s tím a nesplníme rozhodnutí Soudního dvora EU," dodala na tiskové konferenci uspořádané před dolem. Připomněla vlastní zkušenost z rodné oblasti v okolí města Walbrzych, kde uzavření dolů způsobilo "dědičnou nezaměstnanost, dědičnou bídu".

Podle europoslankyně bude o situaci dnes či v úterý jednat polský premiér s šéfem české vlády a Varšava bude také žádat o změnu rozhodnutí unijní soudkyně na základě předložení důkazů, že předběžné opatření je nepřiměřené. Uzavření dolu by totiž znamenalo uzavření i přečerpávacích stanic, což by podle ní nejen způsobilo nezvratné škody, ale i vyvolalo skutečné "problémy se stavem vod na české straně".

"Rozhodnutí je zcela jasné, Česká republika dostala za pravdu," řekl Kulhánek. "Teď nás čekají složitá jednání. Jsme připraveni jednat, ale musí to být seriózní jednání," doplnil.

"Ukazuje se, že se nás dnes od evropského společenství dotýká stejné bezpráví a křivda jako kdysi od sovětského okupanta," prohlásil na tiskové konferenci odborářský předák Jaroslaw Grzesik, kterého cituje PAP.

Soudní dvůr EU minulý týden rozhodl, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów. Vyhověl tak české žádosti o vydání předběžného opatření. Zákaz těžby bude podle soudu platit až do vynesení konečného rozsudku v tomto sporu. Proti rozhodnutí se vzápětí ohradili polský premiér Mateusz Morawiecki i společnost PGE, která důl vlastní.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044.

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, kterou také vlastní společnost PGE. Podle odhadů ekonomického webu Business Insider pokrývá elektrárna zhruba osm procent poptávky po elektřině v zemi.

Pokud by polské úřady verdikt soudu nerespektovaly, může soud na žádost Evropské komise vyměřit zemi vysoké pokuty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

24.5.2021 13:41
Polsko může?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.5.2021 15:02 Reaguje na Jiří Daneš
přerušit těžbu jde, to není nic jiného, než že vyndají klíčky z rypadla, jenže když se nestihli dohodnout s okolními státy, můžou a mohli očekávat, že si to nenechají líbit
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.5.2021 18:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Hodně naivní názor. I když ty mašiny nepoběží, potřebují průběžnou kontrolu a údržbu. A pokud se jedná o hlubší důl, je tam třeba průběžně odčerpávat vodu, protože pokud by to zatopilo mechaniku, už by to nikdo nerozhýbal. A ten veškerý servis stojí celkem dost peněz.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.5.2021 15:01
asi si borci v Turowě mysleli, že tam budou fárat do bezvědomí...a nebo až do Austrálie....tyhle vtipy nějak nechápu, ale postavit si povrchový důl v hraničním pásmu států může tupec a tohle je výsledek
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.5.2021 15:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No, ten důl tam je už nějaký pátek. A ještě hodně pátků bude.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.5.2021 15:13
Hezký článek k tématu ...

https://www.respekt.cz/tydenik/2020/7/boj-o-vodu-na-trojmezi

... ale že by toho Pšonci nechali, na to to fakt nevypadá.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

24.5.2021 15:37
Polsko je suverenní země... a "velkého bratra" nemá právem ráda.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.5.2021 16:23 Reaguje na Karel Padevet
bych vám přál ten pohled do prázdné studně....ostatně, to, že se tam děje taková díra se dají předpokládat že se tím zničí infrastruktura okolních obcí. Ono, když se vysušuje půda do hloubky, dochází k poklesu půd a tedy veškeré sítě, můžou vlivem tlaků popraskat...škody jsou miliardový
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.5.2021 17:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pavel hanzl, by Vám vysvětlil, že ti ekologicky myslící Poláci, kopou tak hloboko a tak do široka proto, aby tam do té díry mohli nastavět co nejvíc solárů. Na rozdíl od českých uprděných babičovských ropáků a uhelných čmoudilů.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2021 18:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Díky za tenhle názor!
Odpovědět
VS

Vilda Smakal

24.5.2021 21:15 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co jako čekáte když se těží uhlí ? Podívejte se na Mostecko a jde to až k Chomutovu, tam Vám to nevadí ? To tak prostě je ! Co čekáte, že nějací kouzelníci v Bruselu lusknou a důl se zastaví ? Tohle se přeci musí řešit jinak...Nikdo nemůže čekat, že někdo zastaví takový důl, který země potřebuje !!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.5.2021 10:06
V prvé řadě je nereálné, že se Polsko náhle vzdá perspektivního zdroje
paliva a elektřiny z něho vyrobené. Druhá věc je neodbornost soudců,
kteří nařídí OKAMŽITÉ zastavení těžby, protože je to nemožné technicky,
sociálně a i s ekologickými dopady na možnou budoucí rekultivaci. Důl
se prostě dotěží, zrekultivuje a možná i zaplaví vodu, jako naše doly.
Teprve pak lze čekat opětovný návrat spodních vod do okolní krajiny.
Takže to nevidím tak optimisticky jako zdejší laičtí odborníci na to
zastavení těžby a nesdílím nadšení lidí z okolí. Polsko je suverénní
stát, který si nenechá podobné věci diktovat a spíše opustí EU a nebo
bude "bojovat" stejnými a nebo podobnými zbraněmi. Pamatujme na to,
že třeba stále ještě hodně znečištěná Odra teče Polskem, kontaminuje
okolní spodní vody a přináší při povodních obrovské množství odpadků.
Vyčíslit takové škody nedá mnoho práce a je tu nový soudní spor. Kdo
myslíte, že vyhraje ten? Já to minimálně tuším a pak bude ouva ouva
přemýšlení, zda není lepší mezi sousedy dohoda, než soud. Dobrý soused
je k nezaplacení a vyžívat se ve sporech se nevyplácí nikdy nikomu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist