https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-prezident-na-klimatickem-summitu-ohlasil-detaily-odklonu-od-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský prezident na klimatickém summitu ohlásil detaily odklonu od uhlí

26.4.2021 02:22 | WASHINGTON (ČTK)
Vrcholní politici, ale i lídři podnikatelské sféry a odboráři dostávali v pátek prostor během druhého dne virtuálního klimatického summitu, jehož tématy byly technologické inovace a ekonomické příležitosti. Jeden z nejbohatších mužů planety Bill Gates řekl, že plnění aktuálních ekologických závazků se neobejde bez nových technologií. Polský prezident Andrzej Duda popisoval plán své země dramaticky do roku 2040 omezit uhelnou energetiku a do roku 2049 ji eliminovat úplně.
 

"V Polsku hodláme v nejbližších dvou desetiletích vybudovat nový energetický systém s nulovými emisemi, díky kterému podíl uhlí klesne z aktuálních 70 procent dokonce na 11 procent v roce 2040," citovala z Dudova projevu agentura PAP. Podle polské hlavy státu kromě toho ve čtvrtek vláda dosáhla se zástupci uhelného průmyslu dohody "ohledně vyloučení uhlí z produkce elektrické energie do roku 2049".

Dudova oznámení navazují na čtvrteční úvodní blok summitu, ve kterém několik lídrů v čele s americkým prezidentem Joem Bidenem představilo nové a náročnější cíle týkající se omezování emisí skleníkových plynů. Spojené státy budou podle Bidena směrem k roku 2030 usilovat o poloviční redukci oproti stavu z roku 2005. Japonsko ohlásilo záměr dosáhnout do konce dekády pokles o 46 procent ve srovnání s rokem 2013.

V pátek byli mezi mluvčími kromě státníků také zástupci podniků včetně energetických společností Vattenfall a General Electric nebo ocelářského sektoru. Podle agentury AP podnikatelští lídři a odboráři hájili masivní investice do využívání obnovitelných zdrojů a do inovací, neboť to podle nich přinese pracovní místa a dlouhodobé ekonomické přínosy.

"Pouhé využívání dnešních technologií nám neumožní naplnit naše ambiciózní cíle," prohlásil zakladatel Microsoftu Gates, který se v poslední době na boj proti klimatickým změnám zaměřuje. Gates také podpořil obří státní i soukromé investice jako cestu k realizaci emisních plánů a odvrácení katastrofických následků klimatických změn.

Na závěr dvoudenního summitu opět promluvil americký prezident Biden, podle kterého "klimatická krize" přináší příležitost vytvořit miliony pracovních míst a spolupracovat s dlouhodobými rivaly jako je pro Washington Rusko. Uvedl, že USA v této věci "opět zaujímají vůdčí roli", přiznal však, že vyhlašování nezávazných emisních cílů je tou snazší částí.

Podrobnosti ohledně realizace ohlášeného amerického plánu zůstávají nejasné a média podotýkají, že splnění cíle pro rok 2030 bude vyžadovat zásadní přenastavení energetiky a dopravy v USA. List The New York Times podotýká, že Bidenův slib je svázán s nedávno představeným obřím balíčkem investic do infrastruktury, který by ukotvil pravidla i financování ekologické transformace. Schválení návrhu ze strany Kongresu je však zatím v nedohlednu.

Bidenovo čtvrteční oznámení nicméně přivítala řada státníků i odborníků. "Po letech americké nečinnosti na federální úrovni... dnes (ve čtvrtek) Bidenova administrativa nám všem poskytla významný důvod k naději," citovala agentura Reuters Rachel Cleetusovou z neziskové organizace Union of Concerned Scientists. Někteří analytici zároveň dávali najevo, že ani novou ambici Washingtonu nevidí jako dostatečnou.

Stěžejním měřítkem je v tomto směru Pařížská klimatická dohoda z roku 2015, která stanovila cíl udržet oteplování globálního klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálními časy a pokud možno co nejblíže 1,5 stupni. Nová analýza vědců z iniciativy Climate Action Tracker uvádí, že ekologické závazky ohlášené od konce léta včetně těch ze čtvrtka přináší dohromady asi 13procentní stlačení takzvané emisní mezery. Tímto pojmem se označuje rozdíl mezi plány kolem snižování emisí a reálným poklesem potřebným na dodržení přísnějšího z cílů pařížské dohody.

"Ačkoli je mezera stále obrovská, summit vytvořil nový impuls," řekl klimatolog Niklas Hohne. "Už začínáme pozorovat krátkodobé klimatické kroky takového druhu, jaký svět potřebuje, aby uspěl v honbě za nulou k roku 2050," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

26.4.2021 05:31
No jo. Dostanu vstupenku na takový světový summit. Tak tam musím říci něco pozitivního. A jeden z největších leaderů v emisích na hlavu, totiž ČR, zase nic. Ani ten Konec uhlí 2033!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.4.2021 10:00 Reaguje na Katka Pazderů
Naše paravláda za 8 let bačování neudělala vůbec nic prakticky v žádném oboru.
Zcela úžasná uhelná komise za rok a půl "práce" vytřelila do tmy rok 2038 jako konec uhlí, bez jakékoliv návaznosti a logiky.

Energetická koncepce počítá s 50% zcela iluzorního jádra, které nemáme šanci postavit VŮBEC. Samozřejmě ve formě jediné koncepce mastodonta s 1300 MW výkonu.

OZE se nerozvíjí prakticky vůbec i když se do toho sypou neskutečné miliardy.

Musíme se prostě silně zasadit o změnu režimu, současný fašismus už dojel na hranici svých možností.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.4.2021 11:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Rok 2038 není "bez jakékoliv návaznosti a logiky", to jen vy tam tu návaznost a logiku nevidíte.
50 % jádra je pořád daleko méně iluzorní než 50 % OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 12:44 Reaguje na Emil Novák
Poukud by stát ráčil udělat podmínky, aby naši solárníci i ČEZ nestavěli OZE v Polsku a Rumunsku, pokud by místo krmení solárních a bipalivových baronů investoval do fve na státních budovách a pozemcích, pokud by do rekultivací po uhlácích zakomponoval OZE, pokud by podpořil vodík atd. atd. atd., tak by se ty megawatty každý rok pěkně skládaly (jak ve všech normálních zemích).
A když přijdou SMR rektory na trh, tak se může začít s výměnou tepláren a zrazu plesk!! Nových zdrojů může být do konce desetiletí víc, než iluzorní mastodont JED.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.4.2021 13:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Ani sebevětší instalovaný výkon FVE nemůže nahradit uhelné elektrárny, které jsou nejvíc potřeba zrovna v době, kdy slunce skoro nesvítí. Větrných elektráren se tu postaví minimum, protože máme relativně husté osídlení a nikdo je nechce mít za barákem. V nejvhodnějších lokalitách jsou navíc národní parky a CHKO, kde se naštěstí nic takového stavět nesmí. Vyrábět vodík tu tím pádem není z čeho, fotovoltaika s ročním koeficientem využití 11 % je k tomu naprosto nevhodná. Takový vodík by nikdy nemohl být cenově konkurenceschopný zdrojům, které mají koeficient využití klidně trojnásobný. Bylo by to jen další zbytečné vyhazování peněz. SMR reaktory nebudou k dispozici dříve než v příští dekádě, jejich povolovací proces je navíc minimálně stejně náročný a zdlouhavý jako u velkých reaktorů, takže nějaké sny o rychlé výstavbě SMR jsou opravdu jen sny, viz např. toto vyjádření SÚJB:
"Na malé modulární reaktory klade legislativa stejné požadavky jako na jiná jaderná zařízení. Zmírnění požadavků a zrychlení správních řízení u #SMR nelze očekávat. Naopak.
Projekty malých modulárních reaktorů mají stále řadu mezer. Nebudou připraveny tak brzy, aby se mohly stát alternativou plánovaných nových bloků jaderných elektráren. Spíše je mohou nahradit, až doslouží, pokud v té době bude využití #SMR v našich podmínkách dávat smysl."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 20:23 Reaguje na Emil Novák
Vy jste mistr světa ve zdůvodňování, proč to nejde.
FVE má výkon velmi dobrý (v Německu snad 40 TWH za rok), právě struktura výroby ji předurčuje pro výrobu zeleného vodíku a výroba elektřiny zpět přes paroplyny má už velmi dobrou účinnost.

Na výkon temelínského bloku byste potřeboval řádově 10km2 fve panelů, což je areál Olympia a Ikea pod Brnem (včetně dálniční křižovatky a komunikací).

Kdyby se soudruzi rozmysleli už teď, do roku 25 pojede půlka a do konce dekády (kdy se bude pořád mudovat nad tendrem na JED) úplně všechno.
Délka správního řízení pro SMR je otázka byrokracie a ne techniky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2021 20:41 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy jste mistr světa v blábolení. Výkon se neudává v TWh, takže celý první odstavec nedává smysl.
Druhý odstavec smysl nedává také, protože nelze srovnávat výkon občasného zdroje s koeficientem využití 12 %, jakým je u nás fotovoltaika, se stabilním zdrojem energie, jakým je jaderná elektrárna s koeficientem využití 85 %.
Třetí odstavec je také úplně mimo, jediný kdo je v tuto chvíli schopný dodat SMR jsou vaši milovaní Rusové, všechny ostatní SMR jsou jen na papíře a v provozu budou v zemi původu nejdříve za 7 let, u nás tím pádem ještě daleko později. A malé tajemství na závěr: celá jaderná energetika je hlavně o byrokracii, bez které se nedá vyměnit ani žárovka v její kantýně, natož postavit nová jaderná elektrárna, která navíc nikde jinde nestojí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 20:41 Reaguje na Emil Novák
Právě proto uvádím celoroční výkon (tedy práci) v TWh, aby vám došlo, že to nejsou píky (což těžko chápete) ale je to celoroční práce.
FVE není žádný "občasný zdroj", přesně víte, kdy slunce vyjde a kdy zapadne.
Samozřejmě píky musíte dělit osmi, aby vám vyšla práce velmi konzervativně, ale pořád se bavíme o tom, že JED může fve elektrárna nahradit. Jak je vidět v Německu.

SMR třeba firmy NuScale (odkaz jsem vám dával několikrát) už dávno běží ve zkušebních provozech a už mají i obecnou licenci v USA, (Rusové nejsou ještě ani ve fázi Sputniku), a čeká se už na sériový provoz.
Ouření válka je u JE tak děsivá, protože každý kus je prototyp a musí se licencovat zvlášť.

Zkuste si představit, že si v garáži zbastlíte automobil a budete chtít technickou pro provoz na silnici. Nebo ho koupíte od licencovaného výrobce.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2021 21:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Elektřinu je potřeba vyrábět přesně ve chvíli, kdy se spotřebovává, a ne ve chvíli, kdy zrovna svítí slunce. Největší spotřeba je v našich zeměpisných šířkách v zimě, kdy fotovoltaika vyrábí nejméně, už z toho jednoznačně plyne, že fotovoltaika žádnou jadernou elektrárnu nenahradí. A v Německu také žádné nahrazování JE fotovoltaikou vidět není. Např. loni v prosinci vyrobila německá fotovoltaika 770 GWh za celý měsíc, to vyrobilo německé jádro před tím, než ho začali nahrazovat, za necelé dva dny.
Žádné SMR firmy NuScale ve zkušebním ani žádném jiném provozu neběží, opět plácáte totální nesmysly. Rusko provozuje dva SMR už více než rok, konkrétně od 19.12.2019.
Úřední válka se s malými modulárními reaktory nijak nezmění, protože se vždycky musí posuzovat řada věcí pro každou lokalitu znovu, jako např. seismicita, hydrologie, meteorologie a další a další. Cituji nejpovolanější úřad, vedený vaší oblíbenkyní paní Drábovou: "Stále více vás zajímá možnost využití malých modulárních reaktorů v elektroenergetice a teplárenství ČR. Náš pohled? Z více než 70 projektů SMR na celém světě se komerčního využití zatím dočkal jen jeden, KLT-40S v Rusku. Na malé modulární reaktory klade legislativa stejné požadavky jako na jiná jaderná zařízení. Zmírnění požadavků a zrychlení správních řízení u SMR nelze očekávat. Naopak. Musí být zohledněny zkušenosti z provozu stávajících zařízení, včetně havárií typu Fukušima nebo Černobyl. Zahraniční zkušenosti ukazují, že dotažení koncepčních projektů malých modulárních reaktorů do realizační fáze trvá řádově desítky let. Zatím se to podařilo u dvou projektů SMR, CAREM v Argentině a HTR-PM v Číně. Projekty malých modulárních reaktorů mají stále řadu mezer. Nebudou připraveny tak brzy, aby se mohly stát alternativou plánovaných nových bloků jaderných elektráren. Spíše je mohou nahradit, až doslouží, pokud v té době bude využití SMR v našich podmínkách dávat smysl." To myslím hovoří za vše. Tak si tento text nalepte nad postel, a každé ráno, než začnete plácat nesmysly v diskusích, si ho nahlas přečtěte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 14:30 Reaguje na Emil Novák
Vy jste mistr světa ve zdůvodňování, proč to nejde.
SMR nechme stranou, to ukáže čas. Jádro je prostě problémové v jakékoliv podobě.

Ale představte si zrušenou uhelnou elektrárnou s obrovskou dírou velkolomu.
Velkou čás lomu i samotného areálu pokryjete fve panely, dáte tam vekou vyvíječku na vodík a sérii plynojemů, turbíny předěláte na paroplyn.

Potom tohle celé může primárně sloužit jako špičková elektrárna k vykrytí výkyvů i v základním zatížení. Celoročně.
Bude to velmi drahé investičně, má to ale obrovskopu výhodu:
Nepotřebuje to při provozu žádné surovinové vstupy a nevytváří to vůbec žádné externality a odpady.

Tudy vede cesta, i když vy tvrdíte, že to nejde. Jinou možnost prostě nemáme, vítr by mohl pomoci, ale asi nic moc.

Jak byste to udělal vy?
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2021 14:50 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste spíš zase jednou ze svého obláčku spadl do reality. Všimněte si, že to není moje zdůvodnění, ale zdůvodnění SÚJB, které je za to u nás přímo zodpovědné.
K čemu vám budou turbíny na paroplyn, když chcete vyrábět vodík a nechcete tam mít žádné surovinové vstupy? Snad si nepředstavujete, že se ten vodík bude pálit v paroplynových elektrárnách? Jinak těžko vymyslet dražší řešení než tohle vaše. Opět připomínám, že fotovoltaika má u nás roční koeficient využití kolem 12 %, ty vaše "vyvíječky na vodík" by tak byly většinu roku mimo provoz. Oproti vodíku z offshore větrných farem by byl tento několikanásobně dražší. To bez nějakých stálých dotací vůbec není životaschopné.
Jak bych to dělal já je napsáno ve státní energetické koncepci, stačí se jí držet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 18:46 Reaguje na Emil Novák
Státní koncepce je skutečně srandovní, protože počítá s 50% JE. Kde to chtějí sebrat?
Nejsou schopni zařídit náhradu ani polovinu JED, tak co fantazírujou? To doletí 5 bloků z Paroubkova Marsu? Emisní povolenky nám zlikvidují uhláky do 10 let (což ví úplně každý) a ti mašlonci mudrují nad pitomostma.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 19:00 Reaguje na Emil Novák
Cena zeleného vodíku je dána hlavně cenou elektřiny. Pokud máte za zadkem velkou fve (s panely otočenými tak, aby braly všechno světlo ráno i večer), tak vám jede 50% z celého roku.
Vše ostatní je jen otázka výpočtů a dimenzování. Samozřejmě ekonomický výpočet neudělá dnes nikdo, ale se snižujícími cenami OZE a rostoucími z fosilu se to někde protne.
Pokud 10 km2 panelů (což v těchto lokalitách není problém) vám dá výkon 1 GWp a tím práci 1TWh za rok, tak to odpovídá trvalému výkonu uhláku 125 MW.
Je to sice dost složité a drahé, ale jinou cestu nevidím.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2021 20:43 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Chtějí to sebrat dostavbou Temelína a náhradou dukovanských bloků. Do poloviny století nic nereálného. Řečmi v parlamentu se ale nic nepostaví, a to platí pro všechny zdroje, nejen jaderné.
2) Emisní povolenky zlikvidují uhlí přesně ve chvíli, kdy tu za něj bude levnější náhrada s podobným profilem výroby. Ne dříve a ne později. Protože se ale žádná náhrada uhlí nestaví, ani se k tomu zatím nikdo nechystá, tak o nějaké likvidaci uhlí zatím nemůže být vůbec řeč. Jediné, k čemu současný stav zatím vede, je zdražení elektřiny, ke kterému už dochází (jak jste si jistě všiml).
3) 50 % roku je další totální nesmysl, v ČR je průměrně 1642 slunečných hodin z celkového počtu 8760, takže zase zpátky na zem z vašeho zeleného obláčku.
4) Mimochodem Uniper očekává, že zelený vodík začne být konkurenceschopný zemnímu plynu pro výrobu elektřiny při ceně emisní povolenky 200-250 €/tunu, takže současných 50 €/t je z tohoto pohledu pořád dost málo.
https://www.montelnews.com/en/story/using-hydrogen-for-power-needs-co2-at-eur-200t--uniper/1206166
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 21:45 Reaguje na Emil Novák
ad 1) Do poloviny století se dávno zjistí, že mastodont JE je na dvě věci. Což se ví už dnes.
ad 2) Vy jste zablokovaný v babišistánu, ale v Evropě už snad polovina států uhlí zrušila a ostatní se na to chystají. Třeba velmi uhelná Británie. A na náš zaprděný uhelistán se ohlížet nebudou, řachne to stejně samo.
ad 3) Asi nevíte, že fve panely dávají dost elektřiny i pod mrakem. Některé jsou na to přímo stavěné.
ad 4) nevíte, co se do té ceny počítá. Jakou cenu elektřiny, přenosovou soustavu (tu v lomu nemáte) atd. atd. a cenu sráží hlavně masivní výroba vyvíječů na vodík.

Vůbec si nemyslím, že by to bylo nějaké levné řešení, ale je čisté. A to bude rozhodovat, většině světa už došlo, v jakém klimatickém průšvihu se už nacházíme. U nás je to taky na spadnutí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2021 22:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Jste jako vždy úplně mimo, vaše věštby, co bude do poloviny století, mě opravdu nezajímají.
Ad 2) Argumenty evidentně došly.
Ad 3) Asi nevíte, že při jasné obloze poskytuje slunce kolem poledne na každý metr čtvereční zhruba 1000 Wattů, při zatažené obloze je to kolem 100 Wattů, tedy desetkrát méně. Takže opět jen pohádky ze zeleného obláčku.
Ad 4) Vy už vůbec nevíte co melete. Ještě před chvílí jste tvrdil, že "cena zeleného vodíku je dána hlavně cenou elektřiny", a teď zase že ji "sráží hlavně masivní výroba vyvíječů na vodík". Jak může cenu srážet hlavně něco, co v ní podle vás nehraje hlavní roli? Tyhle vaše pohádky vyprávějte někomu, kdo vám je baští, já to rozhodně nejsem. Pokud mi chcete k tématu něco sdělit, tak jedině s odkazem na zdroj, protože vy jako zdroj jste naprosto bezcenný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 21:52 Reaguje na Emil Novák
Vám prostě stále nedochází, že obchodníci s elektřinou (EON, RWE) nakupují tam, kde je nejlevnější.
Proto dnes stále klesá výkon našich uhláků, protože se nakupuje zalevno v Německu, když fučí a svítí. A se stálým budováním nových kalacit se tohle období prodlužuje. Naši uhláci žijí ze špiček, když nesvítí a nefučí. Takže skončí v tomhle desetiletí asi totálně.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2021 22:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, to vám vůbec nedochází jak funguje trh s elektřinou. Základní produkt, který obchodníci nakupují, je baseload, který větrníky ani soláry neposkytují. Poskytují ho stabilní zdroje jako uhlí, plyn nebo jádro, které v případě že "fučí a svítí" sníží výrobu a místo své produkce, prodané na měsíce a roky dopředu, nakoupí na krátkodobém trhu elektřinu z nestabilních zdrojů, kterou pak přeprodávají místo té své vlastní. Proto taky např. říká Pavel Tykač: "Čím víc čisté energie, tím víc vyděláme", doporučuji poslechnout.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pavel-tykac-energie-uhli-aktiviste-uhelna-komise-petr-kelnner.A210423_125228_ekonomika_vov
Suma sumárum, další důkaz, že jste v energetice úplně mimo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2021 11:42 Reaguje na Emil Novák
Suma sumárum jsem se nedozvěděl nic nového, že Tykač je fanda do OZE (jako všichni rozumní ropáci) vím dávno.
Samozřejmě že DNES bohatne na špinavém uhlí, protože prodává špičkou elektřinu, samozřejmě bečí, že ho drtí emisní pololenky a korumpuje vládu, aby ho dotovala (a prodala mu za pusinu Počerady).
Samozřejmě ví, že uhlí končí a tahle výhoda bude za pár let v dupě.
No a co? Válí se ve zlatě a firma v Lichteštajnu platí daně tady....prostě jak dycky.....a čecháčka má totálně na salámu....
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.5.2021 12:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže jste vůbec nic nepochopil, on neprodává špičkovou elektřinu ale hlavně baseload, vždyť to tam vysvětluje.
Pokud máte důkazy o korupci, je vaší povinností podat trestní oznámení, v opačném případě by podobné osočování bez důkazů mohlo skončit trestním oznámením na vás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2021 14:26 Reaguje na Emil Novák
Uhlí se nahrazuje všude včetně baseload.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.5.2021 14:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Uhelný baseload se nahrazuje plynovým baseloadem tam, kde mají nevyužité plynové elektrárny, které vrací na trh. A to není případ ČR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 12:52 Reaguje na Emil Novák
Zkuste realistický odhad.
Teprv 10 let se řeší tendr na dostvbu JED. Nedávno to vypadalo na Rosatom, po Vrběticích vláda jednoznačně řekla NE!!

A co teď soudruzi kágébáci, kteří ovládají většinu rozhodovacích pozic u nás?? Že by odletěli na Paroubkův Mars??
Nikoli, pojedou stejně špinavou válku jak doposud, tím pádem se začne znovu uvažovat o Rosatomu. Samozřejmě se společnost bude zase bránit, nastanou zase tahanice, podrazy, demagogie a hyenizace, bude to trvat zase další roky.
Fakt si myslíte, že pak bude 20 let starý nápad pořád aktuální???
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.4.2021 13:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Gratuluji, dostat tolik nesmyslů do tak krátké věty se nepodaří každému. Tendr na EDU (což je oficiální zkratka, nikoliv "JED"), se neřeší 10 let, před deseti lety se teprve rozbíhal tendr na ETE, a nejde o žádnou dostavbu, EDU je dostavěná už od roku 1987. Ty následné konspirační teorie nemá smysl komentovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 20:11 Reaguje na Emil Novák
Tohle jsem sem psal před Vrběticemi:
"Když si to zrekapitulujeme, tak situace je asi taková:
PROTI Rosatomu v tendru na JED jsou shodně všechny naše bezpečnostní složky a tajné služby.
PROTI jsou opoziční demokratické politické strany.
PROTI jsou jaderní odborníci (pí. Drábová)
PROTI je odvolaný vládní zmocněnec pan Míl, který celou situaci jednoduše vysvětlil.
PROTI je většina obyvatelstva dle průzkumů.
PROTI jsou naši spojenci v EU i v USA.
PROTI je i senát.

Tak kdo je vlastně PRO???
Pouze ruští agenti a proruští aktivisté.

Existuje přesvědčivější důkaz, že BIS má pravdu, když už dávno tvrdila, že promořenost agenty Fsb v ČR je "na hranici svéprávnosti"??

Dnes už byla ta hranice překročena a vláda (samozřejmě Hrad dávno) už jedná zase na příkazy z Kremlu."

Co se stalo po Vrběticích?
Paravláda se otočila na obrtlíku a vyhodla Rosatom, jak dlouho potrvá, než se otočí zase zpátky? Ti ruští agenti skutečně neodletěli na Paroubkův Mars.

A jsem zvědavý, klolik cifršpiónů skutečně koncem května odjede (a kolik se zase vrátí).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.4.2021 11:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevěště hlavu Hanzl ... ještě nějakých cca 5,5 měsíce a jsou tu volby a pak PSTAN a SPOLU nastolí ráj v zemi České:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 12:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Nemusíme mít přímo Paroubkův RAJ, ale stačí zlikvidovat babišistické peklo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.4.2021 11:22
Slibem nezarmoutíš:-).
Zejména když v době, kdy by mělo dojít k jeho plnění, budu s velkou pravděpodobností už pod drnem:-).
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.4.2021 12:09
Cože pan Gates se již nezajímá a nepodporuje změnu (největší ekologické světové katastrofy - zavedení splachovacích záchodů) v nakládání s lidskými výkaly?
Zase leze do slepé uličky?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist